ZEVS Forum

TORNADI V SLOVENIJI?!

Začel/a walter76, 15. Julij 2008, 11:31:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

TWISTER

URŠA, sorry zdaj si me pa čist razočaral. Nam govoriš da delamo prehitre zaključke, sam pa niti tam nisi bil ampak si samo skopiral od ARSA izjavo in jo dal na forum...jp downburst je v nasprotni smeri nevihte...ja sej je logično ja... :icon_rolleyes:
mi smo zbrali vse očitne dokaze, ki pa zgleda niso dovolj za doktorje itd..., zato smo se pa sedaj tega lotili še enkrat :icon_arrow:

@skywarn ... ne samo strehe, tudi drevesa :icon_smile:

jaz se tukaj sploh ne mislim spuščati v debato, ampak raje energijo usmerim v zbiranje novih podatkov :icon_wink:

atape

Jaz se strinjam z prej napisanim najlazje je videt nekaj kar si zeliš v nečem, čeprav ni nujno, da je tisto kar išceš sploh tam.

Imam pa eno vprašanje in z njim nočem ničesar nobenemu očitat, samo a se lahko tornadi ustvarjajo na tako hribovitih predelih, Črnivec je visok tam okol 950 metrov in ima okol sebe tudi druge hribe.

alan

Kaj je blo pa potem na Jelovci? Tornado? Posnetek nad Jelovco http://www.youtube.com/watch?v=prqX6nvwU20

atape

Citat od: alan dne 16. Julij 2008, 23:36:12
Kaj je blo pa potem na Jelovci? Tornado? Posnetek nad Jelovco http://www.youtube.com/watch?v=prqX6nvwU20

Ni tole rahlo pocasno za tornado, je pa vsekakor zanimiv posnetek, vprasanje pa je kaj je na tleh blo. To je bolj pomembno, samo to ni posneto.

URŠA

Citat od: TWISTER dne 16. Julij 2008, 23:17:42
URŠA, sorry zdaj si me pa čist razočaral. Nam govoriš da delamo prehitre zaključke, sam pa niti tam nisi bil ampak si samo skopiral od ARSA izjavo in jo dal na forum...

Res nisem bil tam,dobro pa poznam številne vetrolome po gozdovih Pokljuke in Jelovice.Zakaj ni nihče raziskoval največjega vetroloma na Jelovici???Na lastne oči sem videl,da drevesa niso bila "vržena" v eno smer.In lahko bi zagnal vik in krik ...TORNADO..!!!!Pa ni bil,ker ni bilo pogojev za nastanek!!
Slovenija je vremensko hudičevo "zajebana" in tega se vse premalo zavedate.Zato pa naletite na mine ob slepem prenašanju chaserskih izkušenj iz ZDA in kontinentalne Evrope.In zato mi je zelo žal,da ste s svojimi izjavami prehiteli sami sebe.Pričakoval sem samo več potrpljenja in "zvite" previdnosti ob izjavah.
@Blaž-Po nekaj prespanih nočeh in normalnem adrenalinu bova na isti valovni dolžini... :icon_biggrin:
"Kadar se malo dela, se zelo veliko teoretizira." .... Balzac

pontiac

ne to ni v Sloveniji slikano. sm slike, da je možnost nastajanja tornadov v hribih.
če slike niso primerne se opravičujem!!!

Potem se pa drži teme!

paradolf

Citat od: URŠA dne 16. Julij 2008, 23:47:00
Res nisem bil tam,dobro pa poznam številne vetrolome po gozdovih Pokljuke in Jelovice.Zakaj ni nihče raziskoval največjega vetroloma na Jelovici???Na lastne oči sem videl,da drevesa niso bila "vržena" v eno smer.In lahko bi zagnal vik in krik ...TORNADO..!!!!Pa ni bil,ker ni bilo pogojev za nastanek!!
Kako si potem lahko razlagaš funnel cloud ki sem ga fotografiral v ponedeljek ko je bilo zunaj celo manj kot 20°C in ni bilo pogojev za nastanek tornada. Iz posnetkov pa je vidno da ni manjkalo dosti da bi tornado tudi nastal pa čeprav le za nekaj sekund.
Temperatura ni vse , ne vidim pa razloga da ne bi tornado mogel nastati.
Očitno bomo morali počakati na dan ko bo nekomu uspelo posneti tornado in njegove posledice. Drugače pa upam da se zbere še čim več dokazov za prepričanje nejevernih Tomažkov.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

markokorosec.net

Citat od: alan dne 16. Julij 2008, 23:36:12Kaj je blo pa potem na Jelovci? Tornado? Posnetek nad Jelovco http://www.youtube.com/watch?v=prqX6nvwU20

Ni to na Jelovici posneto. Točno to mi je kazal kolega e zelo dolgo nazaj, bilo je na vzhodnem delu Mengeškega polja baje. Očitno se pa vidi, da gre za rotirajoč wall cloud in pod njim funnel cloud! Še en dokaz, kaj vsega je zmožno to polje naredit... mogoče še pomnite, a kak mesec nazaj sem v eni temi pisal, kje so take lokacije, ki so sposobne take zadeve delat...

Aja, glede škode na Jelovici... bil je očiten obsežen macroburst in kako lepo so se "razlila" drevesa po pobočjih kot pljusk vode. tam pa so potem lokalna vrtinčenja, a tokrat imamo drugačno zadevo.

florjo

Pozdravljeni,

Off.:
--------------
sprva naj omenim, da to vašo zagnanost in pripravljenost dokumentiranja nedavnega izrednega vremenskega dogodka zelo cenim in občudujem.  :icon_wink: Komaj čakam na končno poročilo, z veseljem ga bom prebral in že sedaj vam lahko izrečem le en velik HVALA.

Mnenja, ki so na  tem forumu preveč "zacementirana" lahko mirno spregledate, saj po mojem mnenju nimajo večje teže. Gre le za neke vrste verovanja, želja in podobno. Delno se strinjam le z Uršo in tudi sam upam da vas pri vašem delu pretirano ne zanesejo razna čustva in želje. Objektivnost, dvom, natančnost, doslednost so pojmi, ki si podajajo roko z znanostjo. Nič ni narobe, če v končnem poročilu podate tudi svoje dvome. No, pa naj bo to dovolj pametovanja  :icon_redface:. Želim vam vse dobro pri vašem delu in še enkrat: "Bravo za vas!".  :icon_wink: :clap:

-----------

Glede neznanke pri Gozdu. Teren je precej razgiban. Vasica je praktično obdana z vzpetinami.
Pri tako močnih vetrovih bi lahko nastali zanimivi rotorji, vrtinci. Kot posledica orografskih ovir torej.
Tudi velike razlike v zračnem pritisku niso izključene. Moja razmišljana pač.

Lep pozdrav.

AndrejR

Pustimo času čas, in možnost, da fantje predstavijo dokaze. Če potem še stroka potrdi vaše domneve, potem ste zmagal. V drugem primeru (če stvar ni bil tornado) se tudi ne bo podru svet. Pa malo strpnosti... ni treba po vsakem, ki dvomi v tornado takoj z macolo :icon_question:. Pač delimo mnenja,  - zato pa je v naslovu pred klicajem vprašaj. Eni z več drugi z manj izkušenj in znanja.
Občutek podtlaka pa nikakor ni značilen samo za tornado. Postavi se pod, ob  kako pregrado ko res svinsko močno piha - čas za informativen dan na Kredarici :icon_confused:. Tudi bočni veter lahko ustvari podtlak in tako iz hiše izsesa zrak, potem pa mala sprememba in hiša nahitro vsrka zrak in okna letijo napolje... seveda vsak v svojo smer. Ma planini Dedno polje je  že kar lep čas nazaj (jaz poznam le iz pripovedovanja) veter dobesedno prestavil nekaj stanov, ki se niso raztreščili ali huje poškodovali. Le prestavljeni so bili za nekaj deset metrov. Toliko za demonstracijo moči in skrivnosti vetra.

Sumani

Citat od: florjo dne 17. Julij 2008, 01:46:46
Pozdravljeni,

Off.:
--------------
sprva naj omenim, da to vašo zagnanost in pripravljenost dokumentiranja nedavnega izrednega vremenskega dogodka zelo cenim in občudujem.  :icon_wink: Komaj čakam na končno poročilo, z veseljem ga bom prebral in že sedaj vam lahko izrečem le en velik HVALA.

Mnenja, ki so na  tem forumu preveč "zacementirana" lahko mirno spregledate, saj po mojem mnenju nimajo večje teže. Gre le za neke vrste verovanja, želja in podobno. Delno se strinjam le z Uršo in tudi sam upam da vas pri vašem delu pretirano ne zanesejo razna čustva in želje. Objektivnost, dvom, natančnost, doslednost so pojmi, ki si podajajo roko z znanostjo. Nič ni narobe, če v končnem poročilu podate tudi svoje dvome. No, pa naj bo to dovolj pametovanja  :icon_redface:. Želim vam vse dobro pri vašem delu in še enkrat: "Bravo za vas!".  :icon_wink: :clap:

-----------

Glede neznanke pri Gozdu. Teren je precej razgiban. Vasica je praktično obdana z vzpetinami.
Pri tako močnih vetrovih bi lahko nastali zanimivi rotorji, vrtinci. Kot posledica orografskih ovir torej.
Tudi velike razlike v zračnem pritisku niso izključene. Moja razmišljana pač.

Lep pozdrav.

:icon_wink:

gorenc

23.avgusta 1986 je pri Javorniku nad Hotedršico nastal tornado. Sam sem se ob tej debati nemudoma spomnil na neko spletno stran kjer je bilo lepo opisan in zabeležen ta dogodek. Tako da sem ponovno malo pobrskal in jo kmalu našel.
http://www.slometeo.net/zaplana/kronika2.html    Skoraj čisto isto na koncu te kronike lahko najdete ta dragulj.

Mene je najbolj  pretresel datum tegale tornadiča, točno en dan po mojem rojstvu  :icon_exclaim:
In seveda dokaj razgiban teren po katerem je lomastil.

Patrice

OK, spremljam to debato, pa sem kar malo zmeden. Osebno mislim, da je Blaž pravilno nakazal, da je šlo za tornado (indici so), vendar, normalno, nikoli ne moreš biti 100% če nimaš celotne opreme zraven, ki pa je itak ni bilo. No, mene pa vseeno zanima, kakšna je možnost, da je šlo za gustnado (na podlagi trajanja dogajanja) ? Argument v prid bi bil močan downdraft, trajanje, kaj pa so argumenti proti (eden je verjetno silovitost dogajanja) ?
No, še glede kurcanja ARSO. Ker gre za uradno inštitucijo, je nekje normalno, da so napovedi, opozorila in podobne zadeve do neke mere konzervativna. Fantje v ARSO pa niso neki šalabajzerji, le norme obveščanja so druge (recimo, nekako takole: če je 10% verjetnosti za nastanek tornada, bo ARSO moral biti tiho, na ZEVS pa bomo veselo razpravljali o tem). ARSOvec bo seveda lahko zasebno dal tako napoved, uradno pa ne.
Drugače pa je fino, da se vidi različna mnenja, četudi niso enotna. Edino, kar pa bi vas res opozoril, dejte se zavedat, da vsi veliko veste (eni več, drugi manj) in bolj spoštljivo komunicirajte en z drugim (in tudi tako govorite o ARSO). Konec koncev ste nekateri strokovnjaki (tisto o faksih itd. je itak tko, da faks ni pogoj, da si strokovnjak) in ni potrebe, da se pogovarjate v tako ostrih tonih.
Coverage ZEVS foruma pa je res izreden in vse čestitke za to. Upam tudi na odgovor na prvi del posta.