ZEVS Forum

ZBIRANJE PODATKOV

Začel/a TWISTER, 16. Julij 2008, 20:02:16

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

zoki16

Bom jutri v službi malce povprašal če je kdo videl kaj podobnega, oz. če kdo pozna koga izmed očividcev.

Mi lahko sporočiš, kaj so ti ljudje povedali.
Vremenska postaja Cven

www.vreme.tikve.com

Ciklon

Povedali so, da je izgledalo kot tornado, ki so ga prej videvali samo po TV v filmih in da je kasneje pridervel do hiše in odkril streho. ... Nekaj v tem smislu.

Saj bo gotovo posnetek oddaje v arhivu na rtvslo.si.
Raj je v naravi :buttrock:

zoki16

Se bom pozanimal.

Ena sodelavka stanuje v tisti ulici, kjer je vse strehe odkrilo, tudi njeno. Vendar so bile strehe samo "prestavljene" na drugo stran oz. dvorišče in niso bile razmetane tako kot v Gozdu.
Vremenska postaja Cven

www.vreme.tikve.com

paradolf

Tukaj se pa res lepo vidi divjanje nevihte in hitrost vetra. Predvidevam da je tole Kamniška obvoznica.
http://www.youtube.com/watch?v=GURKUITiMNs
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

MaRkUš

Ja to je pa res dober posnetek. :icon_wink:
sej če se ne motim je potem uno tablo petrol podrlo

Ciklon

Citat od: Ciklon dne 20. Julij 2008, 21:36:08
Zdaj v dobrodelni oddaji na TVSLO1 so ljudje (očividci neurja) iz Pomurja omenjali tornado med neurjem. :icon_arrow:
Citat od: Ciklon dne 20. Julij 2008, 21:36:08
Zdaj v dobrodelni oddaji na TVSLO1 so ljudje (očividci neurja) iz Pomurja omenjali tornado med neurjem. :icon_arrow:

Tukaj je link od posnetka dobrodelne oddaje. Prispevek iz pomurja je od okoli 93. minute (1:33) naprej .  :icon_arrow:

http://www.rtvslo.si/media.php?id=17471859&mt=wm&mq=hi&wm=true&rm=true&start=00:00:00
Raj je v naravi :buttrock:

ablak

pontiac

Ja v pomurju mi je več ljudi reklo, da je bil vrtinčast veter eni so baje se točno vanj pripeljal v Tišini in jim je avto kr zmetalo po cesti...pa tut z Černelavec poročajo o vrtinčastem vetru...jaz sam sen najdel tablo od ene reklame na dvorišču...še zdj mi ni jasno kako je prišla v mojo smer...veter je pihal v drugo smer...zame ta razlaga katero sem videl ni zadostna od ARSO...videl sem že dosti neurj in vetra pa še noben ni pičil kovinskega dela v steno...

Cumulonimbus

evo še moj citat iz sosednjega foruma, sem ga kar prilepil :icon_wink:

Citat od: Skadimene pri vsem tem čudi, da nihče ni videl tornada oz. ga vsaj slišal glede na to da so ljudje ob nedeljah popoldan doma... Slišati naj bi bilo kot vlak :?

Veš skadi po eni strani se strinjam, ampak ob vidljivosti pod 20m. ob najhujšem nalivu je to praktično nemogoče v tem se verjetno strinjaš...

evo še enkrat dokazi za tornado:

zlomljeno drevje 5 - 8m. nad tlemi in vrženo v različnih smereh

kosi salonitnih plošč so ležali v nasprotni smeri prihoda nevihte

poglejte kako so podrta drevesa, v vse smeri, kar pri navadnem vetru nebi bilo, ampak bi bila drevesa podrta vsa v isto smer!

projektili zapičeni v nasprotni smeri prihoda nevihte

izruvana redkvica...

stvari pometane na travnik zopet v nasprotni smeri prihoda nevihte

s puščicam je vse prikazano!

...

Navaden veter ne odnese celega nadstropja, vsaj jaz še nisem slišal za to...

Veliko je dokazov na to da je tornado res bil, si pa vsi preveč posplošujete pojem tornado, ko vidite kje na dokumentarcih tiste ogromne lijake ki se spuščajo iz oblaka k tlom in imajo premera lahko tudi po več km. Ampak to so že ekstremi tudi v Ameriki, tudi luknje v gozdovih, kjer so podrta drevesa okoli pa vse celo dajejo vedeti, da so se vrtinci (t.i. tornadi) spuščali iz oblaka k tlom in skakali z enega hriba na drugega, tak da ni povsod vse podrto, sliši se smešno ampak je resnično!

Kot sem pa rekel bomo mogli pa mi, ki smo bili na samem kraju dogodka takoj naslednji dan, še veliko predebatirat, najti še kar nekaj dokazov, da bomo lahko širšo javnost prepričali o nastanku tornada v tistih koncih... Edino žalostno je, da verjetno nikoli ne bomo videli ne slike ne posnetka tega tornada, prvo že zaradi vidljivosti, drugo pa zaradi ljudi ki tam gori niti pomislili niso da bi snemali ali pa fotografirali divjanje narave, ampak so poizkusili rešiti čimveč kar se je pač dalo razumljivo seveda  :icon_wink:

Vir: Pro vreme

lp Cumulonimbus
Član ZEVS :)

Cumulonimbus

evo še en citat moje razlage :icon_wink:

Citat od: darerHvala za pojasnila, Gozda si (žal) nisem ogledal in fotografiral, drugače sem pa zgolj ljubiteljski opazovalec vremena in te pojave tudi rad posnamem in pofotografiram.

Izven konteksta te debate pa se mi zdi zanimivo, kako kategorično in dosledno predstavniki z ARSO zanikajo, da bi bil kjerkoli v SLO kak tornado, kljub očitno precej jasnim dokazom...
citirano: darer pro vreme

Jah fantje so majstri ni kaj, ampak ne morejo pa nečesa trditi kar poznajo samo iz teorije, medtem ko v praksi tega ne poznajo. Moram povedati da smo bili na kraju divjanja tornada jaz pa še 5 kolegov iz sosednjega foruma, med drugim tudi Blaž Seretinek in Marko Korošec. Oba sta že opazovala tornade v Ameriki, medtem ko je bil Marko nazadnje v Ameriki letos maja. Glede na njegovo razlago in njegovo prepričanje v tornado, je tornado res bil, samo fantje iz ARSO se ne bodo kar tako dali, kajti to bi bil velik minus za njih, ker bi jih neki amaterski opazovalci vremena lahko prekašali v analizi tistega dne. Verjamem pa da se navadnemu smrtniku zdi nekaj nemogočega, da nastane tornado v Sloveniji, še več nekje v hribovitem predelu S Slovenije na nekaj več kot 700m.n.v... Bomo fantje sestavili dokončno poročilo enkrat konec semptembra in upajmo da bomo našli še več dokazov, da prepričamo javnost da je šlo v sami vasi Gozd za tornado in ne nevihtni piš (downburst). Edino kar nas vse žalosti je to, da verjetno nihče ni posnel samega tornada videnega iz oblaka do tal, kar pa je bilo ob izredno slabi vidljivosti nemogoče.

http://www.youtube.com/watch?v=GURKUITiMNs

evo za mene najbolši prikaz divjanja neurja tistega dne v občini Kamnik (slikano z kamniške obvoznice).

Vir: Pro vreme

lp Cumulonimbus
Član ZEVS :)

blazek

Verjetno je bil ta filmček že kej objavljen na forumu. Zanimivo kakšna supercelica je bila to takrat v okolici Kamnika.
http://www.youtube.com/watch?v=30dudrPEU1A&feature=related

alan

Dobr prikazano cumulonimbus

sej jutr je pa že veselica na Gozdu. :icon_wink: