ZEVS Forum

Kras, jesen, ruj

Začel/a Est! Est!! Est!!!, 21. Oktober 2009, 14:20:02

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Est! Est!! Est!!!

Včeraj smo na Goriškem Krasu doživeli en lep, topel jesenski dan brez mrzle burje, ki je bil kot idealen za uživanje v rdečih odtenkih ruja in gretje krvi na prijetnem sončku. Nekaj utrinkov z izleta čez drn in strn pa je tukajle:

Začel sem z vzponom na en nizkih kraških gričkov, kjer je sonce še sramežljivo kukalo skozi jutranjo oblačnost...

Nadaljeval sem po podeželskih kolovozih in stezicah, ki jih obdaja v jesenske barve odeto grmovje ruja.

Od tu naprej pa kar po brezpotjih, skozi grmovje in robido, do tipične kraške gmajne, kjer človek doživi kar nekoliko sladkobne prizore, v obliki neskončnih zaplat rdečega ruja.

Ruj obrašča praktično vsak kamen, kjer je le kaj prostora, tam požene korenine.

En nekoliko ostarel grm, kjer listje odganja iz mlajših poganjkov spodaj. V ozadju Cerje, spomenik braniteljem zahodne meje.

Pa za konec še en, z rujem povsem prerasel travnik.

Toliko zaenkrat. Sicer pa priporočam obisk Krasa v naslednjih tednih, saj je ruj šele začel rdečeti in je sploh veliko grmov še zelenih. Če si želite sladkorne bolezni, pridite na Kras. :icon_mrgreen:
Life is like weather! www.wineandweather.net/

max

ŠTROMAR

Hudo, bo treba priti pogledat  :icon_wink:
Koseze /vreme.zajcek.org/koseze/
Gradišče /vreme.zajcek.org/gradisce/
KG /vreme.zajcek.org/krgora/

Domček

Lepe fotografije, lepa pokrajina.  :icon_wink:

gradiščan

Kras in Brkini - ZAKON  :buttrock:

Čudovite fotke  :icon_wink:

Serpentinšek

Hudo, slike kot iz kakšne pravljice  :zaba:   Kras v tem času je res čaroben.  :praise:
LP iz pad. postaje Domžale :)
Naš kotiček v Bočni: https://i.postimg.cc/43ZXNMgc/Bocna-mix.jpg

Pihe

Tudi,če je bil kaj stric Photoshop na delu,moram vseeno pohvalit fotke. ;) :clap:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Astra

Idilična podoba Krasa, krasno.  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

mihav

Zelo lepo narejene fotografije :icon_wink:
Global warming is a lie;)

Est! Est!! Est!!!

Danes sem šel spet na en izlet po kraški gmajni in na eni od stezic me je pričakalo neprijetno presenečenje... Skoraj sem stopil na slabega pol metra dolgega modrasa. Na srečo sem ga videl s kotičkom očesa, zadnjo sekundo preden bi stopil nanj. Skoraj me je kap! :icon_surprised: Na žalost sem imel na fotoaparatu ravno našaraufan širokokotnik, tako da lepega posnetka nisem mogel narediti, oz. jo je modras med sikanjem in pihanjem že ubral iz ceste v gmajno. Zato sem vseeno na hitro stisnil sprožilec, potem pa moral na računalniku narediti ogromen izrez (digitalni zum), da se kaj vidi. Tako fotka ni najboljše kvalitete, bi jo pa vseeno delil z vami.

Sneg? Ne, kače! :icon_mrgreen:

Cumulonimbus

kače so najlepše živali na svetu :)
Član ZEVS :)

Est! Est!! Est!!!

Kače so zakon! Še posebej ko spijo v svojih luknjah... :icon_mrgreen: :icon_mrgreen:
Sicer pa se okoli zgornje slike že celo jutro dajemo, ali gre za modrasa, ali za gada!? :shrug: Je kak poznavalec živalskega sveta tu gor, ki bi lahko z gotovostjo rekel, za katero strupenjačo gre? Menda, da se pri modrasu vzorec na hrbtu konča kakih 5cm pred koncem repa, medtem ko gre pri gadu do konca...torej bi tole lahko bil tudi gad. Ampak menda na Krasu gadov ni, so bolj živali alpskega sveta... Any ideas? :icon_question:

max

Modras je, tukaj še en primerek :icon_mrgreen:

Drugače pa poGuuglaj - Strupene kače v SLO

Pihe

Po defaultu: modras je kača nižinskega sveta, gad pa hribovska.Torej bi rekel,da je tisto kar modras. :icon_wink:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Est! Est!! Est!!!

Hvala za mnenja...sem positnaril še malo pri stroki, bomo videli kaj porečejo. :icon_smile: