ZEVS Forum

Postavitev vremenske hišice ws 2300

Začel/a selicmiha, 07. September 2009, 20:07:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

selicmiha

Tako, vremenska postaja ws 2300 bo jutri pri meni, seveda pa se sedaj sprašujem, kam in kako bi jo bilo najboljše postaviti, da bi bilo čim bolj natančno izmerjeno, doma sem na južni strani majhnega hribčka, imam pa možnost, da postavim postajo na vrh tega hriba, da lahko meri vse smeri vetra, razen severozahodnik malo slabše. Me pa zanima, kako bo z dejanskimi temperaturami, saj je vse skupaj lahko le na soncu, vremenske hiške pa ni, ali je senzor lahko kar tako postavljen. Zanima me tudi katere programe priporočate iz njih pa se bom verjetno že sam znašu :). Če bi postavil le drog, me zanima kako kaj z ozemljitvijo oz. s kakšnega materjala bi vse skupaj bilo... hvala za odgovore.

selicmiha

lahko prilimate tudi kakšne linke še, nekaj sem sicer na zevsu že sam našel,  vendar vem, da so vaši nasveti iz prve roke, ker ste take postaje nekateri dali že zdavnej skozi in je moja starost še kar mlečna za take stvari :)

joze

Pihe

Glej @selicmiha takole je ta zadeva.Skoraj vse o čemer sprašuješ, smo tu v raznoraznih prispevkih že obdelali,pojasnili,razložili,opisali,itd.Svetujem ti, da si vzameš nekaj ur in s pomočjo iskalnika najdeš odgovore na tvoja vprašanja.
Da pa ti ne bi potolkli volje že na začetku,ti pa vseeno napišem nekaj osnov na grobo.
Hrib nad hišo(če seveda ni previsok in preveč izpostavljen) bi lahko bil dobra točka za postavitev postaje.Vendar je tu nekaj pogojnikov.Prvič, izbral si si sicer za začetnika kar solidno vremensko postajo, ki pa ima kar nekaj pomanjkljivosti.Največja je ta,da ima radiation shield(temperaturni ščit) zanič.To pomeni,da ga ne boš mogel postaviti samostojno na vrh griča,ker bo sonce neposredno tolklo vanj in izmerjena temperatura ne bo pravilna. Za to bi bilo dobro,da si kupiš ali izgradiš vremensko hiško,kamor bi postavil termohigro senzor. Za vetromer bi bila postavitev na vrh griča skoraj idealna, s tem da pač reskiraš, da bo vanj prej ko slej počila strela.Za to je dobro,da drog na katerem bo vetromer ozemljiš,sam drog pa sidriraš na vsaj 4 točke,da bo fiksno pritrjen(mahedranje v močnem vetru namreč spet ne da pravilnih vrednosti hitrosti vetra).Naslednja zadeva je ta,koliko daleč stran bi bila bazna enota(konzola) od senzorjev.Kolikor mi je znano,je WS 2300 bolj uboga z brezžičnim dometom in bi si na koncu lahko moral pomagati tudi s kabli(kar je pri tej postaji tudi bolj zanesljivo).
Običajno v kompletu s postajo dobiš tudi software in sicer HeavyWeather(če se ne motim).Kolikor se spomnim(pa naj me kdo drug popravi), ta program nima lastnega FTP uploaderja in bi si moral spomagati s kakim drugim(na konec koncev je tu na forumu opisano,kako si lahko tudi s samim Windows programom pomagaš prenašati datoteke na strežnik).To seveda,če želiš,da se ti bodo podatki prenašali v medmrežje ali na tvojo spletno stran. Večina fantov na forumu pa uporablja zelo soliden program za spremljanje in obdelavo zajetih vremenskih programov, ki se imenuje WsWin.Licenčno verzijo si za 30 EUR lahko potegneš z neta.
Toliko zaenkrat,kaj več pa naj napiše še kdo drugi.Meni se ne da več. :shrug:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Serpentinšek

Podobna vprašanja se skoraj postavljajo vsak mesec, malo pobrkaj po forumu.

Brez vremenske hiške bo na odprtem težko karkoli meriti...vendar ti še vedno ostane dobra stara severna stran bajte, ute, štale, koče, itd.  :icon_mrgreen: Senzor naj bo 2 metra nad tlemi in čimbolj stran od stene. Včasih se je treba malo znajt.  :shrug:
LP iz pad. postaje Domžale :)
Naš kotiček v Bočni: https://i.postimg.cc/43ZXNMgc/Bocna-mix.jpg

max

Jaz naprimer sem na začetku imel senzor kar v krošnji drevesa, kjer je bila cel dan senca, ko pa sem postavil hiško se temperatura ni razlikovala. Zahec sem kontroliral temperaturo v krošnji še z enim senzorjem en teden, tako da sem se prepričal, če je bilo kaj odstopanja...nada/nič  :icon_mrgreen:

Res pa je na forumu o tej postaji napisanega največ, tako da - prijetno branje :icon_arrow:

selicmiha

Hvala lepa za izčrpna sporočila, sem tudi že veliko izbrskal iz različnih tem, tako da danes bomo probali postaviti vse skupaj :)

selicmiha

No moja vremenska postaja je postavljena in jo bom tudi slikal, da boste podali predloge na vse skupaj, zahvala gre predvsem vam, ki ste mi dali ažurne informacije o vsem, kar sem potreboval, da sem prišel do te želene zadevce... no vse lepo dela imam pa še eno majhno vprašanje, vremensko postajo sedaj želim priključiti na računalnik, vendar nimam reže za priključek rs 232 (port), kaj sedaj storiti, nabaviti kakšen kabel ali samo pretvornik npr. rs 232 v usb ali podobno, če je kdo malo bolj računalniški tip, ker sem googlav, pa sem bolj malo zvedel o vsem, napisal sem kar v to temo, da ne odpiram nove; hvala za odgovore in pomoč, že naprej sem hvaležen

max

Tukaj imaš ogromno zadev:
http://www.google.si/#hl=sl&source=hp&q=rs232+to+usb&meta=&aq=1&oq=rs232&fp=c4e7634496b42e8e

Tole rabiš: http://www.futurlec.com/RS232_Converter.shtml

Imajo pa takšne stvari tudi pri nas v računalniških trgovinah

selicmiha

hvala za pomoč, še jutri letim v trgovino, nato pa vzpostavim zvezo, ostalo pomoč in postopke sem pa tako že našel na forumu.

fprelog

selicmiha

polo

Citat od: selicmiha dne 16. September 2009, 21:13:32
ja to bo prava zadeva, hvala ti ;)

Vsi RS232/USB adapterji niso dobri.
Se zna zgodit,da ti ne bo delovalo.

selicmiha

bom poizkusil, konec koncev ni velik denar...

fprelog