ZEVS Forum

Storm chasing v ZDA - Maj 2008

Začel/a markokorosec.net, 28. April 2008, 06:23:59

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

ales77

maestro

Res neverjetni posnetki!!   :clap:
VP Bohinjska Bistrica
http://meteo-bohinj.si

bostjan

Res neverjetni posnetki! :clap:
Veliko sreče Mare!

Lp Boštjan

Ciklon

Raj je v naravi :buttrock:

markokorosec.net

paradolf, brez čejsarjev in spoterjev bi bilo ogromno žrtev. V zadnjih treh letih še nisem doživel kraja ali srečal osebe, ki bi imel karkoli proti nam, ali so to ameriški ali smo drugi čejsarji, v 95% primerih gre za spoštovanje in zahvalo za to, kar delamo, ostalih 5% se al čudi al pa si misli, da smo utrgani da to delamo in pridemo od tako daleč :icon_biggrin: In mal grdo si tole napisal, uživamo ob uničenju lastnine drugih?! Gre za preučevanje vremena in dokumentiranje, da so laho ljudje pravočasno obveščeni. Zame je to raziskovalno delo vzporedno z nabiranjem izkušenj za forecasting. Dvomim, da so čejsarji, ki bi uživali v trpljenju drugih. SLO je v kameni dobi prot sistemu in poznavanju vremena tule, moraš doživet da poštekaš kako to deluje vse skup... tule pač to niso plohe in par močnih neviht kot pr nas, je to mal drgač... :icon_wink: Ob priliki razložim...

Verjemi, da bi blo najlepše vidt izjemne tornade na odprtih poljih, kjer nima komu škodit, a žal ne gre zmeraj tako. Poglejte si npr. take video tornada skozi eno mesto v Alabami par dni nazaj... webkamera ga je ujela...  :icon_eek: http://www.whnt.com/Global/category.asp?C=6018&nav=menu108_1

Ko sm danes obiskal frenda v mestu Greensburg, smo si ogledali kako lepo napredujejo z obnovo mesta, saj je bilo 3/4 praktično zravnanega. In brez opozoril, bi bila morija, tko pa "le" 10 žrtev od 1400 prebivalcev na koncu, pravočasno obveščanje in čejsanje ogromnega tornada (2-3.5km premera!) južno od mesta jih je rešilo pred katastrofo! Da bi kaj takega ratalo pri nas, raje ne pomislim... :icon_rolleyes:

Ker nimam več dost časa, prilimam par fotk od norega čejsa včeraj v JZ Kansasu... smo v premikanju v Arkansas za jutrišnji verjeten raztur, pogoji so kr strahotni, teren pa obupen :surprised: okol 5000 CAPE-a in nor strig :icon_arrow:!

Fotke... vožnja v SZ Oklahomi...

Vetrne elektrarne...

Naša mrcina, ko smo se ji približevali od juga...

Gremo vanjo...

Pogled na izjemen hitro rotirajoč mezociklon...

Mal bližje...

Glavno jedro... toča do tenis žogic na čelu...

Pomikamo se naprej s celico...

Sprednji del...

Med vožnjo pogled nazaj... fantastična struktura! :icon_eek:

Gremo še malo naprej, kjer se ustavimo direktno pred mezociklonom. Celica seveda pod tornado warningom, struktura fenomenalna... rotacija wall clouda pa zelo hitra, ni manjkalo dosti, da bi bil tornado na tleh... spredaj v vodi se vidi pljuske toče velikosti golf žogic, ki smo jo dobili po kepi :drool: Potem smo hitro oddirjali, ker bi drgač sesuli avto... žogice za tenis/bejzbol velikost toče so poročali iz mesta pod celico...

Še en pogled na strukturo...

Ko smo šli precej naprej, smo se bojevali z zelo močnim inflow-om v celico za nami, ocenjeno je bila hitrost okoli 100km/h, nekateri čejsarji so poročali o 120-140km/h vetru pri mestu Lewis, kjer je ta infow lomil električne drogove in odkril eno streho... neverjetna hitrost! Na tej fotki se vidi "inflow band" oblak na levem delu fotke, noro je šibal v smeri celice... na tleh pa spet prah, ki ga vleče v celico... ponekod je avto kar premetavalo, en frend iz VB mi je rekel, da ga je skor odneslo s ceste! Vidljivost pa zelo slaba zarad prahu...

Še pogled na prednji del celice iz te pozicije...

Potem smo se premaknili mal bolj južno, da nas je celica prešla bolj severno...pogled tak...

Končali smo v mestu Pratt, ki se mi je prbliževal nov mezociklon, na srečo je šel glavni del južno od mesta, dobili smo spet le golfball točo in močne nalive, da je bilo vse poplavljeno...

Bom jutri vrgel par besed o pogojih v Arkansasu na blog, le mal se morm naspat :icon_biggrin:

Cumulonimbus

Mare fotke spet 1A sam tist video :icon_eek: avtomobile je premetavalo kot bi bili iz papirja :icon_arrow:

lp
Član ZEVS :)

Pihe

Citat od: Cumulonimbus dne 10. Maj 2008, 11:00:57
Mare fotke spet 1A sam tist video :icon_eek: avtomobile je premetavalo kot bi bili iz papirja :icon_arrow:

lp

To je res nekaj nepredstavljivega!! :icon_eek: Če upoštevamo, da so ameriški avtomobili vsaj dva do trikrat težji od naših(kar pomeni, da je njihova teža med 2 toni do 5 ton) si lahko samo v sanjah predstavljamo, kak vetrni šus prileti vanje! :icon_eek: :icon_eek:
Mi pa tudi meni ni jasno, da v takih potencialno nevarnih krajih še ves štrom napeljujejo po luftu.Na več slikah so vsi drogovi postrani.Tu se Amerji še za nami zgleda. :icon_haha:
Drugače pa FANTASTIČNO Marko! Čuvaj glavo! :icon_arrow:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

jery_slo

Pihe to sem že jaz napisal na tretji strani, zakaj majo še kar veliko štroma po zraku. Zgleda da radi popravljajo :shrug:. Mare obilo sreče jutri in ti želim da končno ujameš v objektiv kakšen F3, F4 ter to potem deliš z nami na forumu :icon_wink:

ŽUPMART

A je streba povedat da je vse skupaj noro (ampak dobesedno! :icon_haha:)? Mislim, da je to jasno. :icon_mrgreen:

PS: Zakaj nebi ciljal kar na F5? :icon_wink:

PS2: Sedajle sem se spomnil, da sem danes sanjal tornado chase po Sloveniji. Šli smo na chase, prvi tornado smo ujeli na Krtini :icon_haha:, spremljali smo pa celoten nastanek, od 50 cm vrtinca, ki je šel direktno čez mene in nam skoraj odtrgal vrata avtomobila :icon_haha:, pa do pravega tornada ki smo ga opazovali od daleč, ko smo pobegnili. Za tem je po Sloveniji nastalo še okoli 5 tornadov...v parih urah! :icon_wink: :clap: :icon_lol:

Neurje

Citat od: ŽUPMART dne 10. Maj 2008, 19:08:00
A je streba povedat da je vse skupaj noro (ampak dobesedno! :icon_haha:)? Mislim, da je to jasno. :icon_mrgreen:

PS: Zakaj nebi ciljal kar na F5? :icon_wink:

PS2: Sedajle sem se spomnil, da sem danes sanjal tornado chase po Sloveniji. Šli smo na chase, prvi tornado smo ujeli na Krtini :icon_haha:, spremljali smo pa celoten nastanek, od 50 cm vrtinca, ki je šel direktno čez mene in nam skoraj odtrgal vrata avtomobila :icon_haha:, pa do pravega tornada ki smo ga opazovali od daleč, ko smo pobegnili. Za tem je po Sloveniji nastalo še okoli 5 tornadov...v parih urah! :icon_wink: :clap: :icon_lol:

to se je meni tudi ze sanjalo in da je imel hud inflow ter ogromno debele toce vecje od jajc

paradolf

Ja Mare priznam da sem malo nerodno napisal vse skupaj  :icon_redface:
Seveda ne verjamem da bi nek stormchaser privoščil komu da bi mu hišo odnesl ali pa kaj podobnega.
Si pa predstavljam da bi tak dogodek v slovenskem prostoru kjer nismo vajeni ne tornadov ne čejserjev verjetno ljudje na čejserje gledali malo drugače.  :icon_question:

Drugače pa super fotke "itak", pa tudi z moje strani srečno naprej v prihajajočih čejserskih dneh.  :icon_wink:
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

jaka

Mare rispect! :buttrock: beseda noro ni več dovolj :icon_biggrin: veliko sreče in obilo fotk še naprej!

markokorosec.net

Paradolf, seveda bi bilo pr nas drugače, ker tule je to "part of the lives" in so od tega odvisni :icon_wink:

Zdejle nimam časa preveč tipkat, smo v Little Rock v Arkansasu, kjer čakamo na eksplozije prvih neviht... pogoji so naravnost abnormalni...včeraj je kazalo da bo kruto, zadnje analize so pa še hujše :icon_eek: Prvič vidim kaj takega in vesel sm, da sm v teh pogojih :icon_haha: :clap: Pazite to...

• temp +30, rosišče +23 !!!
  • 6500 SBCAPE
  • -15 Lifted Index
  • 70-80 vozlov efektivnega striga

Pa to ne bi verjel, da je res ej... če ne bi bil tule :icon_lol: :icon_lol: Ko bo tole zradiralo subsidenco in dvignilo v luft, bo p***arija :icon_eek: Smo ravno mal severno od tople fronte, kjer je močna konvergenca pri tleh... gremo zajahat fronto :drool:

Cel forecast outlook za danes sm spravil na blog, če imate veselje brat :icon_wink:

http://www.inflowjet.net/blog/2008/05/10/may-9th-todays-severe-weather-outlook/

Držte pesti in vsi skup upajmo, da ne bo prehude škode... ker tole zgleda precej grdo :icon_exclaim:

Astra

Bravo Mare. Odlične fotke, vse naj - naj za tele objave. Hvala ti.  :clap:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

grizli

Rešpekt, ni drugega, super :icon_wink:

lpP
grizli ma vas rad