ZEVS Forum

Gradaščica, Božna in Mala voda poplavljajo 16.8.2008

Začel/a stog, 16. Avgust 2008, 14:17:02

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

stog

Na današnji dan se je pričakovalo marsikaj. Še do sredine noči se tule ni uresničilo niti malo. Že ko je vse kazalo, da spet ne bo nič posebnega, so se padavine ponovno pojavile in okrepile ter ob situaciji kot sem je že vajen vrgla glavnino dežja v Polhograjsko hribovje. Največ dežja je padlo v območju znotraj kroga Koreno-Šentjošt-Črni Vrh-Grmada-Polhov Gradec. Situacija me zelooo spominja na 8. julij 2006 le da je šlo takrat za krajevne nevihte.
Močno je deževalo le 2-3 ure in v tem času je Gradaščica iz nizkega vodostaja narasla do te mere, da je začela prelivati strugo.
Boštjan je (zanimivo) v Zalogu nameril 85mm v Šentjoštu 75mm, pri meni pa se je ustavilo pri 59,3mm.
Padavine iz okolice Črnega Vrha (morda tudi Horjula) bom pobral jutri.
Slike:

Božna v PG:

Mala voda:

Voda že ne more več vsa pod most:

Redka razlivanja Male vode v Polhovem Gradcu pri gasilnem domu:

Racmanova družina ima tudi visok vodostaj:

Komaj ostal približno cel:

Bom moral prav bolje pogledati do katere stopnice je bila...

Dolenja vas in Gradaščica:

Tu čez se ni dalo. No vsaj vsak se je obrnil...:

Po glavnem valu sem šel potem okoli 9:15 še enkrat na teren in sicer tudi do mesta kjer cesto najhitreje zalije (prej nisem mogel mimo)

Poležana trava:

Do kod je morala biti šele ob vrhuncu...

Naj za konec povem, da sem bil najprej na terenu slabo uro prekmalu ter nato v ta drugo eno uro prepozno. Med tem časom pa je bila voda (v tem primeru le Gradaščica) še znatno višja.
Štos vsega skupaj je, da je padlo veliko dežja v kratkem času.
Aja, pa ni se mi dalo posebno urejati komentarje, ker nimam dosti časa. Prav tako se mi ni dalo kaj dosti sortirati slik.
Sem raje kar vse prilepil...   :surprised:

gradiščan

Cumulonimbus

Lepo vas je namočilo, zdaj kar nekaj časa ne bo suše, če sploh še bo letos :shrug:

lp
Član ZEVS :)

mihav

Global warming is a lie;)

paradolf

Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

jaka

andro

Najbolj zanimivo pri vsem skupaj, kar nam tale narava postreže je, da ko se pelješ nekaj za tem - jaz sem se peljal okrog 21h tam mimo - izgleda, kot da ne bi bilo nič. Voda se je pospravila nazaj v strugo (no, vsaj v večji meri oz. tako, da se iz avta ne vidi prav veliko), pridne roke so poskrbele, da svinjarije po cesti ni več, skratka, kot da se ne bi nič zgodilo. Če ne bi moral zjutraj delati obvoza sploh ne bi vedel, da je bilo kaj...

Pri meni namerjeno 78mm, od tega 56mm v uri in pol (od cca. pol 5h do 6h). Pestro.

Capillatus

.sonček.

VHvala za slike :clap:, me je zanimalo, kaj se dogaja tam daleč od mene v dolini.

Neurje je bilo pri nas ob petih tam nekje in vsa ta voda je prišla šele podnevi dol v dolino.

Drugače s epa vidi, do kje je segala voda.
Brez vremena ni življenja.

stog

andro

Stog, madonca, sem lokalc, pa se ne znajdem najbolje iz tele slike. Od kod do kod je segalo 'tahudo' območje?

Astra

Čestitke, lepo si tole dokumentiral. Se kdaj vozim tudi po vašem koncu in sem vesel, da ni bilo večje škode kljub vsemu.  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

andro

Par fotk 'aftermatha', o katerem je govoril Sonček in ki so nastale po 'futranju' Gradaščice, Božne in Male vode.

Najprej cesta Lučine - Rovt - Zalog v vasi Rovt, prvi plaz:

Drugi plaz, precej bolj zoprn, ker je tole močno problematičen del ceste - zadaj je ves čas veliko vode, cesta je bila že tako narejena na pilotih, tole je pilote pa malce sesulo. Zdaj je tam gomila blata, skozi katero je treba kar malce pazit, če imaš avto z nižjim podvozjem ;) Na drugi sliki je lepo viden potoček vode ob strani ceste.

Malce nižje, ista cesta. Sredi poti zrasla lukna, fi kakih 30cm in globoka vsaj pol metra. Si ne predstavljam veselja, ko bi zapeljal z gumo not, kdo ve, koliko je še spodjedeno okrog, kaj bi se pri tem vse še zgodilo...

Potem pa cesta Zalog - Butajnova oz. Planina nad Horjulom, vas Srednji Vrh. Najbrž ni potrebno pretirano komentirati, cesta je zelo dobro spodjedena.

Ta je pa nastala malo pred vrhom ceste na Planino nad Horjulom. Tukaj je preprosto poraziralo en breg in zraven naredilo še dobro grapo ob cesti. Več kot pol metra globoko!

Komentarje pa dopišem malce kasneje, ko bo malo časa viška :)

EDIT: Evo, komentarji dopisani.

.sonček.

Brez vremena ni življenja.

stog

Super slike andro.  :clap: 
No zdaj si lahko predstavljaš:

Tudi jaz lahko potrdim, da je bil Ernejčkov graben razred zase.
Potrebuježev (V. Božna) do Zaloga sploh ni kaj prida narasla pa čeprav je tam padlo 80mm. To pomeni, da je kje v Setniku padlo tudi okoli 100mm.
Je pa moglo pasti veliko tudi v srednjem delu Male vode, saj sicer ne bi bila tako velika, ker v zgornjem delu ni padlo prav veliko.