ZEVS Forum

Eksplozivna supercelica nad osrednjo SLO, 27. Jun 2008

Začel/a markokorosec.net, 30. Junij 2008, 00:15:55

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

markokorosec.net

Oh ja, pričakovano buren dan v petek se je uresničil skoraj v celoti, kot smo ga napovedovali. Multicelične nevihte v severni Italiji so žal (ali na srečo) že sredi dneva precej izničile šanse za neurja čez zahodno SLO, saj so nakovala tistih neviht prekrila velik del in ustavila močno segrevanje. Popoldne je nastal lep MCS nad Avstrijo in je udaril po vzhodni SLO, kjer je bilo nekaj neurij. Ko se je pozno popoldne počasi pomikal proti jugu, je na svojem sprednjem delu porival outflow in le-ta je bil vzrok za hitro eksplozijo močnih nevihtnih celic v osrednji SLO in Beli Krajini. Vse skupaj se je potem združilo še v MCS in potovalo proti JV.

Ta glavno celico, ki je bila nad Ljubljano, sem opazoval sprva iz Sežane, takoj je postalo jasno, da gre za izjemno organizirano supercelico. Razvoj je bil neverjetno eksploziven, v SLO kaj takega še nisem videl. Ni minilo 5min, ko je iz manjšega kumulusa že razneslo nakovalo Cbja in v nekaj minutah sem že videl overshooting top! Takole je izgledalo iz JZ strani celice...strahoten poševen rotirajoč updraft, nakovalo pa je zelo hitro zabilo proti SZ kontra smeri striga... kar sam kaže kako močan vzgon je bil v celico, na vrhu pa še overshooting top.

Še bližnji pogled v to strukturo...

Direkt v eksploziven updraft...

Potem sm ji sledil do Postojne, kjer je nastalo ter par fotk...lepo je viden tudi flanking line proti SZ...

Bližje...

Še mal kasneje... prav noro se je videlo kako je rotiral updraft, nakovalo pa resnično za v anale... na robu ga je začelo cepit... to sm videl do sedaj le enkrat pred leti...

Spet bližje v jedro celice...

Pogled na celotno strukturo...

Malo nad glavnim updraftom celice so se izpod začetka nakovala prikazale celo t.i. "knuckles" forme... spet nekaj, kar ni običajno pri nas!

Še en shot v updraft... kakšno kipenje!

Nov steber je začel rasti na začetku flanking line... na njemu pa lep pileus...

Lep pogled v glavni steber, nad njim "knuckles" in manjši mammatusi, levo pa steber s pileusom...

Tole je bilo slikano proti koncu moči celice, nakovalo na zadnji strani izgublja moč in celica slabi... spodaj še vedno lep flanking line s kipečimi stebri...

Še zadnji posnetek predno sem se pomaknil na drugo lokacijo...

Čez kakšne pol ure sem malce bližje celici slikal vse skupaj ob sončnem zahodu, bil sem blizu Postojne... barve so bile naravnost spektakularne! Takole je izgledalo obsežno nakovalo celice, obsijano s soncem...

Outflow se je nekaj matral, da bi sproduciral novo celico na začetku flanking line, a mu ni ratalo... so pa lepo kipeli stebri....nakovalo pa se je še naprej bohotilo...

Še nekaj posnetkov malce bolj zahodno... dokler je še bilo zanimive svetlobe...

Res je bil izjemen pogled v kipeče stebre, v ozadju pa žareče nakovalo...

Končno je prišel dan, da se je dalo narediti nekaj lepih posnetkov. Povrhu pa še izjemna struktura supercelice in prav lepo verificirane napovedi. Nisem se pa niti trudil, da bi šel na sprednjo stran celice, če bi se kaj formiralo... me je takrat ravno frend klical, da je z avtom na razcepu Kozarje in čaka, kdaj mu bo šipo razbilo. Pa tudi smer ni bila ugodna, da bi se celici sploh dalo sledit. In nič mi ni žal, da sem ostal zahodno od nje... pogled je bil naravnost fantastičen!

Takoj podpišem za tako poletje! :buttrock:

Ciklon

Uuuuvvauuu čudovito! :icon_eek: :icon_eek: :praise: :praise:

Sem se že zbal, da si zaspal na tej lovoriki, :surprised: pa si me zdaj presenetil in fasciniral s temi ubijalsko odličnimi slikami :drool:. Ob zadnjih slikah so se mi kar sline cedile :drool:. (asociacija na sladoledne jagodne kepice :icon_biggrin:).

Drugače je pa bila ta celica res neverjetna za naše razmere.  :buttrock: :icon_wink:

Jst bi še. :icon_wink: :bouncy: (I love it  :icon_biggrin:)

Še enkrat vse pohvale! :praise:
Raj je v naravi :buttrock:

Cumulonimbus

Mare kot vedno čista desetka za pofotkane stvari :clap: :clap: Tole nakovalo je iz kamniške smeri izgledalo zastrašujoče sam čakal sem kdaj bo začelo tud pri nas klesti, glede na to da je bila smer najprej JZ - SV potem pa itq nisem gledal več radarjev, ker sem mel občutek da ne delajo pravilno, pa sem pol videl, ko ste limali animacije radarskih slik, da je bila proti koncu dneva smer SZ - JV in tako ni bilo šans da nas tisto nakovalo "obdari" s kakšnim trdim kosom ledu :drool:

lp
Član ZEVS :)

blazek

Capillatus

paradolf

Uf. Imel si res prekrasen pogled na tole mrcino. Odlično dokumentirano kot vedno :clap:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

ŽUPMART

Tole me rahlo spominja na neke fotke iz ZDA?! :icon_eek: :praise:
Mare, take reportaže so nujne. Brez njih ni za živet! :icon_haha: :clap:
Celica res lepa, ja. Sicer sem tudi sam videl neko podobno strukturo na Hrvaškem, moram še nekje imet fotke. Res nori pogledi!
(Imam pa srečo...taka celica nastane res redko, mene pa ravno takrat ni doma! Grrr)

jurepo

čudovito!

tista svetloba zvečer je bila pa res naravnost fantastična :clap:
nevem če sem že kdaj videl kaj takega. ampak žal sem bil spet brez fotoaparata, da bi naredil kako fotko  :icon_sad: no ja, bo pa vsaj spomin (upam) ostal.

ablak

jaka

če bi videl samo slike ziher ne bi pomislil da se to dogaja sredi Slovenije :clap: :clap:

stog

robi14

Astra

Odlična reportaža in fantastične slike supercelice. In kakšna igra oblakov ob sončnem zahodu.  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

grizli

grizli ma vas rad