ZEVS Forum

Nepričakovano presenečenje 14.07.2008

Začel/a paradolf, 15. Julij 2008, 08:54:58

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Smučar

Neverjetno, tale funnel!  :icon_eek:
Nisem si mislil, da je kaj takega možno pri nas.
Seveda je pa tudi možno, da se je pojavil že kdaj, ampak pač v bližini ni bilo takega strokovnjaka s fotkičem...
Skratka čestitke, neverjetno. Kar malo strašljivo je tole..  :icon_exclaim:

Ciklon

Lepo si spremljal in poslikal tole zanimivo nevihto.  :icon_wink:

Ko se nam je ta nevihta približevala sem ravno imel delo pred hišo. Pogled proti J-JZ je bil res temačen. Po polhograjskih hribih so se valili oblaki z zelo nizko bazo - delno je segala tudi do tal, poleg njih pa je bila potujoča dežna zavesa. Čez okoli pol ure je pri nas začelo deževati in čas je bil, da delo prekinem. Nato sem vzel fotoaparat in posnel nekaj slik te nevihte. V tej nevihti je pri nas padlo 2,3mm dežja. - Naj povem še to, da so v sosednji vasi med nevihto noro zvonili cerkveni zvonovi.

Proti severu:

Proti SZ:

Proti jugu: oblaki so dobivali lijakasto bazo

nastajajoči funnel cloud:

Po nevihti:

Raj je v naravi :buttrock:

markokorosec.net

@paradolf, zelo dobro ujeto in še enkrat rečem, ob pravem času na pravem mestu! Lep funnel cloud! :icon_wink: Še mal mojih opažanj ob teh fotkah in tvojih razlagah...

- naprej tole; prvi video... tole je definitivno močan inflow v nevihto, pač seštet vektor VSV vetra in "vleke" v nevihto zarad padca pritiska
- zadnji video; malce zmedeno deluje, a je šlo tole proti tebi ali stran oz. mimo? katera smer vetra je bila takrat?
- kot rečeno v prvi alineji, inflow v nastajajoče celice je opažen na prvih fotkah
- na tisti sliki, kjer si obkrožil funnel imaš lep primer dveh celic, prva na desni že organizirana, močan naliv v zadnjem delu (RFD - real flank downdraft) in desno od te zavese lowering/wall cloud (znižanje oblakov pod glavno bazo) formacija, kjer se dogajajo rotacije, strig je bil v spodnjih 3km ugoden za to...na levi pa imaš novo nastajajočo nevihto, pod glavnih updraftom spet dela lowering in levo od nje že prve zavese dežja v RFD.
- na naslednji sliki je lepo vidno kako RFD zaokroži okoli mezociklona in ubije lowering, ko mu preseka dotok (matr je težko tole napisat enostavno, bom enkrat razložil)
- na tistih slikah z lijakom se potem proti koncu točno to izkaže, kar sem napisal vrstico višje... RFD zaobjame mezociklon in wall cloud, dotok toplejšega zraka v celico je preprečen in funnel je izginil.
- tisti dve fotki naprej pa spet lepo kažeta lowering oz. zametek wall clouda na južni celici

PS: Vsaj upam, da si stal vzhodno od teh celic, drugače mi boš zjebal sistem  :icon_haha:

@Markuš; ti si videl izjemno supercelico, ne samo shelf cloud :drool:

paradolf

Citat od: skywarn.si dne 15. Julij 2008, 23:36:52
- zadnji video; malce zmedeno deluje, a je šlo tole proti tebi ali stran oz. mimo? katera smer vetra je bila takrat?

PS: Vsaj upam, da si stal vzhodno od teh celic, drugače mi boš zjebal sistem  :icon_haha:[/size]

Odgovor na prvo vprašanje.
Snemal sem v smeri od SV pa nekako do JV. Stvar se je pomikala počasi proti JV torej stran od mene. Prav tako pa je bila smer vetra pri tleh SZ-JV. Ko sem opazoval oblake nad mano so se najprej pomikali iz smeri 45°, nato pa so počasi spremenili smer in prihajali iz smeri nekako 330°. Kot bi nato prevladala smer višinskih vetrov ki so porivali fronto. Tisto prej pa je bilo morda zgolj lokalna cirkulacija. Na 10 in 11 fotki reportaže so vidni zametki oblakov ki so kasneje na sliki 13 že lepo razviti in je vidno da so že bolj oddaljeni proti vzhodu. Pozicija kamor sem se nato premaknil slikat pa je resda okoli 1km zahodneje.

Ja, kot kaže ti bom zmešal štrene. Stal sem torej zahodno od celic oziroma severozahodno od omenjene že razvite celice.

A se sploh kaj znajdeš iz mojega pisanja  :icon_rolleyes:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Vreme

Fantje super ste to ujeli, kot je že rekel Mare v pravem času na pravem mestu. čestitke!!!!!   :clap: :icon_wink: