ZEVS Forum

18.07.2009 predfrontalna nevihta in prehod fronte

Začel/a paradolf, 18. Julij 2009, 23:47:00

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Me je mikalo it na štajersko a mi ni bilo usojeno. Tako sem kot en zapečkar ostal na domačem terenu. No, nekdo tudi mora ane ;)

Zbudim se ob običajni uri za na šiht okoli 5.45 in se odplazim iz sobe ne da bi zbudil "ta malo".
Vidim da je že nekaj oblačno zunaj in na balkonu slišim zamolklo gmenje daleč na JZ. Radar kaže da se nekaj vali v smeri SV in bo šlo mimo zahodno od mene. Nč, gremo pogledat.

Pridem na standardno lokacijo streljaj južno od vasi Križ. Sonce je ravno vzhajalo. Proti vzhodu pa je bilo še veliko jasnine.

Pogled proti Komendi. V daljavi se vidi ravna črta od koder se začne zlivanje. Od tam je tudi prihajalo oddaljeno grmenje.

Nad mano je bilo ravno nakovalo in pričelo je nežno pikat na zemljo. Upal sem da ne bo začelo bolj deževat, ker drugače bo šlo vse v franže. Čez nekaj časa izza hribčka Jz od Komende pokuka zelo nizek oblak obsijan z jutranjim soncem. Nekaj ga žene proti meni  :drool:
Malo sem se igral z nastavitvami fotoaparata pa so fotke mal različnih barv :icon_rolleyes:

Ko sem prispel je bilo še povsem mirno. Kmalu pa je začel pihati šibak Jz veter. Pomoje je šlo za outflow nevihte ki se mi je bližala ali pa se je ozračje zgolj zbudilo. Na vasjo Križ se je povsem nizko kar naenkrat pojavil oblak ki ga je neslo iz zahoda precej hitro proti Kamniku.
Kontrast med oblačnim zahodom in svetlim vzhodom je bil zelo velik.

Te oblačke je hitro prineslo nad Kamnik.

Takrat sem tudi dobil družbo. Mimo se je pripeljal Astra in nato sva skupaj začela šklocati po nebu  :icon_cool:

V daljavi za Rašico so se začeli delati obrisi večje nevihte ki je prihajala v najino smer.

Ja ja, kot kaže se je izplačalo vstati. Obrisi so bili vse jasnejši in kazalo je na zverinico.

Hm, če ne bo zver  :icon_question: :bouncy:
Moram povedati da se je zelo hitro bližala in ni bilo kaj dosti časa študirati kje bi se jo dalo bolje ujeti. Motila so naju drevesa in odšla sva vsak na svoj konec kjer sva mislila da jo bova bolje ujela

Formiral se je shelf od vzhoda pa je še vedno sijalo sonce in lepo osvetlilo letalo ki je ravno takrat pristajalo. Ne vem če so bili potniki na levi strani preveč navdušeni nad razgledom. Pilota še manj  :icon_exclaim: Fotka je žal malo motna.

Na vzhodni strani so bili oblaki zelo razbiti in je mešalo na polno, naprej proti zahodu pa shelf in zadaj zavesa.

Naprej v smeri Most in Brnika. Pričelo je pihati. Ocenjujem tam do okoli 40-50 km/h.

Baza je bila z jeziki skoraj na tleh. Nisem opazil kake rotacije a je vseskupaj mikaslo v vse smeri.

Pogled malenkost bolj proti jugu. Zadaj se vidi zavesa ki se je že dotaknila hribčka Jz od Komende (mlinčki) ki je na vrhu malo gol od posledic lanskoletnega neurja(downburst)

Kako je tole mešalo  :icon_surprised: To bi moral posneti s kamero  :icon_rolleyes:

Za shelfom...je to whale`s mouth cloud :icon_question:

Nad mano.  :icon_cool:
Imal sem precej sreče. Celica je šla s svojim zlivanjem SZ mimo mene pri meni pa je zgolj malo porosilo. Tako sem lahko nadaljeval s fotkanjem  :icon_wink:

Celica s shelfom je že čez mene drvela naprej proti Kamniku. Zlivanje pa je bilo videti severno od Tunjic,

Kot bi me zagrnil val.

Slikano vzhodno od mene proti Homcu. Kontrast je bil res neverjeten, saj je bilo naprej proti vzhodu skorajda jasno. Rilček ni imel rotacije. Je bil zgolj posrečena struktura updrafta.

Še malo detajlov

Mislim da fotka pove vse. Nekje so oblaki drveli dol in se sušili, drugje je vleklo gor....zmešnjava in si ne bi upal predstavljati kakšna centrifuga bi to bila če bi bil tam zdaj s jadralnim padalom  :icon_exclaim:

Zavesa. Tam naj bi šla tudi toča.
Lepo za videt od daleč, tam bit takrat...ne ravno zdravo.

Stvar drvi naprej.
Če ne bi bilo hribov kdo ve kaj bi se razvilo.

Zadnji rob pred zaveso.

Zadaj se že vidi jasnina. Nevihta se je zaletela v kamniške alpe in verjetno je izgubila zalet.

Tukaj je stvar že v okolici Velike planine.

Pod  nakovalom so rasli novi oblaki.

To je bilo to od te nevihte.
Odšel sem domov a se je na radarju že kazal prihod nove nevihte. Žal pa je začelo malo deževati, tako da obrisi niso bili povsem jasni.
Spet zavesa za nastajajočim shelfom.

Shelf se je vlekel čez celo obzorje in se končal tam nekje na vzhodni strani Rašice.

Tudi tole se je hitro bližalo. Tudi rahel dež se je nekoliko okrepil. Spotoma sem snemal še filmček za time lapse a sem moral že držati dežnik nad fotoaparatom. Time lapse bom objavl verjetno šele v ponedeljek.

Shelf tik pred mano. Še malo pa jo pobrišem.

In kaj za vraga je počel Pilatus pc-6 v takem vremenu. :icon_question:

Nekaj pa se je našlo tudi v domačih logih :icon_wink:
Do naslednjič ;)
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Cumulonimbus

super si poslikal sosed... Mene je kar srh spreletel, ko sem videl, kako so se nad vasjo Gozd zgrinjali črni oblaki, ki so imeli izredno nizko bazo, skoraj identično kot lansko leto, ob tistem opustošenju 13. julija!

K sreči, se ni ponovilo tako neurje, je pa kar konkretno zlivalo, je rekla punca  :icon_wink:

p.s. zjutraj sem ti pisal SMS sem mislil, da greš kam na chase, da bi šel zraven, sam se potem nazaj zaspal, zaradi poznega prihoda domov :icon_lol:

lp Cb
Član ZEVS :)

vugy

Capillatus

Čudovito  :icon_wink: :icon_wink: Tisto pa mislim da je res whales mouth cloud  :icon_arrow:

lp  :wavey:

MaRkUš

beowulf

gradiščan

Aquatic

Odlična reportaža. Se bo potrebno enkrat odpravit in si ogledat nevihte v živo, ki se podijo po vašem Mengeškem polju.

Davis Vantage Pro2

matrix

ŽUPMART

Ma maš boljše slike k jst, pa sm bil na čejsu.  :smash: :buttrock: :praise:

mihav

Global warming is a lie;)

Astra

Paradolf, prekrasno si ujel tistole prvo celico.  :praise:

Mene je neslo v smeri Kamnika, točno na polje pred Mesnine Kamnik ... skoraj v Podgorje  :icon_wink:

Pred celico ... lepa jasnina proti vzhodu

Shelf in razbita struktura levo ob prvi celici

Dežna zavesa vse bližje, potegnil je močan nevihtni piš

Prednji konec nevihtne baze gre preko mene (in nekaj kilometrov stran preko Paradolfa)

Nevihtna celica se je zaletela ob Krvavec in se usmerila proti Veliki Planini

Kompilacija treh slik ...

Po dobre pol ure se je razvedrilo

Zelo pomembna opomba. Tega dopoldneva so šle čez Vrhniko TRI celice z nizko bazo, vendar niso bili pogoji za slikanje v redu, ker je dobesedno scalo in smo dobili takrat 79 litrov dežja v nekaj urah. Slike in dež pač ne gredo skupaj. Eto dokaz iz Vrhnika še isto dopoldne, ko sem šel popravit "prestreljeno" postajo. 2x ostali brez elektrike in sem moral postajo zbuditi ... potem pa nazaj v Komendo zbežati.  :icon_wink:

LP.  ;D
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

paradolf

Astra, četrta fotka je super kjer se vidi zavesa do tal. Meni so to zakrivala drevesa.
Ko se enkrat vsi dobimo iz našega konca na kupu bomo en piknik naredili pred nevihto  :icon_haha:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2