ZEVS Forum

Zametena občina Žetale ter Donačka gora!

Začel/a robir, 31. Januar 2009, 12:28:48

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

robir

Pozdrav!

Kot sem že napisal v temo trenutno vreme in smeh in solze 2009 moje dogajanje tega tedna se sedaj javljam še enkrat z več slikami.
Da na kratko obnovim:
padavine so se začele 26.01. in trajale do 29.01.. Na začetku je tudi pri meni padal dež ampak samo kakšne 3 urce nato pa 2 dnevno
sneženje brez prestanka. Tako, da sem dobil v tem poslabšanju 60cm snega oziroma sesedenega je sedaj še 40cm. Ob tem sem bil brez elektrike 44,30 ur. Nastal je ogromen izpad el. toka ne celem območju naše občine. Potrebno je bilo tudi prekuhavati vodo saj tudi črpalke
niso imele elektrike. Podrlo je en velik daljnovod in skoraj na vsak kilometer je padlo drevo na žice. Mislim, da je bilo okrog 20 drev podrenih
na električno omrežje (ne me točno prijet za besedo, ker za številko nisem glih ziher). Skratka bilo je pestro. Zanimivo je tudi to, da je
višina snežne odeje na zelo malih relacijah zelo raznolika. Na isti višini, kot sem doma jaz je 8km vstran precej manj snega. Ali pa napoti
čez Žetale v Rogatec je proti Rogatcu kopno brez snega, čeprav je 10km razlike.
In ker sem danes imel kar nekaj časa sem se odpravil na bližnji vrh, Donačko goro(884m). Startal sem pri Rudijevem domu in bil zelo presenečen. Snega v izobilju. Pa kr preglejte fotke.

Takšno je bilo po prvem dnevu sneženja.

Višina snežne odeje.

Zaj pa vzpon na donačko goro:
Priprave pred vzponom:

Vrh od mojega doma, ki je bil zavit v meglo:

Še psička Naja je hotela iti zraven, ampak bo raje šla kdaj drugič:

To je vrh na katerega sem se odpravil.

Do sem sem prišel z avtom:

Podatki Rudijevega doma:

Temperatura:

Pogled proti vrhu iz koče:

Prva meritev snega in to je bila povprečna višina od koče proti vrhu:

Pogled na Rudijev dom iz vzpona:

Pogled na dolino v smeri proti Rogatcu - Rogaška Slatina:

Prebijanje skozi veje:

Merjenje višine snega v gozdu:

In težave, ki si jih nisem želel. Poti se nisem lotil po poti oziroma po markacijah, ker bi bila pot predolga in pretežka zaradi zametov.
Zato sem šel kr naravnost od Rudijevega doma proti vrhu. Vem da je vrh bolj levo, nisem pa vedel da bom prišel točno v skale.
Skale so bile precej ledene in ker nisem imel primerne opreme sem se raje odpravil nazj k domu. Lahko bi šel levo proti vrhu vendar
je bila ura okrog 15h in mi nebi uspelo pred temo se vrnit k domu.

Škoda da mi ni uspelo. naslednji vikend ponavljam in grem do vrha z malo več opreme in vem da mi bo uspelo.
Rumena črta vam nakazuje kje sem bil, z črno pa je obkrožen vrh:

Še en velik zamet:

Vožnja v lepi zimski idili:

Lepo zasnežen je bil tudi Macelj oziroma vzpetina po kateri poteka državna meja s Hrvaško:

Malo razočaran ampak vseeno zelo vesel, da mi je uspelo vsaj nekaj. Kot sem že rekel se odpravljam na vrh in takrat sledi še
ena reportaža samo o Donački gori.

Za konec pa tole:
Temperatura: -0,3°C
in sneži,....

lep pozdrav                            robi :icon_question:

Bo še kdaj čez meter snega v nižinah?

Cumulonimbus

lepo si tole dokumentiral, snega pa v izobilju, "končno" tudi v vaših koncih :shrug: :icon_wink:

lp
Član ZEVS :)

Lluka

ODLIČNE SLIKE......... Evo..pa ste dobili porcijo padavin....:)  Verjetno se marsikomu kolca.. :):) Smešno mi je videti planinsko kočo nekje na 600mnv:) :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

max

Enkratno :icon_wink:
Je pa prav zanimiva količina snega, glede na Rog. Slatino, ko je bilo vse zeleno :shrug:

gradiščan

mihav

Global warming is a lie;)

stog

Zares odlična reportaža.  :praise:
Povratna doba takšnih zajetnih porcij snega za te kraje mora biti kar dosti let.
Me veseli, da imamo nekoga na forumu tudi s Haloz.  :buttrock:
Si prepričan, da ni za tistih 125cm merjen zamet?

Tule na robu zahodne Slovenije je najvišja količina novozapadlega snega to zimo še vedno le pri 15cm.
Zdaj nas nese že vsako Prleško selo.  :icon_mrgreen:

MaRkUš

robir

Citat od: stog dne 31. Januar 2009, 15:02:08
Zares odlična reportaža.  :praise:
Povratna doba takšnih zajetnih porcij snega za te kraje mora biti kar dosti let.
Me veseli, da imamo nekoga na forumu tudi s Haloz.  :buttrock:
Si prepričan, da ni za tistih 125cm merjen zamet?

Tule na robu zahodne Slovenije je najvišja količina novozapadlega snega to zimo še vedno le pri 15cm.
Zdaj nas nese že vsako Prleško selo.  :icon_mrgreen:

pozdrav!

Lahko bi bil zamet, ampak v gozdu je snega med 100cm in 150cm tak da je bila to nekje tista čista sredina.
Res pa je da ga zelo težko merit, zato sem se trudil po najboljših moč in meril približno 30 krat.

lp     robi :icon_question:

jaka

TWISTER

UF zakon :praise:

najboljša je slika ko si iz nižine slikal hrib ki prav lepo kaže mejo sneženja...nižina zelena 20m višje pa že sneg :icon_wink:

za tvoje kraje bi rekel da je bila ARSO napoved in opozorilo zelo opravičena, celo malo podcenjeno :buttrock:

paradolf

Uf,carsko. Kaj dela vsak meter nadmorske višine. :icon_eek:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Pihe

Resnično uživam v takih reportažah, sploh pa iz krajev,kjer še nikoli nisem bil.In tudi meni se izredno dopade fotka, kjer se vidi, kaj dela višina:iz zelenega v belo in na koncu v zasuto.Bravo! :icon_wink: :clap:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

robir

Pozdrav!

Ful vesel, da ste se odzvali in pokomentirali reportažo v tako velikem številu.
Glede na to, da naslednji vikend zadevo ponavljam (no ni še glih 100%), bi
vas prosil, da mi poveste, kaj vse bi radi izvedeli, kaj vse še napišem poslikam,...

lp      robi :icon_question:

mat89

Odlične slike , pri meni v Orešju 2km zahodno od Ptuja pa je bila skupna višina snega 16cm , na Dravskem polju pa le 5cm.

lp v Žetale