ZEVS Forum

rosišče in ohlajanje

Začel/a bbator, 15. Januar 2009, 20:18:20

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

bbator

Zanima me kaj sploh je temperatura rosišča in kaj nam pove ter kakšne funkcije ima. Zanima pa me tudi kako je z ohlajanjem. Vsi vemo, da se hladen zrak spušča. A vseeno mi nekaj ni jasno. Zvečer se vedno ohlaja ozračje. A to se dejansko spušča mrzel zrak proti tlom ali kako. Bom navedel kar svoj primer. Imam postavljen senzor za temp prosto v zraku na 35 m od tal. Zdaj pa me zanima kje se bo prej ohladilo pri meni 2m nad tlemi ali 5cm nad tlemi v primeru da je snežna odeja na tleh ter v primeru da je ni. Kdorkoli kaj ve o tem bi prosil za odgovore.

Hvala že vnaprej, Blaž
Ni vse v snegu, nekaj je tudi v nevihtah!

Ciril

Temperatura rosišča je tista T, pri kateri bi zrak dosegel 100% nasičenost vodne pare in bi se začale izločati kapljice (po domače, na katero T bi moral ohladiti zrak, da bi bila vlaga 100%). Pove pa nam marsikaj o lastnosti ozračja, koristna pa je npr. tudi pri oceni, koliko se zrak lahko ohladi pred nastankom megle, poleti se da oceniti tudi "moč" neviht (višja je T rosišča, več vlage je v zraku in posledično več padavin),...

Glede drugega dela: pri jasni mirni noči bo Tmin zagotovo nižji, čim bližje boš tlem, pri tem pa se padec temperature veča z bližanjem tlom. Glede na tvojo lokacijo bo Tmin (v mirnih jasnih nočeh) zagotovo višji od tistega na 2m višine, ali pa celo na 5cm višine. Seveda pa obstaja o obejem cel kup literature...

Upam, da je kaj v pomoč...

LP Ciril

TgT

Obratno je pa čez poletje kajti segret beton močno vpliva.