ZEVS Forum

Napoved vremena (16.10.2008-31.10.2008)

Začel/a paradolf, 16. Oktober 2008, 09:31:00

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

paradolf

Glede na to da govorimo o terminu v začetku novembra in da bodo pred poslabšanjem nad nami JZ vetrovi, mislim da bi morala pasti temp. na 850hpa vseeno pod -5°C da bi lahko upali na sneg v nižine.
Na karti temp. na 2m mislim da se ni preveč za zanašati.

V primeru pa da bi imeli nad nami kak temp. obrat in da bi poslabšanje prišlo ob šibkih vetrovih pa bi zadostovalo na 850hPa morda že -2-3°C.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Cumulonimbus

Moramo pa tudi vedeti da si to le računske vrednosti in tako poleti kot pozimi so temperature nekaj stopinj nižje kot pa jih karte kažejo, sploh na te oddaljene termine so velikokrat napovedi povsem sfaljene... Spremljajte nekaj dni karte in videli boste da je vsakič, pa naj bo to poleti, pozimi kadarkoli na kocu vsakega termina kaka razglednica z ogromno količino padavin, katera se v večini primerov ne uresniči!

Tudi mislim da temperature okoli -3 na 850hPa ter okoli ledišča v nižinah ali malo nad njim realno gledano lahko prinesejo sneg v nižine, mislim pa da o kaki snežni oddeji še ne moremo govort, kajti temperature tal so še vseeno malce previsoke...

lp
Član ZEVS :)

Korda

evo 156h, koji bi po 12z trebao biti najzanimljiviji

prvo temperature.... po visini je u srednjoj Sloveniji čak -3°C :!:  (Ljubljana)
osim na jugu, i u ostalom djelu Slovenije su temperature niske, tako da bi snijeg po dolinama na sjeverozapadu bio gotovo siguran, ali isto tako puno drugačije nebi bilo ni u srednjoj Sloveniji  :!:

oborine.... oborina u tom terminu ima puno, pa bi te jake oborine dodatno pripomogle spuštanju snježne granice

i na kraju uzeo sam vjetar na 10m.... slabo sjeverno strujanje, hladnoća ulazi kroz bečka vrata-dobitna kombinacija :!:

znam da je daleko i sve ali eto, taj termin me posebno zainteresirao  :wink:
snijega i igara!!!

zimazakon

KORDA  :clap: :clap:

Karte so več kot dobre za snegoljubce :drool: Upajmo, da tako tudi ostane :praise: :buttrock:
Davis Vantage Pro2 Plus
www.zimazakon.si

zimazakon

GFS 00Z za konec meseca je še bolj zimski   :praise: Poglejte si   :icon_cool:
Davis Vantage Pro2 Plus
www.zimazakon.si

paradolf

Tole poslabšanje mi bo še dalo dela ob sestavljanju napovedi :icon_rolleyes:
Drznil sem si napopati dež s snegom za nekaj terminov prihodnji teden. Za kaj več mislim da je zaenkrat vseeno še prekmalu. O detajlih in centimetrih govoriti je še prezgodaj. Tudi o milimetrih dežja je še prekmalu.
Je pa velika verjetnost da dobimo večjo pošiljko dežja in morda tudi nizko mejo sneženja v drugem delu poslabšanja. Morda res celo tudi nekaj belega v nižine ob ugodnem razpletu.
Vsekakor bo še zanimivo :icon_wink:
Davis Vantage PRO2

TWISTER

tudi za dež s snegom je prekmalu. Poglej EC, daje ga u Biskaj...zelo čudno bi izgledalo da so narisane snežinke, pol pa 20 stopinj :shrug:

Astra

Tole ni več hec. Ohladitev ozračja prihaja defenitivno po 28. oktobru, tudi bolj mokro obdobje prihaja. Mi niti ni tole všeč, ker delamo na ful hišo in mi trenutno takšnale napoved čisto nič ne odgovarja.  :(

Do kje se bo spustila meja sneženja bomo pa še videli.  :icon_question: V glavnem, topla jesen bo kmalu preteklost.  :'(

Vseeno, vreme gre naprej ...  :)

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

paradolf

Citat od: TWISTER dne 23. Oktober 2008, 08:43:07
tudi za dež s snegom je prekmalu. Poglej EC, daje ga u Biskaj...zelo čudno bi izgledalo da so narisane snežinke, pol pa 20 stopinj :shrug:

Ma ja saj je še odprto, zato sem tudi na Krtini za prvi dan poslabšanja napisal da je možnost večjega poslabšanja z ohladitvijo v drugem delu, a je stvar še negotova.

No ker si že nekaj nazaj omenil ORF.
Tole so oni videli ob zadnji izdaji:
Am Mittwoch kalt und zeitweise Regen, schon oberhalb von 600 bis 1000m Schneefall. Mit lebhaftem, eisigem Nordwind kommen die Temperaturen nicht über 1 bis 7 Grad hinaus.

Meja sneženja na 600m. Glede na to da so pri nas takrat narisane močnejše padavine kot pri njih z precej podobno temp. na 850hPa bom zaenkrat obdržal tisti dež s snegom.
So pa modeli razdeljeni na dva dela nekako. Nekateri kažejo vdor zahodneje, drugi pa bližje našim krajem. Definitivno pa pomik levo ali desno pomeni veliko razliko v temperaturi pri nas :shrug:
Davis Vantage PRO2

TWISTER

ma ja, sej to je fora ker ljudje ne razumejo kako majhna je razlika med 0 in 20 stopinj :icon_haha:

mislim da bojo že današnji in jutrišnji gfs zagoni veliko povedali...če se obdržijo do jutri , poterm je nekaj na tem :icon_cool:

EC pa baje sploh ne daje več ohladitev...tudi ensi so škrti s tem :shrug:

TWISTER

evo primerjave 00z in 06z, kjer se lepo vidi da gfs zaenkrat ostaja pri svojem

00z

06z

Jovi

Ohladitve drugi teden bodo glede padavin pa še nismo na jasnem in do ponedeljka sigurno ne bomo popolnoma na jasnem.Hladen zrak bo  prodrl v naše kraje in pričakujem temperature med 0-4 stopinjami zaenkrat torej na 700 m sneg.V nižinah dež.Ta vikend v nedeljo in drug teden pa bomo vsakič bolj na jasnem kako bo.Vplivala bo temperatura na 850hPa ker če bo v nižinah 1-3 stopinje pa bo višje okoli -3-4 bodo šanse za sneg še vedno tudi pri plusu.Samo bo zerlo moker sneg ki se bo hitro prijel ter hitro izpuhtev ;D
pričakovanju burnega tedna in mojih počitnic :clap:
Razmišljajte pozitivno, uživajmo v naravi

dominikb

Zdi se da bomo okoli 1. novembra  v območju južnih do jugozahodnih vetrov. Toda tudi to je za jemat z rezervo.

johnb

12z je blok pomaknil 200 km proti vzhodu in nad nami se še vedno rišejo pravljice, ampak že globoko v 180-ih urah. Ja lepo je za vidt, ampak GFS je znan po vožnji snegoljubcev žejne čez vodo. Čakam na EC, upam da se bo vsaj malo uskladil z GFS.
Weather is full of surprises, most of them are unpleasnt!

Ciklon

ECMWF bo vztrajal pri svojem toplem deževju. Grem stavit!  :shrug:

Lepo pa je videt, da GFS že s tremi zagoni zapored (z 12Z vred, ki ponavadi vse vrže iz tira) vztraja pri sekundarcu nad Italijo. Kar se mi zdi zelo vredu. :ttrock: Sicer pa se mi zdi, da GFS še ni "zrel" za sneženje v nižinah (trenutno nekako do okoli 500 - 600m n.m.v.).

... kateri model bo zadel to poslabšanje. ... :icon_question:

Sondaža v noči na sredo:

Raj je v naravi :buttrock: