Popoln Lunin mrk 20.- 21. 2. 2008

(1/5) > >>

MaVeRiCk:
Zemlja bo 'pojedla' Luno

Prihodnji teden bomo lahko opazovali popoln Lunin mrk. Naslednji bo viden šele čez dve leti.

Vesoljski navdušenci se bodo v noči s srede na četrtek zagotovo odpovedali spancu. Obeta se namreč popoln Lunin mrk in to edini do leta 2010.
Mrk se bo začel ob 1.35, vendar pa bo s prostim očesom fenomen viden šele od 2.43 dalje. Ob 4.01 bo Zemljina senca popolnoma prekrila Luno, faza popolnega mrka pa bo trajala do 4.51. Višek pojava bo okoli pol petih zjutraj, ko bo Zemljin satelit videti kar 10.000-krat manj svetel, kot je običajno ob polni Luni, temperatura na njegovem površju pa pade s 130 na -100 stopinj Celzija.
Ko Luna pride v Zemljino senco, bi sicer morala biti nevidna. Vendar se to zaradi loma sončne svetlobe z zemeljsko atmosfero ne zgodi, v senco pa meče predvsem rdečkaste barve. Nemogoče pa je napovedati točno barvo Lune, saj je odvisna od narave zemeljske atmosfere, dejavnosti Sonca ter razdalje med Zemljo in njenim naravnim satelitom. Lunin mrk je razmeroma pogost astronomski pojav, saj se zgodi približno vsakega pol leta, ko so Sonce, Zemlja in Luna poravnani v ravni črti in se Luna nahaja v Zemljini senci. Popolni mrki pa so razmeroma redki, saj lahko do njih pride zgolj ob polni Luni. Pri nas smo ga lahko opazovali v začetku marca, naslednji, konec oktobra lani, pa v Evropi ni bil viden. Naslednjič bomo ob popolnem Luninem mrku lahko uživali šele 21. decembra 2010, delnega pa avgusta letos. Tokrat pa bo viden iz Evrope, Afrike in obeh Amerik.V nasprotju z Luninim je Sončev mrk redek. Ko se pojavi, ga je mogoče videti le na ozkem pasu ozemlja, na istem kraju pa se ponovi na okoli 400 let.

Vir: <a href="http://www.24ur.com">24 ur.com</a>

Smučar:
Glede na vir, je članek kar normalno spisan...  :clap: :surprised:
Edina cvetka je ta, da le popolni lunin mrk lahko nastane ob polni luni. Narobe, katerikoli lunin mrk lahko nastane samo ob polni luni, kar je logično, saj le takrat lahko Luna zaide v Zemljino senco.

Še razmišljam, ali bi vstal sredi noči. :icon_question:    Toliko popolnih luninih mrkov sem že videl in poslikal, da se mi kr ne da it vn zmrzovat :icon_haha:    Verjetno bo kr varianta z daljnogledom pa iz sobe skozi okno...  :icon_biggrin: :drool:

Spc:


Pričetek: 1:36
Konec: 6:15

http://www.sems.und.edu/~sems/index.html


Video prenos v živo:
http://sems1.cs.und.edu/~sems/index_Video-IE.html


Z nami bodo:

The SEMs team:
Dr. Timothy Young
Physics

Dr. Ronald Marsh
Computer Science

Lahko jih tudi kaj vprašate v chat room-u.

Vreme:
Me pa zanima, če bo kdo fotografiral ob petih zjutraj  :icon_question: :icon_wink:

Pihe:
Ker moj Fujifilm skozi oblake ne zmore slikat, bom lepo mrk preživel in doživel vodoravno. :icon_haha: :shrug:

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran