ZEVS Forum

Nevihte po SLO - 29.8.2009

Začel/a max, 29. Avgust 2009, 08:50:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Ekolog

Z današnjim poslabšanjem pa lahko rečem, da sem izredno zadovoljen, padlo je 49,2 l/m2 padavin, mesec pa bomo zaključili z 158,5 l/m2 padavin :icon_wink:

temperatura: 13,9°C (t max danes: 24,5 °C ob 09:30)
vlaga: 94%

walter76

Ja obala je dobila tudi svojo pošteno porcijo na koncu !
Trenutno rahel dež proti jugu izrazito bliskanje in tudi pestro seka,čeprav sorazmerno  daleč.
Burja je zmerna,pred kako uro jev sunkih verjetno presegla 70 km .
Prijatelj vremena !

-another-

Sedaj pa zmerno, malo prej definitivno močno deževalo, nevihta, vendar je malo udarov strel.

srednje (v sunkih pa močno piha)

T: 17.6 °C

naj bo letos vsaj 20cm snega! :)

Cimet

Pri nas se je danes nateklo lepih 42,2 mm dežja. V času, ko sem bil doma, je v glavnem v resledkih bolj močno padalo ter sem ter tja močneje zagrmelo. Ostalih posebnosti (močan veter, toča) pa ni bilo.

Trenutno pa svežih 15,2 st. C.
Davis Vantage Pro2

http://strazisce.zevs.si/

paradolf

Kot je že moj severni sosed napisal smo imeli nekaj zaporednih neviht, vmes pa tudi nekaj kratkih plohic.
Pri meni se je vsega skupaj nateklo 66.6mm dežja.
Nam je pa kar lepo skopalo makadam cesto proti hiši. So kar veliki kanali, pa čeprav je cesta v hrib dolga le dobrih 50m.
Trenutno +14.6°C
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

markokorosec.net

Citat od: Pihe dne 29. Avgust 2009, 21:18:55
Sva že dva!Mislim,da je tudi Marko na Estofexu pravilno podelil LvL1 in točno v obsegu tega,je tudi bilo vreme danes.Nekateri fantje so poročali o škodi,prevrnjenih drevesih,ipd.
In še enkrat naj poudarim,da so poletna poslabšanja in prehodi front nekaj drugega,kot v drugih letnih časih.Za jesen ali zimo se ve,da bi prihod fronte iz take smeri,kot je bila danes, pač lepo napolnil bazenčke v zahodni Sloveniji, proti vzhodu pa vse manj.Danes pa je bila količina padavin praktično od vasi do vasi različna(in to na kratkih razdaljah).
Jaz bi rekel,da se je zgodilo točno tisto,kar je bilo napovedano.Neurja so bila točno tam,kjer se jih je pričakovalo, padavin je bilo najmanj tam,kjer se je tudi pričakovalo.Če pa so imeli kaki posamezniki višja pričakovanja, so pač le-ta posledica njihovih želja li neželja. ;D

In še nekaj o zmrdovanju nekaterih,da je bila napoved za južno Primorsko nateg: glede na trenutni radar bi rekel, da nekateri spet prehitro zaključke vlečete in delate.Jasno je le to, da do ure,kaj šele minute, ni dogajanja sposoben napovedat skoraj nihče.Malce je pač zamudilo.Bo pa drugič bolj točno. :icon_haha:

Saj je v bistvu šlo praktično kar po pričakovanjih. Edin tisti dopoldanski MCS je malce zamešal štrene (kar sem v napovedi tudi omenjal kot možnost). SV SLO je bila izven nevarnosti (tudi izven level 1), saj ni bilo pravih pogojev več, ker se je prihod fronte risal dokaj hitro. Očitne so bile dvignjene nevihte tam. Zato je ARSO tudi tako trzal med zeleno in rumeno na SV. JZ SLO pa v nekoliko večjih verjetnostih za nekaj neurij ravno zaradi poznega prihoda fronte na ta konec, pa še boljši pogoji so bili. In tole zvečer ni nič nenavadnega, povsem logično in spet pričakovano oz. se je to risalo na kartah. Prizemna hladna fronta je prišla pozno popoldne in burja je že pošteno ohladila ozračje, a lepa konvergenca se je gradila nad severnim Jadranom. Takoj, ko je v srednjih plasteh prišel še hladnejši zrak, je nastala eksplozivna konvekcija. "Backbuilding" nevihtne celice in njih počasen premik pa so naredile nekaj močnih nalivov. Res lep in počasen MCS je spacalo sedaj in ga bo še lep čas vleklo na jug po Jadranu in obalah Hrvaške.

Tule pri nas pa padlo lih za vzorec, bolj konkretno nažiga burja tja do 80km/h.

@izolan: Indeed that was me ;D

gradiščan

V Gradišči trenutno še prši pri 13,2°C. trenutni RR je skromnih 1,2mm/h, danes pa vsega skupaj 7,4mm. Veter potegne do 13,3km/h. Se pa sliši oddaljeno grmenje in vidi pobliskavanje po slavniškem pogorju. Linija padavin se odlično vidi na radarju:

Astra

Pozdravček.

Preden grem na dopust še z moje strani zadnja novica.  8)

V Mostah pri Komendi smo natočili 58 litrov, na Vrhniki pa 22 litrov. Bilo je kar nekaj bližnjih udarov CG strel, vendar brez posledice za elektroniko. Zjutraj se je videl shelf cloud, vendar ga je kar dobro zakrivala dežna zavesa, sicer pa nobenega večjega spektakla.

Ena današnja proti Krvavcu ...

Bodite fajn.  :)
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

ice

oblačno danes se je  nabralo 24mm padavin
trenutno je 12.3°C :praise:
Ravnokar sem biv na 1300m (stari vrh) kjer je 9°C in dobiš občutek da je že pozna jesen :icon_haha:

lp

zippy

Vsi ste dobili lepo porcijo dezja, v Ajdovscini pa dezja sploh ni bilo, le nekaj kapelj, samo burja, ki susi ze tako izsuseno zemljo.

matrix

takega shelfa kot sem videl včeraj (29.8.2009) še pri nas v življenju nisem videl....ker pa na "SREČO" zraven nisem imel fotoaparata nisem mogel slikati...  :icon_cry: :icon_cry: :-\ >:( :(

Tržičan

Pri nas v tem poslabšanju padlo 13mm.

Še nekaj slik včerajšnjega dogajanja:

Slikano proti zahodu ob 8h pred prehodom nevihte

Slikano proti JV okoli 13h

Slikano proti JZ (Jelovica) okoli 14h

Slikano proti J (Kranj) okoli 14h, vidna zavesa močnega dežja

Naliv

Lp, Nejc

vremenar12

Pri nas je med včerajšnjim poslabšanjem padlo 8 mm dežja, kar je ravno dovolj, da je lepo namočilo zemljo. Naslednjo pošiljko dežja pa bomo kot kaže spet dobili v soboto.
30. 12. 2005 = 48 cm snega.
18. 01. 2013 = 45 cm snega.

Ekolog

Padavine včeraj (dežemer WS2300): 49,2 l/m2
Padavine od 08:00 včeraj do 08:00 danes (Hellmann dežemer): 47,2 l/m2

Padavine danes: 0,5 l/m2

LP

MaRkUš

Pri nas včeraj 40.4 mm padavin z max. RR 220mm/h.