ZEVS Forum

Po nevihti 30.05.2009 okolica Vodic na Gorenjskem

Začel/a paradolf, 30. Maj 2009, 23:28:22

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Hja. Tole pa ni bilo v planu danes.
Do 15h praktično vremensko nezanimiv dan. Oblaki so se podili na vse smeri saj so bili vetrovi na različnih višinah zeo različnih smeri. Ni pa bilo kakih zanimivih oblačnih tvorb, tako da sem dan že kar odpisal.
Tako sem odšel v Gameljne kjer sem se ubadal s plevelom na vrtu. Še vedno upam da bo čebula kaj obrodila, čeprav jo je toča zadnjič lepo scefrala. No ja, upanje je še.
Lepo na izi delam. Bilo je kar toplo, saj sem bil lahko v kratkih rokavih. Nato pa se je zbudil JV veter in nastajti so začeli oblaki a nič posebnega kolikor sem lahko videl naokoli. Sem bil že skoraj na koncu z pletjem plevela ko naenkrat zaslišim grom CC dokaj blizu. Od kje pa sedaj to, saj mi drevesa in hiši zakrivata pogled proti SV. Stopim z vrta in res vidim nekaj zadaj za Rašico v smeri Kamnika.
Nič, s pletjem prestavim v peto prestavo in dokaj površno na hitro dokončam delo, čeprav me je na koncu že malo zmočil dež. V upanju da ujamem še kaj v objektiv hitro zapustim Gameljne in se pomaknem bolj proti severu med mejo razgibane oblačnosti in tiste visoke bolj proti severu.
Pihal je precej močan V-JV veter in nevihta je že zamrla oziroma se pomaknila precej južno. So bili pa na nebu zelo zanimivi in hitro se spreminjajoči oblaki.
Fotke so nastale od 19.30 naprej in je bilo že kar nekoliko temno.
Tole je slikano malenkost vzhodno od Vodic v smeri jug proti Šmarni Gori. Spodaj oblak ki ga je nesel vzhodik, višje gori pa kompaktna oblačnost ki je prihajala od zahoda.

Ravno nad mano je nastala lepa linija oblakov. Slikano v smeri zahod.

No potem pa prvo presenečenje. Za kakih 15 sekund je nastal vrtinec tanek kot nitka. A mislite da sem takoj pritisnil na sprožilec....ne...pocar  :banghead: Kar gledal sem vanj in ko sem se zavedeal da je to res to kar vidim ga je že skoraj zmanjkalo  :icon_rolleyes:
Pa vendarle sem še nekaj ujel. Ni pa bil to vrtinec kot je recimo funnel cloud in se začne iz baze oblaka, ampak kar tam nekje na sredi med zgornjo oblačnostjo ki je potovala iz zahoda in spodnjimi oblaki ki so imeli povsem drugo smer.

Severno od linije oblakov nad mano je začela nastajati nova linija.

Še nekaj zanimivih oblakov

Tule je nižjega stratusa ki je potoval proti zahodu potegnilo navzgor in ga obračalo nazaj v smer proti vzhodu ko je prišel malo višje

Še zadnja fotka predenj sem odšel domov zaradi družinskih obveznosti  :shrug:

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Astra

Lepe fotke, sem opazoval tole dogajanje. Te  nizke nimbo - stratuse  je neslo z dežjem vred vse do Brezovice.  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

gradiščan

Aquatic

Še en dokaz, da je pametno imeti fotoaparat vedno pri sebi.  :icon_wink:
Davis Vantage Pro2

Pihe

Ta gorenjska polja so pa res kot za lovce preže.Odlično se da vse videt in pofotkat. :icon_wink:
Bravo Robi! :beerchug:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Cumulonimbus

Robi vidim da imaš srečo s temi vrtinci, lepo si poslikal  :icon_wink:

lp
Član ZEVS :)

mihav

Global warming is a lie;)