ZEVS Forum

Storm chase po vzhodu Slovenije 18.7.2009

Začel/a MaRkUš, 18. Julij 2009, 20:02:13

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

MaRkUš

Še do jutra sem razmišljal, ali se splača iti na chase, a želja po akciji me je premagala.
Tako sem se z očetom malo čez 05.00 odpravil na pot.

Že na štartu smo imeli čez 20oC, po AC sonce, in tako je temperatura zraka hitro prilezla do 25oC in to že pred 9.00.

Če po pravici povem, sploh točno ne vem, kje vse sva se vozila, gotovo je le to, da sva prvo nevihto opazovala iz okolice Ptuja.

Ne vem, kako se reče tej oblačnosti, a bila je zelo zanimiva.

Lepe plasti  

No to je bilo prvo rundo in samo upal sem, da bom dobil še kaj boljšega, ker to je bilo malo "švoh"

Prideva na neko jezero, kjer je bil odlličen razgled.

Zelo dolga nevihtna linija, po mojem mnenju dolga več kot 10 km.

No pa sva le dočakala pravo nevihto.

Wall ali shelf cloud :icon_question:

No naj povem, da je bil inflow gotovo okoli 50 km/h.

Kot je na sliki očitno, je bilo dežja kar precej, tudi intenziteta padavin ni bila nizka.

Na poti domov pa tole:

Tule okoli sva se gibala približno.

Stormchaser

Noro dobro.Tisto je pomojem Shelf.Drugače sva pa z Župijem ravno to celico zamudila za 5 min., sva prišla ravno pod Shelf v Mursko Soboto potem pa nalivanje.Drugače pa nore fotke.Najina reportaža še pride.Lp

Ciklon

@Markuš, lepe slike neviht.  :icon_wink: Bravo!  :clap:
Tisto gre pa za shelf cloud. Ima pa nizko bazo.

Za v vednost: shelf cloud je vedno oz. praviloma sprednji del (rob) nevihte za njim pa navadno sledijo padavine (nevihtni piš).
Wall cloud pa je del zadnjega dela nevihte  - na področju inflowa in updraft baze (mezociklona).
Raj je v naravi :buttrock:

gradiščan

Aquatic

Markuši odlična reportaža! Očitno je, da se tudi pri nas "storm chasing" vse bolj razvija. :praise:
Davis Vantage Pro2

paradolf

Sta bila pa pridna. Ob 5h na pot. Seveda na zihr, glede na to da se je na zahodu že celo noč kuhalo.
Čestitke za uspešen lov. Upam da grem kdaj zraven :drool: :clap:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

beowulf

Lepo narejeno in lepe slike..........trud in delo se enkrat poplača, zagotovo  :icon_wink:

Astra

Hvala za tale potopis in prelepe fotke. Pa sta ujela lepo celico. Tudi nad Mengeškim poljem je bilo zjutraj kar pestro.

Dve fotki spodaj ...  :icon_wink:

V smeri Mengša

V smeri Kamnika
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

vugy

Vidm da se je splačalo tako zgodaj vstat in iti na chase v Podravje in Prekmurje.
Slike pa so tako kot vedno hude. :clap:

Capillatus

mihav

Super slike :icon_wink:
Me pa zanima kaj je bilo s tistim windsurferjem na jezeru, ko mu je potegnil inflow :icon_mrgreen:
Global warming is a lie;)

MaRkUš

Mihav ne vem kaj je blo pol,ko je prišla nevihta,sam pred nevihto je pa kar pošteno teral gor po jezeru.

matrix

si bil mogoče v kraju Cirkulane ?....tam sem jaz doma...ker vidim da si blizu krožil...v katerih krajih si bil...(v okolici ptuja me zanima) ?