ZEVS Forum

Opozorilna vremenska karta ZEVS

Začel/a Ciklon, 16. Junij 2009, 10:43:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Ciklon

Sem prišel na idejo, da bi pri 10 dnevni napovedi pod opozorila vključili tudi opozorilno karto ZEVS. Ta bi bila vključena pri prvih dveh dneh v napovedi. ...
Zdaj me pa zanima, kakšno je vaše mnenje glede tega in na kakšen način bi se izvajalo osveževanje karte in pa njena preglednost (opis legende, vremenskih pojavov,...). Predvsem so zaželjeni komentarji/mnenja ZEVS napovedovalcev in računalničarjev-programerjev oz. tistih, ki se na to bolj spoznajo.

Moja zamisel:
Preglednost karte:
- ob kliku na "opozorila" se odpre opozorilna karta
- ob postavitvi miške (puščice) na določeno obarvano področje se odpre okvirček z opisom vremenskega pojava
- ob postavitvi miške (puščice) na določeno barvo v legendni se pokaže okvirček z opisom razmer , ki jih predstavlja barva
...

Spodaj je pa predvidena podoba te opozorilne karte ZEVS: (Slovenijo sem razdelil na več smiselnih predelov, kot na meteoalarm.si...)

Predlogi izboljšav ipd. so zaželjeni.

:icon_wink:
Raj je v naravi :buttrock:

walter76

Ideja je odlična,sicer sem pred časom tudi sam to omenjal in deloma tudi naredil a ni tako enostavno zaradi časa in tudi znanja,če tudi trudiš sam težko spraviš za 5 nekaj ven.Idejo podpiram .Predlagam da se zadeva preuči   
Prijatelj vremena !

max

Ideja je super, samo kdo bo to neredil ??? . Jaz bi, pa ne premorem toliko računalniškega znanja :angel:

blazek

Podpiram tole zadevo.

Kdo naj bi skrbel za tole? A vsak dežurni napovedovalec?

Ciklon

Ja, dežurni napovedovalec oz. (če bo ta kdaj v kakšni dilemi) eden od tistih, ki se bolje spozna na zadeve (stvar domene).
Raj je v naravi :buttrock:

piskec

Huh, ideja je zelo dobra!

Malce težje sprogramirat, vendar ne pretežko. Mah ja, saj se vse da, anede? :)

Najtežje je tole vzdrževat. Edino primerno je, da se vzdržuje s strani napovedovalcev, saj so edini, ki so "dežurni" in na voljo. Vendar pa morajo to sami povedat, ali bi se kaj takega šli ali ne.

Takele grafične predstavitve je še malo težje izvajat, ker moraš biti že geografsko precej dovršen. Poleg tega pa so tudi precej zavezujoče.

Napovedovalci, kaj pravite?

Capillatus

Jaz sicer nisem napovedovalec, toda mislim da bi bilo smiselno da je opozorilna karta dodana samo takrat ko je potrebno. Recimo če je nekaj dni brez kakih posebnosti je recimo ni :)  Bi se prihranilo kar nekaj časa  :wavey:

lp

max

Saj tako je bil tudi podan predlog, karta bi bila aktivna samo takrat, če bi se dodalo opozorilo.

Astra

Tudi sam podpiram idejo.  :icon_wink:

Dva dneva sta več kot dovolj, saj ni moč izdajati podrobnejših napovedi za več kot 48 ur vnaprej.  :icon_wink:

Ker sem že nekaj časa skupaj z ostalimi napovedovalci, bi predlagal če se da narediti tudi prenovo grafičnih in vremenskih pojavov, da morda dodamo namesto statičnih JPG slik kar GIF animacije iste velikosti kot so bile sedaj slike. Recimo, da preskoči strela iz nevihtnega oblaka in recimo da sonce žarke premika ... Če je to izvedljivo pač. Za prva dva dneva bi lahko dodali na tole "zevsalarm" shemo še ikone za vreme po pokrajinah. To pa preprosto rečemo gorenjska in možni znaki, osrednja Slovenija in možni znaki, primorska in.... za vse predele.

Za napovedovalce bi se obseg dela povečal po mojem mnenju cca. za 30 do 40%. Zato bi bilo po mojem bolj smiselno narediti bolj grobo napoved za od + 7 dni naprej, ker je tam že več ali manj uganka, da se modeli poklopijo za toliko časa vnaprej. Razen, če ni nad nami "svinjskega" anticiklona sredi zime in ...

Če lahko pomagam, bi poiskal kakšne fletne animacije. Morda pa je kdo med nami odličen "oblikovalec" in bi izdelal JPG pripone, jest jih pa lahko potem spravim v preprosto GIF animacijo. Imam program.  :) Seveda bi to delal bolj ponoči, saj vendar gradim bajto.  :icon_haha:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

Pihe

Zelo dobra zamisel,ki pa bo od napovedovalcev terjala maksimalne napore in mogoče včasih celo timsko delo. :clap:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Duzek

No če bi že delali na tem, potem bi bilo smiselno grafično nekako uskladiti z ZEVSOM. Tako napoved kot opozorilo. Sem pa absolutno za.  :clap:
In na koncu bo padal sneg, kot že pred tisoč let.

http://bohinjska-bistrica.zevs.si

Cumulonimbus

Jaz kot napovedovalec sem takoj za za tak način opozarjanja ljudi, pred ekstremnimi vremenskimi pojavi :icon_wink:

lp
Član ZEVS :)

selicmiha

zelo dobra zadeva, upam da se kaj prebudi tole, zelo zelo dobra zadeva, sploh zato ker je razdeljena po pokrajinah.

paradolf

Da in še enkrat da z moje strani. :clap:
Za morebitne dileme pa vsekakor team work :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

piskec

Geografsko označevanje torej? Podobno kot Estofex ali Meteoalarm? Bi bile dovolj le ikonice v večjih mestih?

S pokrajinami se mi zdi kar nekam preveč dela.

Preuredit bi morali *vse* zevs zadeve. To nas (me) čaka že kar dlje časa... Huh.

Še kakšno idejo in predloge prosim!