ZEVS Forum

V pričakovanju poletja

Začel/a Capillatus, 20. December 2008, 23:27:52

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

mat89

Capillatus

@mat89, ti si naredil že napol reportažo  :icon_wink:

Te nevihte ne bom kar tako pozabil, predvsem zaradi izjemne intenzivnosti razelektritev. ker je bil sistem velik, je bila razelektritev na vsako sekundo, včasih po več naenkrat po celem sistemu  :drool:

Tole je nekako moje ˝vidno polje˝ :) Mogoče še malo bolj proti severu :)

mat89

@Capillatus,mogoče veš gdaj se začne na Discovery lov na tornade? ;D ;D :clap: :clap:

:smash:

Capillatus

To ne vem, niti nisem pogledal, ker imam že od decembra celo 4. sezono na računalniku in sem jo že 3x pregledal, tako da me discovery sploh ne zanima. :icon_mrgreen:

2010 je bila izjemna sezona v Ameriki  :icon_arrow: 2011, bo pa še boljša  :icon_wink:

TgT

Uf, super bi bilo dobit radarsko iz leta 2004 za dan 9.8 :P Takrat je tolklo po Konjicah in to 2x :o

Sezona 4. je odlicna, napeta :D Dobi se na travniku ;)

Capillatus, sezona orkanov pa manjsa oz slabsa :p

Capillatus

@TgT   :icon_mrgreen:

Še satelitske slike za arhiv ;) Močan upper flow  :icon_wink:

Verjetno se boš spomnil tudi tega datuma (vsaj jaz se ga  :) )

Še za arhiv:

30.5.2001 - Toča v Ljubljani:

Še vertikalni presek nevihte, ki je najpomembnejši pri določanju, ali je nevihta točenosna ali ne. Večkrat se kdo sprašuje, zakaj ne pada toča, kljub temu da ima nevihta na radarju max. odboj. Stvar je enostavna. Toča je bolj verjetna takrat, ko je maksimalni odboj nad ničto izotermo (v tem primeru nekje med 4 in 5 km), kot boste videli v naslednjem primeru  :icon_arrow: Če je max. odboj pod ničto izotermo, je verjeten močan naliv. Ponavadi je to ob visoki vlažnosti (ob visokih PWAT vrednostih), ko postane vzgornik prenasičen s padavinami, zato ne more doseči takšnih vertikalnih hitrosti, da bi lahko ledena zrnca ˝zavrtel˝ gor in dol po nevihti in naredil cel cikel nastajanja toče. Tisti odboj ki pa je nad ničto izotermo, pa je od ledenih zrnc, ki se ponavadi stalijo preden pridejo do tal, ali pa včasih padajo kot pšeno ali sodra.
Tudi kadar je slaba nestabilnost (ali manjše CAPE vrednosti), vzgornik nima dovolj moči, da bi zadržal ledena zrnca dovolj visoko, dovolj časa da bi nastala toča, a kljub temu lahko zaradi visoke vlažnosti pride do max. odboja zaradi velike količine padavin oz. manjša nevihta s nalivom. Zato je pri nastajanju toče tudi zelo pomemben vetrovni strig.
Obstaja še več teh nevihtnih variacij glede odbojev in toče, toda pustimo to za drugič ;)

Razvojna faza nevihte: Lepo ločena vzgornik in zdolnik. Tukaj se lepo vidi, kako strig naredi svoje :)

Poglejte do kakšne višine sega max. odboj. Daleč nad ničto izotermo, kar pomeni samo eno: veliko točo :icon_arrow: nevihta je imela tudi lepo izrazit BWER.

In še v ˝outflow˝ dominantni fazi:

In zakaj je nevihta dosegla takšno višino? No, na to vprašanje lahko lažje odgovorimo s sondažo:

4200 CAPE, ob 06UTC  :icon_wink: Kako je bilo šele ob 12UTC ob max. pregretosti   :icon_biggrin: Ugodna vlažnost spodaj, in manj vlažnosti v višjih slojih, zato tudi ni prišlo do prenasičenja vzgornika, ki je imel lahko delo pri ustvarjanju toče, ob takšnih pogojih :)

In še drugi razlog takšne moči: Močan mid level jet in ugoden 0-6km stig, ki je viden tudi v sondaži. Cel vetrovni profil je bil ugoden  :)

Vir slik: Uprava za zaščito in reševanje RS.

Upam da vam je bila zanimiva in poučna razlaga, čeprav jo pišem ob 2. uri zjutraj  :icon_wink:

TgT

Super, animacije pa nimas? :P

Poglej si to prozenje

Ob 12h

ob 14h

:icon_biggrin:

mat89

Še nekaj iz mojega časopisnega arhiva,tale nevihta 15.6.2003 je sprodocirala verjetno tornado ,vsaj tako so opisali domačini.Kaj menite?

Še dve sliki,pomoje je bil tu na delu tornado z močjo F1 :icon_arrow: :clap:

@Capillatus in @TgT super predstavljeno čim več tega.
Ma gdo od vaju radarsko sliko od tega neurja 15.6.2003? :clap:

ribncan

A ima kdo slučajno radarsko sliko z dne 23. julij 2003 ali pa z dne 23. julij 2004, ko je naše območje pustošila zelo debela toča, ki je pustila veliko škode? Ja prav sem napisal. 2 močni nevihti na isti dan v razmaku 1 leta. Sedaj pa že 7. leto pri nas nismo imeli toče.

TgT

@mat89, to so slike lokacije manj kot 800m severno od mene, hudo je blo :icon_mrgreen: :buttrock:

mat89

Citat od: TgT dne 22. Februar 2011, 11:39:55
@mat89, to so slike lokacije manj kot 800m severno od mene, hudo je blo :icon_mrgreen: :buttrock:

Kaj misliš je tu šlo za tornado ali je bil le nevihtni piš?Jaz mislim da je tu šlo za hitrosti krepko čez 100km

TgT

V primerjavi z Gozdom, vsi vemo da je bil tornado, je šlo tukaj za piš. Vse je bilo uniceno v eno smer, ni bilo drevja ki bi ga zavrtelo okoli svoje osi.

Ciril

Citat od: TgT dne 22. Februar 2011, 13:22:44
V primerjavi z Gozdom, vsi vemo da je bil tornado, je šlo tukaj za piš. Vse je bilo uniceno v eno smer, ni bilo drevja ki bi ga zavrtelo okoli svoje osi.

Ne vem, če ravno vsi vemo, da je šlo na Gozdu za tornado, uradna verzija pravi, da je bil piš...

LP Ciril

TgT

In izgovor je bil, da se ne ve ker nimajo doppler radarja.

mat89

Citat od: TgT dne 22. Februar 2011, 13:22:44

Očividci so baje vidli nek vrtinec,ki je pred sabo vse podiral in ruval drevje.Verjetno je šlo za manjše vrtince