ZEVS Forum

strela!

Začel/a wannabe, 08. Junij 2008, 16:44:24

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

wannabe

Včeraj sem pri nevihti opazil zanimiv pojav. Verjetno ste o tem že kje pisali sam vseeno.
Ko sem opazoval nevihto, sem v bližini nevihtnega oblaka opazil strelo. Nič nenavadnega, če ne bi bila ta strela na jasnem nebu, torej kar nekaj stran od oblaka.
Torej bi kdo vedel kaj več o tem ?  :icon_question: :icon_question:

hrošč

No ce je bila v blizini oblaka, se mi ne zdi posebej cudno.. Enkrat sem gledal eno oddajo na Discoveryju, ki je govorila dejansko o "streli z jasnega". Zadela je nekoga na enem jezeru, s tem da ni bilo nevihte nikjer v blizini. Se pa ne spomnim tocne razlage, mislim da jo je "prineslo" iz neke nevem koliko km oddaljene nevihte. Vsekakor zanimiva zadeva, mogoce se lahko kdo kaj vec razpise :)

wannabe

Pa niti ni bila tako blizu nevihtnega oblaka...je blo kar nekaj stran, sem pa našel tudi ta zanimiv članek oz. razlago:

V devetdesetih letih so opazili poleg strel v troposferi, še bliskajoče se fantome nad nevihtnimi oblaki nekako 50 do 90 km visoko. Prislužili so si precej posrečena imena vile (sprites) in škrati (elves). Ker je atmosfera tako visoko redkejša, zajame strela na velikih višinah manj molekul, zaradi česar je s prostim očesom komaj vidna. Prav tako žari v različnih barvah kot navadne razelektritve, večinoma v rdeči barvi. Še bolj enigmatični kot vile in škrati, so modri brizgi (blue jets) in pa izviri žarkov gama in x, prav tako električni pojavi visoko nad nevihtnimi oblaki. Še posebno slednji so pravo presenečenje, saj pri vilah elektroni redko presežejo energijo 20 eV, medtem ko potrebujemo za tvorbo žarkov gama energije milijona elektron voltov. Razmerje je enako kot med močjo kemičnega eksploziva in atomske bombe.

Ne vem če to spada sem, sam je vseeno zelo zanimivo.

markokorosec.net

To, kar si kopiral iz članka, so izredno zanimive zadeve, niso pa povezane s tem, kar si videl. Ker tile "blue jets" in "sprites" nastanejo nad organiziranimi veliki nevihtnimi sistemi kot so MCS in MCC.

Take strele, kot jih opisuješ, sm tudi že sam večkrat videl. In kot mi je znano iz literature, gre pri tem za običajno razelektritev (oz. poskus le-te) oblak-zemlja, s tem da se kanal razelektritve usmeri bolj horizontalno (verjetno odvisno kako je razporejen naboj) kot vertikalno in strela švigne ven iz oblaka nad jasno nebo, predno jo spet nazaj obrne dol proti tlom.

paradolf

Tudi sam sem že bil priča takšnem udaru strele. Pri opazovanju nevihte cca. 10-15km stran je udarilo za moj hrbet. Nad mano je bil rob nakovala za mano pa le nekaj cirusov. Vsekakor sem bil precej presenečen a je treba tudi s tem računati.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

markokorosec.net

@paradolf, to je pa še druga verzija, ki je pri strelah nevarna. To, kar sva midva z wannabe-jem mislila, so strele iz nevihtnega stebra (cloud-to-air). Tiste, ki si jih ti omenil, so pa še eno stopnjo bolj nevarne, ker švigajo iz nakovala ven (anvil-to-ground). V ZDA sem jih ogromno takih doživel, ko ti kar nažigajo 30km in več stran od jedra nevihte. Da je vse skup še bolj zanimivo, pa so te strele izjemno močne, trajajo tudi po več sekund. In sploh ne zgleda nevihto, pa švigajo okol glave. Smo lani z enim Italjanom imeli problem, da ni hotu iz avta, ker je tolk švigalo okoli nas, pa smo bili kakih 15km stran od celice...srhljiv občutek :icon_surprised:

Capillatus

Ko smo že ravno pri strelah, me zanima tole

http://www.euclid.org/realtime.html

Legenda kaže na pozitivne in negativne razelektritve. Ali kdo ve kakšna je razlika? :icon_question:
In še kaj vpliva na ˝barvo˝ strele?  :icon_smile: :icon_smile: :icon_smile:

jest24

Strele iz spodnjega konca oblaka so negativne(imajo negativni naboj), tiste iz zgornjega dela oblaka pa pozitivne(pozitiven naboj)

mit

Citat od: skywarn.si dne 09. Junij 2008, 20:29:37
@paradolf, to je pa še druga verzija, ki je pri strelah nevarna. To, kar sva midva z wannabe-jem mislila, so strele iz nevihtnega stebra (cloud-to-air). Tiste, ki si jih ti omenil, so pa še eno stopnjo bolj nevarne, ker švigajo iz nakovala ven (anvil-to-ground). V ZDA sem jih ogromno takih doživel, ko ti kar nažigajo 30km in več stran od jedra nevihte. Da je vse skup še bolj zanimivo, pa so te strele izjemno močne, trajajo tudi po več sekund. In sploh ne zgleda nevihto, pa švigajo okol glave. Smo lani z enim Italjanom imeli problem, da ni hotu iz avta, ker je tolk švigalo okoli nas, pa smo bili kakih 15km stran od celice...srhljiv občutek :icon_surprised:

dobro da ni tukaj kaj takšnega :icon_eek: