ZEVS Forum

Napoved vremena [16.6. - 30.6.2007]

Začel/a Trocki, 16. Junij 2007, 09:17:16

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

milan

Hladna fronta je dosegla Alpe in bo zvečer oslabljena vplivala tudi na vreme pri nas. ARSO  :icon_question:
Res da oslabljena, ampak vseeno je lahko nekaj.

paradolf

Seveda je možno kot pozimi ko se hladen zrak spusti nekoliko bolj južno in že je lahko povsem drugače.
Tako bi se lahko tudi v osrednji SLO kaj skuhalo. No zvečer bo že jasno kako in kaj....da ne bom preveč pameten.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

pero

če po resnici povem.. se od severa valijo meglice... in se mi je dokaj čudno zdelo... no fajn =) vsaj shladilo se bo =) sem že boljše volje.
pa lep pozdav

matej

Jaz se strinjam z Astro. Po kartah ne kaže na kake obilne nevihte. Pustimo pa se presenetit :icon_biggrin:

TWISTER

lepo se vidi da gre konvergenčna linija veliko severneje od nas... nas lahko preseneti le kaka predfrontalna nevihta, ki pa je zaradi vročine lahko tudi zelo močna. Kar se pa fronte tiče v bistvu ni oslabljena, ampak nas le oplazi z svojim južnim delom ki pa je precej šibak... sej poglejte razlike v temp. pri nas bo jutri 2 stopinje hladneje, v S avstriji pa najmanj 10 ali celo 15 :icon_wink:

pero

hja... ko bi tu tud bilo 15 stopinj hladneje.. to bi blo super... jaoooooooo
pa lep pozdav

Astra

Matej, Twister.

Se kar strinjam z vama.

Sem še enkrat pogledal tele karte in kaže, da bo danes razen v Julijcih in ponekod ob meji z Avstrijo skoraj zagotovo suho vreme, tam na Avstrijski strani in tudi na senčni strani pa bo ob prehodu motenj veliko dogajanja v prihodnjih dneh.

Karte so šle celo tako daleč, da se vse fronte ustavijo na Alpah in gredo mimo nas (nas oplazijo, predvsem skrajni del tromeje ITA, SLO, AUT), kar pomeni, da bodo kakšne nevihte zgolj posledica občasnega povečanega vpliva motenj, ki bodo šle severno in v glavnem kar mimo nas. Na žalost ...  :suspicious:

V četrtek:

V petek bo popoldne nekaj ploh in kakšna nevihta, primorska bo v glavnem kar suha. Verjetno bo bolj grmenje in kakšna kaplja dežja (zelo malo dežja !!!).

V soboto bo verjetno kar nekaj ploh in neviht, nekaj več padavin bo po modelih sodeč, znalo bi se začeti že v večjem delu Slovenije v dopoldanskem času, na primorskem pa verjetno in morda šele popoldne.

V nedeljo bo pa sodeč po modelih kar bolj suho vreme in spet več sonca.

V ponedeljek bo tudi bolj kot ne suho vreme, v noči na torek se bo približala hladna fronta. Če gre tako, da bo prešla naše kraje, potem bo kar lepa fešta neviht nad nami in kar lepa ohladitev nas bo čakala.

Aja, karte kažejo, da bi nas prešla hladna fronta v začetku naslednjega tedna, verjetno v torek čez dan. Takrat se bo verjetno še malce bolj ohladilo, v alpah bo kar lepo snežilo na višini cca. 2000m!!!

Potem nas bo fronta v torek kar hitro prešla in počasi se bo vreme umirilo, seveda na nižjih temperaturnih pozicijah.  :icon_haha:

Jooooj, morda bodo pa karte za torek že popolnoma drugačne, pa se pustim vseeno presenetiti, da sem zadel vsaj 80% napovedi ...  :icon_redface:  :icon_haha:

LP.  :icon_wink:

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

TWISTER

ni mi jasno da je ARSO umaknil nevihte za danes... zelo lepi pogoji za hude nevihte... :icon_arrow: ne bom zdaj razpredal ker moram v službo, ampak če ne dajo kmalu neviht v napoved je to skoraj malo neresno... rosišča so okol 20 stopinj, cape bo kmalu zrastel...vse je lepo kot je treba... :icon_arrow:

komaj čakam današnji estofex(po moje okoli 8h)

blazek

Estofex je izšel. Podali pa so opozorilo pred hudimi neurji.
http://img480.imageshack.us/img480/921/showforecastcgilightninhb2.png

.... N-Italy, Croatia, parts of Austria and Hungary...

Conditions become fine for an overlap of the remnants of the impressive EML and intense shear over the area of interest with an attendant risk of severe thunderstorm evolution.

The main player is the strong upper-level trough over NW Europe, sending an intense and compact vort max NE-wards, crossing the area from the SW during the daytime and early night hours.
Latest synop datas ( 21st June 18Z ) show dewpoints of 20-25°C over most parts of central Italy, decreasing only minimal towards the north.
Broad surface pressure fall south of the Alpes and a constantly backing wind field will help to keep dewpoints at this level during the next 24 hours.
Lapse rates should weaken somewhat ( mainly during the early morning hours as mid-level pool of warmer air will cross the region ), but should re-sharpen during the day.
In combination with excellent BL quality, at or above 1kJ / kg MLCAPE look attainable.

Main concern right now is the intense wind field. Very strong 40m/s streak at 500hPa will cross central Italy during the morning hours, while weakening and so does the 50m/s jet streak at 300hPa, which reaches the western Alpine region around 12Z....all from the SW. GSF splits the broad jet in numerous small-scale streaks, crossing N-Italy and Croatia during the afternoon hours.
Despite the weakening trend, DLS will reach 25-30m/s and nice veering at mid-/upper-levels also helps to bring SRH3 values up to 150-250J/kg.
A well mixed layer at lower-levels, nice instability values and strong shear in the favorable hail growth zone all point to potential severe hailstorms with a few significant hail events possible.
During the late afternoon / early evening hours, LL shear constantly strengthens and the tornado threat will be on the increase (e.g. eastern/southeastern Austria, where surface temperatures should stay below 30°C and T-Td spread won't be that strong ).

Intense DLS will also contribute to an enhanced severe wind gust threat, especially if storms line-up / have bowing structures.

We went a bit further towards the south with the level area over central Italy. Stout cap which was observed during the past few days will weaken and weak forcing / very high dewpoints could support a few storms to break the cap. Any thunderstorm would become rapidly severe with an attendant severe hail / wind gust risk.

Pihe

Čeprav sem jo včeraj fasal samo jaz, se mi zdi popolnoma neresno od ARSOvcev, da niso v napoved dali možnost neurij!Saj je bilo kristalno jasno tudi laiku, da se ob taki pregretosti ozračja in bližini hladne fronte to LAHKO zgodi!!!
In isto velja za danes! :icon_arrow:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

TWISTER

mislim da je danes celo večja verjetnost, oziroma ista verjetnost samo za večje področje... jaz ko sem zjutraj karte gledal sem se čudil da niso vsaj nevihte napovedane(dobr pustimo hribovite kraje)... no mogoče imajo pa druge podatke, samo temp. rosišča so realne saj jih merijo sonde in niso odvisne od poteka vremena...
naj povem da sem danes v 5ih minutah ko sem en lahek paket nesel na pošto popolnoma zašvical in to ob 8h zjutraj, sej to ni ne vem kak podatek ampak je dejstvo da je že zdaj soparno k hudiš in visoka rosišča in bližina fronte itd...

Azimut

Imaš popolnoma prav Twister :icon_arrow:

Zadeve so se očitno že začele razvijati po Estofex-ovem scenariju.

Ampak da mi Estofex zamenja Hrvaško z Slovenijo... :icon_lol:

TWISTER

Citat od: Azimut dne 22. Junij 2007, 10:18:15
Imaš popolnoma prav Twister :icon_arrow:

Zadeve so se očitno že začele razvijati po Estofex-ovem scenariju.

Ampak da mi Estofex zamenja Hrvaško z Slovenijo... :icon_lol:

evo sem že uredil...so prav prijetni fantje in vsi smo samo ljudje :icon_wink:

CitatDear Blaž Seretinek,

Thank you for your e-mail. You are right that the forecaster has apparently forgotten to mention Slovenia even though it is completely included in the level 2 area. This has indeed been an unfortunate mistake. I have adjusted the forecast text. We appreciate your feedback!

Greetings,
Pieter Groenemeijer
ESTOFEX

indijanc

evo fantje...za jutri so že od jutra za severno polovico napovedane nevihte...

edino vse kar mi je čudno pri arsotu je to, da ko berem napoved piše severna polovica, ko pa grem gledat napoved v sliki so pa velike verjetnosti za nevihte tudi na jugu...ne vem, ali sem jaz smotan ali se oni delajo smotane...

Serpentinšek

:icon_lol: Vse lepo in prav, ampak radar je pa tako prazen kot že dolgo ne  :icon_lol:  :clap:

Sicer pa: ne hvali dneva pred večerom   :shrug:

LP iz pad. postaje Domžale :)
Naš kotiček v Bočni: https://i.postimg.cc/43ZXNMgc/Bocna-mix.jpg