ZEVS Forum

S soncem obsijani Gorjanci, 11.1.2009

Začel/a blazek, 12. Januar 2009, 15:20:24

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

blazek

Po dolgem času sem se spet peš odpravil na Trdinov vrh. Vreme je bilo v dolini kakopak oblačno in zelo mrzlo. Saj se maksimalne temeprature niso povzpele nad -6. Ob pogledu na satelit, sem ugotovil, da je gor sonce in zato brž na pot.Štartal sem s podnožja nekfanjega smučišča. SPodnji rob nizke oblačnosti je bil na kakih 700m, zgornji rob pa na 900m. V sredini, kjer je bila megla najbolj ogsta, se je pojavilo mehko ivje, dolžine cca 1,5cm.

štart

nad 900metri pa se vse odpre, posije sonce in temperature nadvse prijetne,

To je slikano iz ene poseke, kakšnih 200m pod Trdinovim vrhom. Med mojim zadnjim in včerajšnjim obiskom, je opaziti zelo veliko posekanega drevja. Snegolom iz oktobra 2007, ko je padlo več kot pol metra južnega snega, je povzročil precej škode. Polomljenega ali podrtega je bilo kar nekaj drevja. ZAto pa se je odprl pogled proti našim vršacem na drugo stran Slovenije.

KAmniško-Savinjske Alpe

V ozadju se vidijo gore v Avstriji.

Julijci s Triglavom na čelu.

Še ena poseka, 100m pod vrhom. Tukaj je bil pred snegolomom obsežen smrekov gozd.

Slike s Trdinovega vrha.

Naš najvišji neaplski vrh Snežnik.

Triglav in Julijci

Na JZ strani razgledne točke na Trdinovem vrhu so posekali nekaj grmovja. TAko se je vidnost kar lepo izboljšala.

KAmniško Savinsjke Alpe izza grmovja.

Snežnik in morje nizke oblačnosti.

Julijci in morje nizke oblačnosti.

Pogled proti SZ.

in spet morje nizke oblačnosti.

RAdioamaterska postaja in pa vremenska postaja, ki je tam za okras. :icon_question:

Nazaj grede sem na poseki meril snežno odejo. Novi sneg je bilo praktično nemogoče točno izmerit, ker je bil spihan. Nekje ga je bilo 10cm nekje 15cm. Strega snega je bilo pa 20cm, skupno torej cca 35cm.

Na snegu so nastajale sipine.

Pot na Trdinov vrh je solidno očiščena in posipana z grobim šodrom.

in še za konec. Igra modrine in beline.

ivje

Nazaj grede se je meja nizke oblačnosti znižala za kakih 50-100m.

Tegale biciklista sem srečal na Trdinovem vrhu.

lp Blaž

Cumulonimbus

zelo lepe slike Blazek snega je pa presenetljivo malo, glede na nadmorsko višino  :icon_question:

lp
Član ZEVS :)

gradiščan

Čudovito...kakšnem razgled vse naokoli  :icon_eek: :icon_eek: :icon_eek:

MaRkUš

Ledeni

Lepo.   :icon_wink: Zaradi novih posek bo vsaj razgled boljši.

blazek

Snega je za naše razmere, kar solidno veliko. Lahko bi ga bilo več, a ga ni.

JAp, zdej je precej bolj odprto, kot pa eno leto nazaj. :buttrock:

TAko je bilo pred malo več kot letom dni. Smrekovega gozda, na levi strani ceste, ni več. Zdej se je naredil fini plac, da bi arsovci kakšno postajo postavili tam. ;D
Reportaža obilnega oktoberskega sneženja na Gorjancih. http://www.shrani.si/f/2E/se/1QsZLhtd/img0430.jpg

27.10.2007

in še 11.1.2009

Malo za primerjavo.

Astra

Zelo lepe fotke in enkratni zoomi oddaljenih vršacev.  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si