ZEVS Forum

Neurje s točo Kamnik 23.8.2008

Začel/a Cumulonimbus, 26. Avgust 2008, 13:23:16

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Cumulonimbus

Čeprav je izgledalo, da so bili pogoji zanemarljivi za nastanek kakih hudih neurij, se na koncu ni tako izšlo, kajti na posameznih območjih so zopet nastala huda neurja z veliko točo, ki je samo na območju kamniške občine uničila 480 hektarjev kmetijskih površin, in večino kmetijskih pridelkov, velika škoda pa je nastala tudi na sadnem drevju, saj je samo na območju Godiča, kjer je bilo najhuje uničenih 12.000 jablan! Precejšnjo gmotno škodo pa je naredila toča tudi na strehah, saj je bila škoda ocenjena na 80.000€. Ob prvi nevihti, ki nas je zajela od SZ, je zapihal tudi močan nevihtni piš, ki je v Tunjicah pri Kamniku odkril streho osnovne šole, ter podrl tudi nekaj dreves.

več pa v komentarjih ob slikah!

od prvega neurja imam fotk bore malo, ker je bila kot zanalaš, baterija prazna, zato sem slikal samo posledice po neurju, ter nato prihod druge nevihte!

toča je bila še uro po neurju debela 2-3cm.

Močan veter je zopet naredil nekaj škode, na srečo, je pri nas bilo to le kot podrta korita, pa kako podrto drevo v gozdu, huje pa je bilo 2km. SZ od Kamnika, kjer je, kot sem že omenil veter v celoti odkril streho osnovne šole v Tunjicah.

Toča je na ovtomobilih naredila precej škode, če dobro pogledate se vidijo globoke udrtine v "plehu" ,na območju Tunjic pa je toča zbila tudi nekaj šip na avtomobilih.

veter je že v druge prevrnil nogometni gol na tla, glede na to, da upora praktično ni, mora pihati res močan veter da ga podere na tla

Moje oči pa so bile že uprte proti nebu, kajti zbirali so se novi težki deževni oblaki, kateri so nakazovali novo pošiljko, glede na to, da se je ohladilo iz 25 na 16 v tistem neurju, večje toče in močnejšega vetra ni bilo za pričakovati več in na koncu se je izkazalo za pravilno domnevo.

Pogled proti Z, je naznanjal novo, tokrat večjo pošiljko dežja.

Po prvi nevihti je zapihal močan SV veter, ki je drevje kar pošteno zibal sem ter tja, tudi tole 28 let staro, 45m. visoko brezo :icon_eek:

proti SZ v času prihoda druge nevihte.

Proti S

In poglej ga zlomka, daleč na SZ zahodu zagledam zelo hitro se pomikajoč wall - cloud. Stekel sem tako hitro navzgor proti hribu, sa sem pomoje v pol minute, bil na vrhu tistega hriba, v sredini slike :icon_lol:

wall - cloud se je kar skril nekam, v meglo

Vmes sem posnel še eno fotko proti Mekinjam kjer je v prvi nevihti pobelilo s točo, kolega je rekel da jo je bilo kakih 20cm debele kot oreh. Uglavnem več toče poleti, kot pozimi snega :shrug:

In nato wall - cloud, ki je prišel bližje in je že razpadal, točno nad menoj, bil je pa tako razpotegnjen, da ga z navadnim digitalcem, brez dodatnih objektivov, nebi mogel celega zajeti :icon_wink:

No potem je pa pričelo zlivati in je kar lepo zlivalo dobre pol ure :drool:

To je nekaj na hitro sestavljeno, ni časa za kako konkretnejšo razlago, tudi za možne napake v poimenovanju se opravičujem, sam res nimam časa, da bi kako konkretno poročilo sestavil in še mislil zraven :shrug: :icon_lol:!

lp Cumulonimbus

Član ZEVS :)

alan

markokorosec.net

Zanimiva reportaža in fotke, Cn!

Citat od: Cumulonimbus dne 26. Avgust 2008, 13:23:16Čeprav je izgledalo, da so bili pogoji zanemarljivi za nastanek kakih hudih neurij, se na koncu ni tako izšlo...

Se ne strinjam. Pogoji so bili več kot očitno zelo dobri za nastanek močnih neurij, samo sondaže si poglej (recimo Udine 12z tisti dan). Pa tudi modeli so to kazali. Precej nabito z vlago skozi celotno atmosfero za intenzivne padavine, vsaj 2000 MLCAPE-a, srednja (H8-H5) plast z nekaj suhega zraka + ugoden strig vetra skozi vse plasti za veliko točo.

Pa tam imaš samo "shelf cloud-e" in ne "wall cloud-ov". :icon_wink:

Cumulonimbus

Citat od: skywarn.si dne 26. Avgust 2008, 14:24:28
Zanimiva reportaža in fotke, Cn!

Se ne strinjam. Pogoji so bili več kot očitno zelo dobri za nastanek močnih neurij, samo sondaže si poglej (recimo Udine 12z tisti dan). Pa tudi modeli so to kazali. Precej nabito z vlago skozi celotno atmosfero za intenzivne padavine, vsaj 2000 MLCAPE-a, srednja (H8-H5) plast z nekaj suhega zraka + ugoden strig vetra skozi vse plasti za veliko točo.

Pa tam imaš samo "shelf cloud-e" in ne "wall cloud-ov". :icon_wink:

My mistake :icon_redface:

Glede shelf clouda, si prepričan da je na 10. sliki shelf - cloud :icon_question:

lp

gradiščan

paradolf

Lepo sosed :icon_wink:
Pa hvala za obveščanje na Lošinj tebi in Blažku  :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Cumulonimbus

Citat od: paradolf dne 30. Avgust 2008, 01:02:00
Lepo sosed :icon_wink:
Pa hvala za obveščanje na Lošinj tebi in Blažku  :icon_wink:

Ni kaj samo vračam uslugo, ko sem bil jaz na Pagu in si bil ti v vlogi poročevalca :icon_wink:

lp

kemik

Tistega dne sem bil tudi sam na Žalah nad Kamnikom pri starih starših in mi je ravno še pravi čas uspelo spraviti avto pod nadstrešek. Še dobro, da ga imajo.   :icon_smile:

Drugače je pa res fajn zlivalo in podrlo nekaj rož okoli hišo, tako da smo potem malo pospravljali.

Fajn reportaža. :icon_wink: