ZEVS Forum

Napoved vremena (15.3. - 31.3.2008)

Začel/a Cumulonimbus, 15. Marec 2008, 10:16:54

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Pihe

Model GFS, kakor tudi ALADIN za moje kraje tokrat nista radodarna.Mi je tudi jasno zakaj.Pogled v nebo pove vse.Na višini 850 Hpa že vleče rahel SZ veter! In taka situacija pač meni ne prinaša padavin. :shrug:
Je pa to preprosto idealna situacija za Notranjsko, Idrijsko-cerkljansko in Postojnsko.Od juga nabija topel in vlažen JZ, od vzhoda pa na 850 HPa hladen SV.Ubitačna kombinacija za dober snežni izplen! In tudi ti kraji(Idrija,Žiri,Postojna,....) bodo jutri zvečer tudi ječali pod najdebelejšo snežno odejo.
Jaz in @vreme bova pa žvižgala tokrat.Vsaj zaenkrat tako kaže. :icon_arrow: :shrug:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

kekec46

Citat od: Pihe dne 23. Marec 2008, 17:42:57
Model GFS, kakor tudi ALADIN za moje kraje tokrat nista radodarna.Mi je tudi jasno zakaj.Pogled v nebo pove vse.Na višini 850 Hpa že vleče rahel SZ veter! In taka situacija pač meni ne prinaša padavin. :shrug:
Je pa to preprosto idealna situacija za Notranjsko, Idrijsko-cerkljansko in Postojnsko.Od juga nabija topel in vlažen JZ, od vzhoda pa na 850 HPa hladen SV.Ubitačna kombinacija za dober snežni izplen! In tudi ti kraji(Idrija,Žiri,Postojna,....) bodo jutri zvečer tudi ječali pod najdebelejšo snežno odejo.
Jaz in @vreme bova pa žvižgala tokrat.Vsaj zaenkrat tako kaže. :icon_arrow: :shrug:
verjetno ne boš edini :shrug: tudi tle pri nas ne kaže kako preveč dobro ... razen v višjih legah okoli 900m je bilo že včeraj prek 10cm snega ...
GFS pa kaže kar nekaj padavin do petka okoli 30mm ... sam to je še daleč in nič se neve ali to drži če pa še ne vemo v kakšnih obliki jih bomo dobili ... :icon_rolleyes:

LP

paradolf

ARSO ob 19h:

Ponoči bo oblačno. V Vipavski dolini in ob morju bo deževalo, drugod snežilo. Na vzhodu bo pihal severni veter. Proti jutru bodo padavine prehodno ponehale. Jutri čez dan bo oblačno, občasno bodo še padavine, po nižinah v notranjosti bo povečini snežilo. Na Primorskem bodo možne nevihte. V severovzhodni Sloveniji bo do večera suho vreme.
Torej jutri bo lahko na primorskem zopet bolj pestro :icon_wink:

Popoldanski zagon Aladina v osrednjem delu že kmalu po polnoči precej oslabi padavine, do jutra pa se pojavljajo večinoma le še na jugu. Sredi dneva pa zopet obnavljanje padavin ko naj bi nekaj dobil tudi severni del.
Kdor visoko leta dalec vidi :)
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2

Lazic

Malo sem pregledal 12Z (GFS).Za četrtek je skoraj izbrisal padavine,potem se pa začne veselica.Rumeno-oranžna barva pri temperaturah  :icon_wink:.Upam da so jutri zadnji vzdihlaji te gnile zime,potem se pa vrača pomlad.

Pihe

Spet malce resno zdaj, saj sem v drugih forumih že preveč prešerne volje. :icon_biggrin:
Mislim, da bo potek tega poslabšanja tak, kot je običajno za tak sekundarec.Le-ta se bo pomaknil proti vzhodu nad Madžarsko.Tendenca glavnine padavin bo tako nekje nad Hrvaško in panonsko nižino, ampak bo hladen zrak iz SV, ki ga generira vrtenje sekundarca "pljuskal" v Julijske Alpe in njihovo predgorje tako, da bo verjetno jutri popoldne več padavin na tem območju in manj po ostali Sloveniji.To pa zato, ker bo tu še vedno iz juga v višinah pritekal vlažen zrak oz. se bo nahajal toplejši zrak, drugod pa tega ne bo več(razen na JV Slovenije).Na tem področju bodo tako možne tudi nevihte. Tako nekako najbrž bo.Nisem ravno najbolj strokovno to napisal, ampak upam, da za prvo silo bo. :icon_wink:
Bi bilo fajn, da bi se spet Skywarn kaj pojavil in zadeve postavil na svoje mesto. :icon_question:
-------------------------------------
www.bovec-vreme.si

Lazic

18Z je zmanjšal padavine za jutri (oziroma danes),za čatrtek pa je narisal zadnji vzdihlaj letošnje "zime".Že čez vikend pa se bo ogrelo verjetno marsikje čez 20°C.Tam kjer je te dni bogato zasnežilo znajo vodotoki močno narasti ob toplenju snega,Krka tudi poplavljati.

Cimet

06Z za četrtek riše padavine, sicer bolj za J-JZ ter osrednjo Slovenijo, temprarura pa malo previsoka za sneg do nižin.
Davis Vantage Pro2

http://strazisce.zevs.si/

stog

27. marca bo morda zadnji izdihljaj zime potem pa kaže na pomladne temperature. 
Čas je že, da je konec te plundre. Nebi rekel ko bi vsaj snežilo in prijemalo, potem bi bilo super. Tako pa...
Čakajoč na nevihte...
Ups. To sem hotel tole napisat v temo jokanje.   :icon_redface:

paradolf

Ja, za četrtek se obeta nov vpliv ciklona v seriji ki smo jih imeli sedaj.
Trenutno kaže da bi povsod dobili nekaj padavin, nekaj več pa zopet v južni polovici države. Nulta izoterma bo kot kaže na okoli dobrih 1000 metrih. Kakšen sneg v nižinah je trenutno manj verjeten a povsem ga ni za izključit. Gre le za ciklon ki bi lahko še pomešal malo štrene. Načeloma pa bi lahko po trenutnih kartah snežilo tam nekje do okoli 500-600 metrov.
V višjih predelih notranjske bi lahko zopet morda dobili blizu 10 centimetrov. Seveda pa bo treba še malo počakati na to poslabšanje in tudi na pomlad.
Davis Vantage PRO2

TWISTER

mislim da bomo z nevihtami začeli že danes ker v višinah je res zelo hladen in nestabilen zrak...zdaj sonce samo malo energije nalije in čez par urc pa bum...mislim da bo lokalno tudi toča(sodra) in kake hude snežne plohe, ki bojo v trenutnku pobelile...zdaj pa naj vsak moli da to velja za njegov kraj

paradolf

Kot kaže spremenljivemu vremenu še ni videti konca.
Jutri bo verjetno dan brez padavin, nato pa kot vemo že novo poslabšanje v četrtek.
GFS daje nekaj več padavin in tudi malo dlje naj bi trajale. Tudi Aladin jih je kar malo raztegnil tekom celega dneva in tudi razširil nad vso državo. Temperaturno ostaja nekako v istih okvirih in se kar strinjam z napovedjo ARSA o meji sneženja. Čez dan verjetno malo višje, zvečer pa malo nižje a pod 500 metrov bo težko šlo. No ja bomo videli.

Tudi za naprej tako ECMWF kot tudi GFS kažeta možnost novega poslabšanja v terminu okoli začetka aPRILA. Gfs riše Genovca, ECMWF pa vdor doline bolj zahodno a padavinam verjetno ob taki postavitvi ne bi ubežali. Bi pa bilo topleje in ob padavinah verjetno snega pod 1000m ne bi bilo.

Imam občutek da ko bo prišlo obdobje toplega in suhega vremena bo spet narejen hiter preskok iz pozne zime v zgodnje poletje  :wise:

Spotoma vabim vse ki bi se morda želeli poizkusiti v napovedovanju vremena na Krtini. :icon_wink:
Če se najde kdo naj mi sporoči po ZS  :icon_smile:
Davis Vantage PRO2

lwzr

napoved za četrtek(furlanija):

Pretežno oblačno bo z zmernimi padavinami. V gorah nad 800 m bo snežilo. Ob morju bo pihal jugo, zvečer bo zapihala šibka burja.

vir:osmer

TAĐIKI

Za 4.4. sta si EC in GFS na las podobna oz. kar enaka

TWISTER

fantje po vseh modelih izgleda da prave pomladi še nekaj časa ne bo :clap: kar naj rožice malo počakajo. Joj sploh si ne upam pomislit kaj bi bilo če bi se te stvari dogajale decembra :shrug:

ps:

nismo edini ki to vidimo :clap:

Am Dienstag von Westen unbeständig und wieder deutlich kälter.

v torek spremenljivo, in občutno hladneje :icon_wink:

medovreme

Citat od: TWISTER dne 26. Marec 2008, 08:17:56
fantje po vseh modelih izgleda da prave pomladi še nekaj časa ne bo :clap: kar naj rožice malo počakajo. Joj sploh si ne upam pomislit kaj bi bilo če bi se te stvari dogajale decembra :shrug:

ps:

nismo edini ki to vidimo :clap:

Am Dienstag von Westen unbeständig und wieder deutlich kälter.

v torek spremenljivo, in občutno hladneje :icon_wink:

OFF: No, Twister...samo škoda na sadnem drevju je že, tako, da naj pomlad le pride čimprej. :icon_haha:
Kaj je na obzorju?