ZEVS Forum

Nevihtno dogajanje po SLO 16-17.06.2009

Začel/a max, 16. Junij 2009, 16:14:01

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

max

Citat od: gergo dne 17. Junij 2009, 00:31:04

pa še en video:

http://www.shrani.si/?2B/BX/3WO4DagE/1/video.mp4

Zadeva je v živo zgledala že kar srhljivo.
Sledil je zelo močan naliv in veter, toče je bilo le za vzorec.

Fantje, dobro poglejte, men se pa zdi da je na posnetku med 45-52sek. viden ogromen funel ali se motim :icon_question:

matic

Na hrvaškem CROMETEO sem našel link do posnetka neurja ki je šlo čez mursko in dalje hrvaško.... noro :icon_exclaim:

Posnetki neurja

lp,

Matic
"Brezmejna sta le vesolje in človeška neumnost, čeprav za prvo nisem prepričan!" (A.Einstein)

paradolf

Citat od: max dne 17. Junij 2009, 07:45:35
Fantje, dobro poglejte, men se pa zdi da je na posnetku med 45-52sek. viden ogromen funel ali se motim :icon_question:
Ko bi človek držal fotoaparat bolj pri miru, bi se morda lažje kaj bolj videlo. Seveda bi moral biti bolj pozoren na tisti detail.
Komentar "ka si ti nor" pa je povsem na mestu ;)
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

max

Capillatus

Jaz bi rekel da je tole inflow tail tako da mislim da tole ni funnel  :shrug:

P_Nut

To ni funnel. :icon_mrgreen: Verjetno le naključna kondenzacija shelf clouda.

SiriusB

Huh. Glede na to, da je bila tole HP supercelica se baze itak niti prb. ni videlo, tako da o kakem wall cloudu ali bazi ne bi govoril. Po tem, kar se je videlo na shelfu druge štajerske HP supercelice, je tole samo malo bolj strukturiran shelf. IMHO anyway.
Lp,
Jure

Capillatus

max

Citat od: Capillatus dne 17. Junij 2009, 08:37:37
Za vsa vprašanja in odgovore si poglejte tukaj : http://www.extremeinstability.com/storminfo.htm  :icon_arrow: :icon_arrow:

Hvala za link, še najbolj vleče na Tail cloud, tako da je @P_Nut v prvem poročanju imel prav, samo je že parkrat spremenil post, tako da... :shrug:

bbator

zmerno oblačno in 19 °C. Ponoči nekaj neviht nad Ljubljano. Mogoče kdo kaj ve je bilo kaj toče ali sodre ponoči v Ljubljani?
Ni vse v snegu, nekaj je tudi v nevihtah!

SiriusB

Da bo poročanje o nevihtnem popoldnevu mogoče še malo bolj kompletno - posnetek Ljubljanske supercelice, ki je sicer mislim da nihče ni omenil, okoli 21h. Vizualno je bila lepo vidna rotacija, na posnetku se lepo vidi rain free base. Na Z Ljubljanske kotline je izgledala še kar dobra, potem pa je do takrat ko me je dosegla (Lj-Bežigrad) precej oslabela.

Lp,
Jure

simo88

Pozdravljeni!

Tole bo moj prvi prispevek.
Včeraj sta nas prečkali 2 večji nevihtni celici (o tem že veliko videno in slišano). Prva nas je prešla nekje ob 16.20. Padlo je 23 mm dežja v 15-20 min. Med močnim nalivom in orkanskimi sunki vetrom je padala toča premera 1-2 cm in naredila škodo predvsem na vrtovih in njivah. Druga nevihta je za sabo pustila 9 mm dežja, brez trdnih dodatkov. Ponoči nato še nekaj dežja, grmenja in bliskanja. Do danes zjutraj je padlo 45 mm dežja.
Imam tudi nekaj slik, ampak preslab internet da bi jih naložil.
Lep pozdrav vsem na forumu in upam da bomo dobro sodelovli :clap:

simo88

verjetno zato, ker so se še tudi po polnoči pojavljale nevihte in močan dež. :icon_wink:

lp

vremenar12

Včeraj popoldne se je nad severovzhodno Slovenijo razbesnelo hudo neurje, ki ga je spremljal izjemno močan naliv, toča, ki je ponekod uničila ves pridelek na vrtovih in poljih, ter močan veter ki je pihal s sunki prek 70 km/h. Veter je ruval drevesa in odkrival strehe.
Pri nas je najhuje bilo ob pol petih, najprej so se od severozahoda začeli zbirati črni vmes celo vijolični oblaki, nato je zapihal močan veter kateremu se je pridružil močan naliv in toča. Toča je pri nas padala med dežjem in ni povzročila večje škode, na vrtovih pa se le nekaj pozna. Naliv je bil res silovit, saj se par metrov ni nič videlo, voda pa je po poljih tekla kot reka. V 15. minutah je padlo 19 mm dežja.

30. 12. 2005 = 48 cm snega.
18. 01. 2013 = 45 cm snega.

tortelinek

No pa da še dodam jaz svoj pisker temi. Na žalost nimam slik pred fronto, ker sem kosil travo okoli našega ribnika, ko je nevihta prihrumela. No v glavnem pri nas na 900m nadmorsek višine je zadeva izgledala zelo grozno. Ko sem kosil in med košnjo pogledal navzgor v nebo proti Trem kraljem, mi je zastalo srce. Oblaki neverjetno črni in izredno nizki z veliko hitrostjo so prihajali proti nam. Oblaki so bili mogoče 20 metrov nad vrhi dreves in z veliko hitrostjo so grmeli proti smeri Slovenska Bistrica-Ptuj.

Ker sem skrival avtomobile pod strehe nisem imel časa, da bi naredil sliko dogajanja pred nevihto. No v glavnem je zadeva nato zarutirala in se obrnila proti Prekmurju. Oblaki so imeli neverjetne rotacije. Hvala bogu je priletelo samo par kapelj n zadeva je bila mimo.   :buttrock:

Slikano smer Boč (nevihta od zadaj)

Slikano smer Slovenske Konjice-Celjska kotlina

Slikano v smeri Rogle in prihod 2. nevihte

Drugič bom bolj pripravljen, da bom lahko zadeve bolj konkretno dokumentiral.

LP s Pohorja