ZEVS Forum

ciklon, anticiklon - nastanek

Začel/a shimmy, 20. Avgust 2009, 14:30:45

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

shimmy

Živjo, naj najprej povem, da že en čas spremljam ta forum in moram priznati, da sem veliko razlag pri študiju dobil tudi tu, tak da vsaka vam čast  :praise:

Imam problem pri razlagi nastanka ciklonov in anticiklinov, namreč nevem si vse to predstavljat. Vse teoretične stvari, kot naprimer razlika v pritisku, dvigovanje zraka pri ciklonih, itd. so mi jasne, vendar enostavno nevem zakaj sploh pride do tega. Skratka, kaj točno je pripeljalo do nastanka sibirskega anticikona, ciklona v S Jadranu? Kolikor mi je jasno vpliva na sibiriski anticklon hladno površje, vendar kaj točno se dogaja tam?

Verjamem, da se vprašanje nekaterim zdi neumno, vendar mi res manjka tisti zadnji delček sestavljanke in vas zato prosim za pomoč  :icon_redface:

Ciklon

Raj je v naravi :buttrock:

shimmy

Se opravičujem za pozen odgovor, si mi kar konkretno pomagal  :icon_wink: Hvala!

Nekaj me samo še zanima in ne bi rad smetil za takšno malenkost z novimi temami. Rad bi se samo prepričal, če razumem, ker mi ta snov, ako je ne bom znal, lahko fajn zakomplicira življenje  ;D

Advekcija toplega zraka - > padanje tlaka - To je primer pri pasatih? Diabatno ohlajanje v območju visokega zračnega pritiska in pihanje k ekvatorju? Isto je s Farrelovimi zahodniki? Sledi:
Advekcija hladnega zraka - > naraščanje tlaka - Adiabatno ohlajanje na Ekvatorju in prenos hladnih mas proti subtropskemu pasu?

Še eno vprašanje: Zna mogoče kdo bolj podrobno razložiti Jet streame? Polarni, subtropski, trospki vzhodni? Sem že probal googlat, vendar v slovenščini pametnih odgovorov nisem našel, angleščina pa je moja šibka točka.

No, se opravičujem za OT in že vnaprej zahvaljujem za odgovore.