ZEVS Forum

Napoved vremena (15.3. - 31.3.2008)

Začel/a Cumulonimbus, 15. Marec 2008, 10:16:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Jovi

cumulonibus,mogoče so pa na ARSU malo bolj previdni kar se tiče določanja meje sneženja,kajti jaz ne vidim samo dež po nižinah.Vse bo spet odvisno od vetra.Hitrost,smer. :suspicious: :suspicious:Upam da bodo jutrišnji zagoni mogoče kaj boljši,čeprav današnji niso slabi. :icon_biggrin: :icon_biggrin:
Lp
Razmišljajte pozitivno, uživajmo v naravi

Ciklon

Saj oni (ARSO) tudi ne vidijo le dežja po nižinah. :icon_wink:
Vsekakor pa bo ob JZ vetru po vsej vertikali po nižinah na začetku deževalo. Prehod v sneg pa je med vikendom precej verjeten. :icon_wink: Samo da bo sekundarni ciklon vsaj približno tam (na)stal, kot to kaže sedaj. :icon_wink:
Raj je v naravi :buttrock:

Cumulonimbus

To kar riše 18Z za nedeljo je malodane sanjsko, pa začnimo lepo po vrsti. za petkovo poslabšanje je škoda besed, prešla nas bo fronta z SZ ki bo prinesla nekaj padavin sprva dež ob koncu sneg, kar pa bo tudi uvod v sneženo nedeljo... za nedeljo karte kažejo pričetek sneženja okoli 12ure in nato do drugega dela noči na ponedeljek izjemno močno sneženje ob teh kartah 50+cm nebi smelo biti problem nikjer v notranjosti slovenije po nižinah...  evo še karte :icon_arrow:

okoli 12ure naj bi nas od JZ zajelo sneženje, mislim da ob močno negativnih temperaturah na ploskvi 850hPa in temperaturo blizu ledišča po nižinah ni dvoma o sneženju :icon_arrow:

Temperatura na 850hPa na skrajnem severu okoli -3°C na skrajnem jugu okoli ledišča

po nižinah temperatura v večjem delu od 0 - 4°C

Padavine naj bi se nato hitro okrepile ker bi zračne mase zaradi predhodnega močnega JZ vetra še vedno nabijalo predvem v pregrade JZ ter Z slovenije bi prišlo do nastanka orografskih padavin, ki bi prišle do izraza na priveterni strani gorskih grebenov, tam bi bilo sneženje obilno!

intenzivno naj bi nato snežilo kakih 12/h kar pa bi pomenila ponovitev lanskega marčevskega močnega sneženja, le da je bilo takrat proženje krajše!

padavine bi nato počasi oslabele in v drugem delu noči ali pa najkasneje v ponedeljek zjutraj ponehale

v višinah se bo še nekoliko ohladilo saj se bodo temperature v večini spustile pod -5°C na ploskvi 850hPa

v nižinah pa bodo temperature v večini pravtako padle pod ledišče...

v tem trenutku nam 50+cm. ne uide, navsezadnje bi orografija marsikje še precej pripomogla k količini padavin, vsekakor pa bi šlo v tem primeru za res izdatnejše snežne padavine in prav lahko se zgodi da bomo v ponedeljek zjutraj brali o rekordni količini snega v marcu v zadnjih 50letih :icon_arrow: tudi trend naprej nakazuje dokaj zimsko vreme... bomo videli!

lp

Član ZEVS :)

stog

V tem trenutku nam povsod v notranjosti +50cm ne uide...
:icon_eek:
Ta optimizem je šel pa že čez vse meje...  :icon_surprised:
Vsekakor res kaže na centimetre povsod po nižinah, verjetno tudi na decimetre ampak...

TWISTER

se strinjam...tudi če bi bil res tak scenarij so tla zelo topla in sploh posedanje južnega snega je izjemno, recimo takrat novembra je padlo preko 70cm v LJ, a max odeja je bila 37cm in Marca je padlo okoli 60cm a odeja je bila komaj preko 20cm. Druga stvar pa je ta da v petek sploh ne gre za nek prehod fronte s SZ, ampak za globokega sekundarca, ki bo marsikateri postaji dal nov min. rekord :clap:
jaz še vedno vidim sneg v drugi polovici noči na soboto. Res je da kaže le malo pod 0 na 850hPa, a ne pozabite da je do ob tako nizkem pritisku nekje na 1100m :icon_wink:

scenarij ARSA pa je tak:

g. Markovšek je dejal da je sneg možen v soboto zjutraj predvsem v V SLO, potem pa šele v ponedeljek, ampak da se stvari spreminjajo

GFS pa nam je recimo spet umaknil nedeljski ciklon...mamicu mu, se je že začelo nategovanje živcev :icon_haha:

Cumulonimbus

zakaj taka optimistična napoved... zato ker letos karte še niso kazale 12 urnih obilnih padavin, da se razumemo da sem govoril o komulativi, če pa upoštevamo posedanje pa taljenje snega sproti pa kaj kmalu zlezemo na 30cm+, res da ni iz prejšnjega posta to razvidno, ampak sem od čiste evforije pozabil to napisat :icon_arrow:

TWISTER si me prehitel, se strinjam gre za sekundarca, popravljam napako, se vidi da sem samo padavinske in temperaturne karte gledal od vsega tega navdušenja, bo pa jedro sekundarca bolj vzhodno od naših krajev :icon_redface: mah sej bo bolje važno da dogaja in da bomo meli bele praznike :clap: :icon_lol:

lp

GregorS

Moj razvoj dogodkov je tak, ARSO ne gleda GFS-ja ki je dosti hladnejši od ECMWF, zato tudi taka napoved.Sam sem prepričan da bo v drugem delu noči začelo tudi po nižinah močno snežiti.Podobno kot je bilo včeraj.Nekje od 3.00 do 8.00 bi lahko kar močno snežilo in v tem času bi lahko zapadlo enih 20cm mokrega snega tukaj pri nas.Saj bodo ves čas padavine pozitivne, itenziteta bo kasneje padla in čez dan pričakujem še občasen rahel dež.Za nedeljo pa še ni čisto jasno, in bo treba še kak dan počakat.Pa da vidmo če bo kaj od tega. :icon_wink:

Cumulonimbus

v noči na soboto bom zadovoljen če bo sploh pobelilo, glede na to da bo center padavin nekoliko južneje :icon_arrow: max 10cm. računam za nižine :shrug:

lp

robi14

Sobotna noč bo spet zanimiva. 00Z

Sekundarc ima zanimivo postavitev

Temp. na 850 hPa primerna, sploh, če upoštevamo nizek zračni tlak

Sneg se lahko pojavi že kmalu po polnoči, vsaj SSV in JJV

Temp. po nižinah tudi taprave

Veter pa severne smeri, na JZ pa zahodne in spet se zna zgodit, da Notranjsko in JV Štajerske dobita največ

Tale vetrovna karta mi je precej zanimiva; je ta različna smer vetrov posledica prehoda fronte, ali pa zgolj samo lege ciklona?
Si lahko obetamo ob takšni situaciji močnejše padavine zaradi vlažnega JJZ vetra, ali bi za kaj takega moral biti ta veter višje?

robi14

je pa na žalost 00Z skoraj popolnoma izbrisal padavine nedelja/ponedeljek, ciklon pa premaknil daleč na jug...  :icon_exclaim:

georges

Po novih kartah je količina padavin zaenkrat res klavrna...samo zaradi obsežnosti celotnega vremenskega dogajanja je vse skupaj še zelo nepredvidljivo in vse se lahko še spremeni. Naslednji zagoni bodo najbrž že dosti boljši. Trenutno se en sekundarec riše preveč severno drug pa malo preveč južno. Upam na najboljši razplet.

TWISTER

evo ARSO počasi spreminja :icon_arrow:

V soboto bo oblačno s padavinami, ki bodo čez dan prehodno ponehale. Meja sneženja se bo proti jutru ponekod spustila pod 500 m nadmorske višine.

mislim da ecmwf za noč na soboto leze proti GFS, sicer počasi a ima še dovolj časa. Jaz se sedaj ubadam z vsako situacijo posebej in ne gledam kaj bo ko bo prva mimo...seveda malo poškilim a se ne obremenjujem  :icon_wink:

killah bee

Za nedeljo in naprej pa padavin sploh ni več pri nas. Se je vse skupaj preselilo na jug :icon_wink: Tako, da nekaj snežink bo, kakšne bombe pa po vsej verjetnosti ne :icon_biggrin:

jaka

GFS se je iz sanjskega 18Z spremenil v precej bolj klavrnega 00Z...in precej verjetno se bo spreminjal še nekaj časa, tak da bomo še nekaj časa na trnih :icon_biggrin: tut na arsotu bodo še zagotovo spreminjali napoved...zaenkrat je brez veze delat zaključke iz posameznega zagona

lwzr

napoved za petek za zahodne sosednje pokrajine(italija-->furlanija)

v petek bo delno oblačno,popoldne se bo pooblačilo in začelo bo močno deževati.
meja sneženja bo nad 600m.

zanimivo.italijani vidijo že v petek mejo sneženja nad okoli 600m,medtem ko naši ne omenjajo nič.