ZEVS Forum

Storm chase dne 25. aprila v okolici Medvedjega brda, Godoviča in Horjula

Začel/a Astra, 25. April 2008, 22:19:37

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Astra

V petek 25. aprila je Slovenijo prešla oslabljena vremenska motnja. Zaradi primerne ogretosti ozračja v nižjih plasteh in sorazmerno labilnega, hladnega in vlažnega ozračja v višjih plasteh, kjer je vlekel severozahodni veter, so se opoldne pričele razvijati prve plohe, ki so prerasle na Primorskem v pravo nevihto. Okoli 14 ure se je razvila in nas postopoma prešla še ena večja nevihtna celica, ki je od SZ zajela večji del Slovenije. Vmes se je parkrat močno zabliskalo in zagrmelo, sledile so dokaj intenzivne padavine vzdolž okolice Godoviča in Logatca. Prehodno je zapihal močan severni veter. Pozno popoldne se je pričelo od severa postopoma jasniti. Sončni žarki in meglice so poskrbeli za pravo pozno popoldansko idilo nad Ljubljanskim barjem. Temperature so v okolici Vrhnike iz 18°C padle na okoli 8°C, v okolici Godoviča celo do 6°C. Pozno popoldne se je ob pojavu sonca ozračje delno ogrelo.

Opozorilo: Animacije in slike se lahko nalagajo nekaj časa.

Pozicija čejsa in radar ARSO:

Okoli 15 ure je bilo v okolici Logatca že precej zabasano:

V smeri Petkovca so nekaj minut pozneje že švigale strele iz Cb-jev in Nimbostratusov:

V okolici Medvedjega brda so se oblaki od severozahoda hitro nabirali:

Oblaki z nizko bazo so bili že nad menoj, pihal je S veter, zato sem se lepo skril v avto, saj sem čutil, da lahko zdaj, zdaj useka kakšna strela - bil sem na griču z nadmorsko višino okoli 700 metrov in ni bilo za rizkirati:

Proti jugu so jo oblaki hitro mahali:

Potem sem posnel tole animacijo, strela na žalost ni usekala pred kamero, ampak je ena usekala kakšnih 500 metrov na vrh griča za hrbtom kamere, bili sta pa še vsaj dve razelektritvi v času snemanja te animacije - animacija v smeri Godoviča - kamera skrita po avtomobilom:

Pot sem potem nadaljeval v smeri Cola čez Godovič:

V Colu je močno deževalo pri 7°C:

Na Vrhniki se je okoli 17 ure kazala prva jasnina v ozadju - severno:

In nekaj mamatusov ob zaključku nevihtne linije nad Ljubljanskim barjem v okolici Horjula:

Zaključek motnje:

Pozicija fotografiranja iz okolice Horjula v smeri proti Vrhniki - vezano le na nekatere tu posnete slike:

Pogled iznad Horjula proti Vrhniki in odhajajoči motnji:

Še nekaj panoramskih slik:

Proti Polhovemu Gradcu:

Proti dolini - Barju:

Krim z okolico:

Jasnina na vidiku, nevihta odhaja proti jugu:

Animacija v smeri proti Vrhniki in Logatcu - oblaki v višinah so se pomikali proti jugu, na skrajnem zahodu Barja meglice v smeri SV, na severu Barja pa so se meglice pomikale v smeri JZ. Razlikam je botrovalo tudi sonce, ki je spremenilo tok ozračja predvsem v nižjih plasteh.

Poigravanje jasnine in meglic pred mojim objektivom:

Polhov Gradec in Karavanke v ozadju:

Še zadnji ostanki nevihte na skrajnem jugu:

In Horjul z ostanki oblakov:

Na Vrhniki prijetno sonce okoli 18. ure:

Lep pozdrav.  :icon_smile:

Če je še komu uspela kakšna lepa fotka tele nevihte, pa le pogumno objavite slike.  :icon_wink:
VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si

Ciklon

Še ena lepa reportaža. :icon_wink:
Čestitke in pohvale za trud, tudi za vse prejšnje reportaže. :clap: :clap: :clap:
Kapo dol! :icon_wink:
Raj je v naravi :buttrock:

ablak