ZEVS Forum

Obisk Vipavske doline

Začel/a selicmiha, 16. September 2009, 22:18:49

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

selicmiha

Lepo pozdravljeni, pred časom sem obiskal Vipavsko dolino, katera je seveda zelo znana po burji, močnemu severovzhodemu vetru, ki piha preko dinarskih oz. kraških planot proti morju, ljudje iz notranjosti zmotno mislijo o njeni moči, Primorci, predvsem prebivalci Vipavske doline pa še predobro vedo, kaj je pravi veter. Tukaj že prva kraška planota Nanos, slikal sem ga iz strani Postojne: .
Nato se prične spust proti sami dolini, po novi hitri cesti, katero so severni Primorci dolgo čakali in jo sedaj le dobili, vetrokaz je bil ta dan bolj miren, pa tudi smer burje ni kazal.
,
Ob spustu preko Rebernic sem opazoval visoka pobočja, po katerih se burja v slapovih spušča in pridobiva na moči. Nekaj polemik o hitri cesti pa ostaja ravno zaradi burje, na viaduktih namreč ni ograj proti vetru, prijazna gospa iz Podnanosa mi je dejala, da se prav bojijo, kaj bo pozimi, ko bo burja dosegala zelo visoke hitrosti. Sistem sicer izpopolnjujejo in ob sunkih nad 80 km/h in več po stopnjah zapirajo ceste od Razdrtega proti Ajdovščini. Nato sledi že sam spust v dolino
.
Sam sem nameraval na Nanos, zato sem zavil nazaj proti Podnanosu, takoj sem opazil krošnje dreves, upognjene proti morju ,
nato pa prihod v Podnanos, streha cerkve je betonska, strehe hiš pa so obložene z konkretnimi kamni, za katere kakšen tujec včasih zmotno misli da so golobi :).

Nisem se mogel upreti, da nebi slikal sistema BURJA, tukaj gre za merilce vetra, ki so postavljeni po Vipavski dolini in v obliki ultrazvočnih valov merijo veter in kot sem že dejal, s pomočjo le-teh, po potrebi zapirajo ceste.
.
Nato po vzponu po asfaltni cesti prispem na vrh, do oddajnikov me je ločilo še 1,5 ure hoje. Posnel sem lepo sliko v dolino, lepo je bilo proti popoldnevu vidno tudi morje.

Tukaj pa sedaj pravi dokaz, kako močna in kruta zna biti burja, krošnje dreves so dobesedno upognjene, vej na severni strani pa skoraj ni!
Nato sem prisopihal na vrh, še 2 slikci za povrh!

Za konec lahko rečem, da sem z izletom bil več kot zadovoljen, opazoval sem vplive burje na okolico in tudi same ljudi, katerim predvsem pozimi velikokrat kroji življenje in res je ta dolina nekaj posebnega, priporočam ogled, vremenskim navdušencem predvsem pozimi, ko bo zapihala burja in ponovno pokazala zobe. Če pa obiščete dolino poleti, pa nikakor ne smete izpustiti obiska Ajdovščini, kjer imajo zelo dober sladoled, kakšen prijazen domačin pa vam bo povedal tudi kakšno kratko zgodbo na temo burje, o kateri je spregovoril že Valvasor. Pravijo da se burja rodi pri cestni bazi, kje točno pa še sam nevem :)

mihav

Global warming is a lie;)

.sonček.

Jaz sem šel na Nanos lansko leto, kar z avtom skoraj do vrha (tik pod vrhom je eno parkirišče). Vreme in razgled je bil fantastičen.
Brez vremena ni življenja.

selicmiha

Razgled iz Nanosa je res lep, vendar hoje v poletnem času ne svetujem, saj je tam zelo vroče, pohodi na Nanos so najboljši v jeseni ali spomladi, ko je vse skupaj bolj hladno.

Domček

Odlična reportaža!  :icon_wink:

Glede hitre ceste čez Rebernice pa... brez komentarjev.  :banghead:  No, pridobitev je vsekakor. :icon_haha:

Sado

Cerkev v Podnanosu ni betonska, ampak kamnita, krita s t.i. skrilami.  :icon_wink:
VP Ajdovscina: http://ajdovscina.zevs.si

selicmiha

Citat od: Sado dne 17. September 2009, 21:46:34
Cerkev v Podnanosu ni betonska, ampak kamnita, krita s t.i. skrilami.  :icon_wink:
No hvala za pojasnilo, nisem si je detajlno pogledu, spominjalo me je na betonsko, sicer pa tako ali drugač je grajena proti burji :)

selicmiha

Citat od: Domček dne 17. September 2009, 21:25:04
Odlična reportaža!  :icon_wink:

Glede hitre ceste čez Rebernice pa... brez komentarjev.  :banghead:  No, pridobitev je vsekakor. :icon_haha:
hitra cesta je lahko rečem kar dobro speljana, vendar seveda kot se za hitre ceste spodobi tudi zelo ozka, boljše kot nič pa je le, zanima pa me kaj bo v burji tam gori, ko bo prevrnalo kak kamijon bo prepozno  ??? ??? ???

alešrozman94

Zelo zanimiva reportaža :icon_mrgreen:

Čestitam :clap: :clap:
VREME BO!

Tomy14

Zelo lepa reportaža, ki samo hvali lepote Vipavske doline in Nanosa. Tudi jaz bi mogu it kak dan kar sam na tak izlet, da se malo odklopim... Zelo lepo! :buttrock: :buttrock:
WS 2350

selicmiha

Upam da tudi ti kaj lepega poslikaš in prlimaš na forum :)

selicmiha

Citat od: selicmiha dne 18. September 2009, 14:37:37
hitra cesta je lahko rečem kar dobro speljana, vendar seveda kot se za hitre ceste spodobi tudi zelo ozka, boljše kot nič pa je le, zanima pa me kaj bo v burji tam gori, ko bo prevrnalo kak kamijon bo prepozno  ??? ??? ???

No da pokomentiram še enkrat tole temo na Rebernice. Tale trasa hitre ceste v smislu geomorfologije in geologije nikakor ni sprejemljiva. Nanos in Trnovski gozd se narivata na Vipavsko dolino, samo pobočje Nanosa pa polzi in dolgoročno gledano se tole ne bo in še enkrat NE BO obneslo. Vemo pa, da se ponavadi delajo geološki pregledi terena in se ponavadi zberejo tri trase in seveda nam je jasno katerega se izbere. Podobno je bilo s Šentviškim predorom, ki naj bi stal koliko že? 60 mio evrov? No končna številka je takšna, da si je niti predstavljati ne morem. Vzrok? Na pogodbi je bil mali tisk: nepredvidljivi geološki pojavi/značilnosti... čeprav vemo, da je bilo kristalno jasno kaj je Šentvid po geološki strani...
Mislim da je bila tista nasprotna stran veliko boljša in dologoročno gledano bolj sprejemljiva. No pa seveda da ne govorimo o burji, ki je tukaj ravno najmočnejša...

Tole se še bo splačalo spremljati ;)