ZEVS Forum

Storm chase v domačih logih-Mengeško polje z okolico 03.08.2009

Začel/a paradolf, 04. Avgust 2009, 23:14:30

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Spet je prišel dan ko je dobro imeti polne baterije na fotoaparatu 8)
Začel se je takole ob okoli 6.15.

Na šihtu že zjutraj dam prošnjo za izhod...ura neznana  :icon_haha:
Upal sem da bodo nevihte zajele osrednje konce še po 14 uri ali še malo kasneje ker prej skorajda ne bi mogel iz službe. K sreči se je zgodilo tako.
Mal mi je Župi sline pocedil ko je rekel da gresta z @Stormchaserjem na štajersko ob 12h a ker tam ni bilo še nič pametnega sta jo ucvrla proti obali nasproti celici ki se je tam naredila in je imela smer proti osrednji Sloveniji.
To je bilo že kar zgodaj a na mojo srečo je celica razpadla.

Okoli 15h se spravim ven sprva še malo po opravkih nato pa smer Vodice. V lj. temperatura še okoli +29°C. Najprej je izgledalo vse precej betežno in nezanimivo. Višje plasti so prekrila nakovala ali nekaj podobnega. V glavnem neba se ni videlo nič. Proti gorenjski je zahodno od mene potovala ploha oziroma je bila del padavinske linije, ki se je prožila na primorskem. Nič posebnega.

Proti jugu od koder so prihajali oblaki, pa se je sicer kazalo nekaj celici podobnega a tudi ni bilo preveč zanimivo na oko. Bil je začetek precej podoben tistemu v moji zadnji reportaži tule. Za nameček je začelo še rahlo deževati, tako da sem se pomaknil bolj proti vzhodu.

Predenj sem šel se je sicer nekaj poizkušalo formirati nekaj km južno od mene a je bilo kot kaže obsojeno na razpad.

Tule sem že jugozahodno od Šmarce. Začetek dogajanja počasi.
Tista napol celica iz tretje fotke je dobila zagon. Kot kaže ji je Ljubljanskih 29°C dalo energije in severno od Ljubljane se je hitro okrepila. Bi rekel da je šlo za manjšo "explozivno" celico ki pa so ji pot zopet prekrižale Kamniške alpe. Pa po vrsti.
Tole je še nekaj pred samo celico. Se je nekaj trudilo nastat a neuspešno.

Sama celica je bila še malenkost južno od Črnuč po moji oceni a se je naglo bližala. Nasploh se je ta dan vse dogajalo zelo hitro.

Vidi se kako stebri puhtijo v zrak na levi strani in izginjajo v visoki oblačnosti nakoval.

Spet se je pojavil dež. Debele kaplje so močile prah na kolovozni poti.

Na sredini celice se vsuje dež. Za razvoj celice vsekakor ni bilo dobro. Upal sem da ostane še kak "zdrav" del celice kjer se bo še kaj videlo. 

Od tukaj pa se je začela razvijati zelo hitro. Vidite razliko na levem robu predvsem zgornji del v primerjavi z prejšnjo fotko. Razlike je bilo le nekaj minut.

Videl sem da me bo celica z dežjem zadela z robom in sem se pomaknil na skrajni rob mengeškega polja pri Homcu in upal da do tam ne bo segla.
Razvoj v parih minutah je bil zopet očiten. Inflov z povsem vzhodne strani. V tistem trenutku je bilo pri meni še skoraj mirno.

Struktura dobiva spoštovanja vredno podobo  :drool:

Med tem dobim najmanj 5 klicev po telefonu od Markušev, Župija, Cumulonimbusa.....skratka ni blo časa govort  ;)

Pod centrom celice se začne formirat oblak outflova saj zadaj lepo zliva. PA tudi streele so tolkle zelo na gosto.

Strele prav izzivajo da jih ulovim v objektiv. Po treh 10×-nih sekvencah jo uspem uloviti. Moja prva podnevi  8)

Nasplošno sem imel tokrat zelo veliko fotk stresenih in tale je ena od njih a se vidi prav začetek formiranja shelfa.

Minuto kasneje

Približno takrat enkrat dobim družbo Markušev kar se vidi tudi z njihovih fotk. A oni so bili malo bližje zadevi.

Škoda ker teh nekaj minut nisem snemal filmčka s drugim fotkičem da bi res videli kako je tale shelf nastal v nekaj minutah.

Sprednji del je začel dobesedno ružiti po tleh. Pomikal se je v smer zahodnega Kamnika(Žale), ta trenutek pa je bil praktično nad Podgorjem. Podgorje je tik ob vznožju podolgovatega hribčka na fotki. Res mi ni treba daleč s fotoaparatom da ujamem kaj zanimivega :D

Tudi meni se je direktno bližal tale nizki oblak. Pričenjalo je pihati sprva z okoli 30km/h.

Potem pa je veter še malo pritisnil na gas. Ocenjujem da je pihnilo tam med 50-60km/h.

Ruži ruži skoraj po tleh. Lepo se vidi da je Podgorje ta nevihta le oplazila s padavinami, saj je bila zavesa zadaj za hribčkom.

Mimo mene pripelje Kamničan. Bodite pozorni na to kje je vlak in zametek oblačka malenkost desno nad vlakom(kot se je videlo od mene)

V 20 sekundah se še vedno vidi vlak, oblaček pa je precej večji.

To pa je nastalo iz shelfa.

Pogled mi zakrivajo drevesa. Padavine so tudi mimo, zato grem nazaj proti zahodu kjer imam boljši pogled proti Kamniku. Bilo je kaj videti. Stvar je pri Cumulonimbusu nekje tisti hip oziroma verjetno nekoliko bolj SZ od njega(Tunjice).

Direktno proti Kamniku.

Še malo detaja. Ni treba imeti sokoljega očesa da ne bi videl kako je mešala in rotirala zadeva na zadnjem delu oblaka.

No pa še nekaj za predstavo o nizki bazi. Prva linija hribčkov je podgorski hribček oziroma grebenček na levi, na desni pa je stari grad nad Kamnikom. Zadaj za starim gradom v naslednji liniji se vidi Vovar in za njim je v majhni kotlinici vas Gozd ki jo je lansko leto prizadejalo neurje z verjetnim tornadom. Če pogledate sedaj to nizko bazo na levi in hrib Vovar vam je verjetno jasno da se v tem trenutku funnel ne rabi spustiti do tal da postane tornado. Če je takrat obstajal funnel je dovolj da je le prišel do hriba in avtomatsko postal tornado ob dotiku s tlemi hriba. Videlo pa se tako ni nič zaradi nizke baze.

Nevihta je odbezljala mimo in stvar se je prehodno umirila. Dobimo se skupaj z Markuši in Župmartom in Stormchaserjem in malo podebatiramo, nato pa nas vreme žene dalje. Sam se odpravim proti Vodicam, sledita pa mi tudi Župi in Stormchaser. Markuši se odpeljejo skozi zaveso proti Radomljam.
Mi smo pred Vodicami ravno pod nastajajočo celico. Pogled proti jugu.

In proti severu v smeri Storžiča.

Ne vem natančno kaj je bilo tam povsem na severu. Vidi se kot shelf(morda le nizek stratus), zadaj levo pa je še nekaj z nižjo bazo :icon_question:

Bili smo res pod oblakom ki še ni puščal. Če bi začela dol letet toča bi bili pečeni. Edina rešitev bencinska črpalka v Vodicah ki ima streho. Ne bom govoril kako je bilo temno.
Pogled proti zahodu a pozornost je na zgornjem delu fotke  :icon_exclaim:

Začelo je padat a k sreči ne toča. Na hitro se odločimo da gremo pogledat sumljivo stvar proti Brniku a stvar se za nas odvija prehitro. 10 minut kolikor smo porabili za premik je bila zadosti da smo zamudili in formacije ni bilo več videti v obliki vredni fotografiranja. Za nameček je še deževalo.
Če bi človek bil vedež, ne bi bil revež pravijo in če bi vedeli kaj se bo na mestu kjer smo bili razvijalo, jo sigurno ne bi ucvrli nazaj proti jugu.
Vzhodno od Vodic vidim proti severu nizko bazo oblakov. Prav tam nekje smo bili  :banghead:

Stvar se je pomikala proti Predvoru nekako in izgledala ohoho.

Pogled proti Krvavcu. Fotka je čisto polomljena a kontrast je lep. Res je bilo črno tam.

Spet shelf. Tokrat na zahodni strani nevihte.

Župi pravi da je bil tole funnel malenkost desno od Storžiča v višini malo nad vrhom. Zgleda kar podobno. Bomo videli kaj bo pokazal Stormchaserjev posnetek s kamero če je kaj ratalo.  :drool:

Za konec pa še nekaj nizke baze nad Kamnikom ko je rišla tretja runda.

Nato se je vlilo malodane povsod v okolici in čejs je bil zaključen. Upal sem še na kako strelo ponoči a jih res ni bilo dosti ali pa so bile zavite v oblak ali dežno zaveso. 

Ma, sem se kar razpisal. Upam da niste preveč trpeli  :icon_haha:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

beowulf

jaka

Astra

Čista desetka za tale prispevek. V prvi rundi, ki je šla čez Moste pri Komendi lahko rečem, da je bilo vsaj štiri udarov oblak - zemlja v neposredni bližini in samo UPS-u se lahko zahvalim, da ni scvrlo vremenske postaje. Takrat je v slabih 5 minutah okoli 17 ure padlo reci in piši kar 15mm padavin (vmse drobna toča). Pri drugi rundi, ki je bila pa okoli 19 ure sem jo pa ucvrl iz moje nove hiše v smeri Mengeškega polja in ujel tisto celico, ki jo vi omenjate s pogledom iz okolice Vodic.

Še enkrat vse pohvale za tole reportažo.  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

ŽUPMART

Paradolf, najprej lepa reportaža - čeprav se nekatere malenkosti v njej razlikujejo z mojo, ki sem jo objavil ravnokar.  :wavey:

V resnici sem bolj prepričan za tisto "nizko bazo", ki se pomika proti Preddvoru, da je funnel. Na posnetku (timelapse) se lepo vidi, kako se je stvar zgradila od zgoraj navzdol pa tudi rotacijo je zaznati. Mislim, da je bil tisto funnel, verjetno pa tudi tista tanka zadevica proti Storžiču. Vsaj do takega zaključka smo prišlo po debati s Ciklonom. :icon_wink:

Še to: a ti v photoshopu pomanjšaš fotografijo ali na slikomatu? Se mi zdi da drugo. Kot priporočilo, slika se ohrani mnogo bolj ostra če pomanjšaš v photoshopu (in ostriš) ter nato nespremenjeno naložiš na slikomat, kot če jo pomanjšaš šele pri nalaganju. :icon_smile:

MaRkUš

Aquatic

Izčrpna reportaža z lepimi fotkami. Izpostavil bi predvsem fotke selfa in strele, ki ti je res uspela.
Davis Vantage Pro2

matrix