ZEVS Forum

V pričakovanju pomladi, april 2008

Začel/a ablak, 01. Maj 2008, 02:20:51

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

ablak

Za nami je mesec april. Bil je vremensko pester, svoje ime si je letos vsekakor zaslužil. Morda smo v našem koncu pogrešili še kakšno manjšo snežno pošiljko, vendar se zaradi tega nihče ne pritožuje.

Pred mesecem dni smo imeli še kar nekaj snega, tako, da smo z aprilom pričeli z dokaj debelo snežno odejo, predvsem v senčnih predelih. Odšel sem na jug naše občine proti meji z Hrvaško kjer se iz Nmv 850m spustimo na  520m Nmv. Cesta je ozka z serpentinami, nekako pravi mali Vršič.

Idilična vasica Pungert, prav na SLO-CRO meji.

V ozadju začetek doline Kolpe, desno Gorski kotar. Po severnih straneh pobočji se še drži snežna odeja.

Na sončni strani je sneg večinoma skopnel. Resje se z veselo nastavlja toplemu soncu.

Š nekdo ljubi toplo sonce. Ga najdete? Se bolj sramežljivo skriva.

Inserti:

Iznad doline reke Čabranke, ki se po cca 10 Km toka izliva v Kolpo, sem se po serpentinasti cesti spustil do vasice Podplanina, kjer je tudi mejni prehod. Sneg se je talil in voda je tekla z vseh strani.

Za tako majhno vasico, presenetljivo veliko prometnih znakov...

Inserti:

V prvi polovici aprila smo imeli pravo aprilsko vreme, druga je bila pa podobna prvi. Narava se je začela počasi prebujati in sem in tja je že vzbrstel kakšen list ali iz zemlje pokukala znanilka pomladi. Da bi bilo to dogajanje bolj intenzivno, bi moralo sonce večkrat priti na obisk. Pravzaprav, so pa tudi oblaki in pokrajina v pomladnem prebujanju zanimivi.

Imeli smo nekaj bolj vetrovnih dni, nekajkrat tudi jutro z temperaturo pod lediščem in seveda spremljajočo slano, ki pa ni pustila posledic, saj se pri nas narava zaradi višje Nmv prebudi nekoliko kasneje.

Ena izmed načilnosti aprila.

Prve cvetke...

Pa nekaj trnja, da ne bo vse z rožcami postlano.

Inserti:

Inserti:

Nekaj z domačega vrta...

Na nebu je bilo več oblakov kot jasnine ter več dežja kot sonca in narava se je k temu odzivala z bolj počasnim prebujanjem.

Bilo je pa tudi nekaj lepih sončnih zahodov. Eden izmed njih.

Inserti:

Zaradi obilnega deževja in taljenja snega so narastli potoki, vrtače pa je zalila voda, ki je izvirala skoraj iz vsake luknje.

No, črni stric iz podzemlja je povodenj nekako preživel...

ostarelo drevo pa je klonilo pod težo marčevega snega, njegovega soseda verjetno podobna usoda čaka v eni od prihodnjih zim...

nadaljevanje http://forum.zevs.si/index.php?topic=1154.0

gradiščan

ŠTROMAR

Koseze /vreme.zajcek.org/koseze/
Gradišče /vreme.zajcek.org/gradisce/
KG /vreme.zajcek.org/krgora/

Ciklon

Raj je v naravi :buttrock:

Cumulonimbus

Član ZEVS :)

MaRkUš

Astra

Kako lepe fotke, pa tisti izviri. Enkratno Ablak.  :clap:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

JaniS

Super   :icon_wink:

ampak tisto se pa dobro skriva, še zdaj ne najdem    :icon_question:

ablak

Citat od: JaniS dne 05. Maj 2008, 09:20:51
Super   :icon_wink:

ampak tisto se pa dobro skriva, še zdaj ne najdem    :icon_question:

JaniS, spodaj imaš pomoč, da ne boš predolgo iskal; martinček te gleda!

Lp

Ciklon

Citat od: ablak dne 05. Maj 2008, 13:21:14

JaniS, spodaj imaš pomoč, da ne boš predolgo iskal; martinček te gleda!

Lp

No ni vsak(a) kuščar(ica) martinček! Tole je samec pozidne kuščarice. :icon_wink:

ablak

Citat od: cumulonibus dne 05. Maj 2008, 14:55:21
No ni vsak(a) kuščar(ica) martinček! Tole je samec pozidne kuščarice. :icon_wink:

Hvala za poduk, kljub letom, se še vedno učimo. Hvala bogu. Me pa vseeno zanima, po čem se na fotki loči samec od samice.

Lp

Ciklon

Citat od: ablak dne 05. Maj 2008, 15:20:17
Hvala za poduk, kljub letom, se še vedno učimo. Hvala bogu. Me pa vseeno zanima, po čem se na fotki loči samec od samice.

Lp

Samci so večji in imajo večjo in močnejšo glavo od samic. Spodaj po trebuhu in tudi po spodnjem delu bokov vse do repa imajo temno rdeče pike (so bolj "grahasti"), posebej izrazite so v času parjenja. Samice pa so spodaj rahlo rumenkasto bele barve - s staranjem se jim na hrbtu pojavijo tudi temno rjave pike.

Še slika: levo samica(verjetno breja, starejša), desno samec

Vir slike: http://users.skynet.be/stefanie.delarue/292_9228.jpg

Se opravičujem, za offtopic. :icon_redface:

gradiščan

Citat od: cumulonibus dne 05. Maj 2008, 15:49:39

Se opravičujem, za offtopic. :icon_redface:

ne opravičuj se, zelo zanimivo tole..tudi jaz sem menil, da je navaden martinček.. :icon_biggrin: