Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderatorji: mat89, roky, komar)DOLGOROČNE NAPOVEDI
Strani: 1 ... 48 49 [50]
Natisni
Avtor Tema: DOLGOROČNE NAPOVEDI  (Prebrano 607426 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Prisoten Prisoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8539


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)

« Odgovori #735 dne: 09. Februar 2018, 09:49:39 »

MJO nam gre po EC-ju v še bolj ugodno fazo 8, GFS ostaja v tudi dokaj ugodni fazi 7 in se ne premakne nikamor. Pa še la nina je precej oslabela v zadnjih dneh kar je odlična novica, sedaj smo na 3.4 coni že na meji med šibko la nino in neutralom.

V zadnjih tednih se je zgodil tudi popolni obrat SOI index vrednosti (Southern Oscillation Index), v sredini januarja so še vztrajale krepko pozitivne SOI vrednosti med Tahitijem in Darwinom, torej je atmosfera še reflektrirala la nino, ki je še vedno pravim glavni krivec za naš slabši začetek zime (tudi nekateri prispevki na raznih tujih forumih potrjujejo tole). No sedaj so te vrednosti močno v negativi, tako da atmosfera zadnji teden reflektrira in favorizira že celo el nino. Seveda za zdaj kaže, da bo prešlo v neutral ENSO fazo, kar je vseeno bolj ugodno kot pa la nina. No za dober začetek nevihte sezone bi zelo prav prišel en el nino. Bo zanimivo za spremljat.  icon_wink

Še ena pozitivna novica, nekateri modeli so že zavohali efekt tegale SSW-ja.

New JMA weeklies signal the emergence of a (-) Arctic Oscillation in late Feb-early Mar, likely related to sudden stratospheric warming event.
A look at the global 500mb anomalies over the next month: -North Atlantic blocking should yield continued cold/storminess for western Europe. -Extensive positive anomalies across the Arctic.
« Zadnje urejanje: 06. December 2022, 22:59:28 od komar » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Prisoten Prisoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8539


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)

« Odgovori #736 dne: 30. Avgust 2018, 14:41:35 »

Morda je še precej hitro, ampak vseeno osebno že nestrpno pričakujem zimo 2018/19. Novi znaki kažejo na t.i central based el nino, ki naj bi bil šibki ali t.i Modoki. Torej v tem primeru so prisotne pozitivne anomalije oceanov na tistem ENSO koridorju v centralnem delu Tihega oceana, ob obali Čila pa so te anomalije precej manj pozitivne, kar se tiče odstopanja. Spodaj prilagam "anomalije" ob tem tipu el nina. Sploh ni slabo. Sedaj pa držimo pesti, da še QBO ostane v east fazi do začetka zime pa bo takoj vse boljše, ker imamo zraven seveda še en izjemno dober pogoj in to je nizka sončna aktivnost (dejansko smo eno leto stran od solarnega minimuma), ob predpostavki da ostane pri QBO (east). Upam, da se kolega Andrej kaj oglasi, da boma podebatirala kaj o tem.« Zadnje urejanje: 30. Avgust 2018, 14:45:40 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Prisoten Prisoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8539


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)

« Odgovori #737 dne: 29. September 2018, 09:32:10 »

Update za zimo 18/19, torej imeli bomo šibki, morda zmerni el nino+ izjemno nizko sončno aktivnost+ za zdaj precej aktivno Atlantic hurrican season in to vse vpliva na sam začetek zime. Več je teh tropskih ciklonov več toplote se potem lahko transportira iznad Ekvatorja (in seveda troposfere) v višje geografske širine proti severnem polu in kasneje ima to nek vpliv na polarni vorteks, ki je ponavadi šibkejši ob bolj dejavni sezoni. Potem treba bo spremljati tudi še kako hitro se bo tale snežna odeja razširilila proti zahodu iznad Sibirije, sploh v oktobru je to najbolj pomembno. Na podlagi tega se lahko razvije močnejši Sibirski anticiklon v poteku zime, če je ta pokritosti hitra in nadpovprečna. Potem je tukaj še slavni QBO, ki naj bi bil edini slabi dejavnik za to zimo, ampak morda ni vse tako črno. Za zdaj smo še v QBO (east) fazi, torej atmosfera še reflektira vzhodne stratosferske vetrove, je pa zaslediti že po nekaterih plasteh res je QBO (west), ampak še baje nič kritičnega. Tale Gavin ki dela super napovedi na youtube že par let je super trofil ga spremljam, pravi da tudi če recimo gre na 50 hpa qbo (east) v west do začetka zime, da bo v resnici v atmosferi še vedno prisoten vzhodni tok, ker je nekakšn lag time tega prehoda kar se že ve. Poglejmo zimo 12/13, šli smo iz qbo east v west in že v rahle pozitivne vrednosti qbo-ja od februarja dalje in smo meli izjemno snežen marec. All is not lost.

Prilagam še ECMWF sezonski model za zimo 18/19.https://www.youtube.com/watch?v=DU9tXRCUP-4&t=2596s

« Zadnje urejanje: 02. Februar 2019, 09:13:37 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
Capillatus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-01-14
Sporočila: 2270


Lokacija: Pohorje - 1050 m.n.v. Vremenski samouk.

WWW Email
« Odgovori #738 dne: 18. Oktober 2018, 10:33:40 »

Vem kako sem včasih iskal grafike sezonskih napovedi, posebej ECMWF, zato sem jih sedaj ko sem malce starejši in z malo več znanja, naredil kar sam.  icon_biggrin  Končno mi je uspelo da imamo EMCWF sezonske napovedi javno dostopne. No vsaj več kot je sedaj bilo javno dotopnega, predvsem za stratosfero. Potrebno je bilo kar nekaj truda, vendar mi je uspelo. Bom do novih novemberskih zagonov dodal še tudi iste karte za UKMO sezonski model, in pa moram dodati še SST anomalije za ECMWF.

http://www.severe-weather.eu/ecmwf/
Prijavljen

krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Prisoten Prisoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8539


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)

« Odgovori #739 dne: 29. November 2018, 17:05:10 »

Malce sem delal analizo kar se tiče moči hitrosti zonalnih vetrov po delu stratosfere. V to analizo sem vzel tri najboljše zime v tem stoletju. Torej 2005-06, 2009-10, 2012-13.

Vzeti so podatki na 10 hpa ploskvi, torej v višjem delu stratosfere. Bolj realnejši bi bili podatki iz 30 hpa, a vseeno. Ob vseh teh treh zimah je prišlo do t.i SSW eventa, ali nenadnega izrazitega segrevanja stratosfere. Večinoma se je to segrevanje začelo preko sibirske strani, ter je potem uspelo narediti "vsaj" split vorteks ali t.i razdelitve polarnega vorteksa na dva dela. Večinoma na kanadski-euroruski del. V nekaterih primerih pa je prišlo tudi do popolnega razbitja polarnega vorteksa. Vsak SSW, MSW event je unikaten, ter se ne more primerjati med sabo. Se je že zgodilo, da je SSW padel na napačno strani celine in smo kasneje dobili en izrazit anticiklonalni greben, na drugi strani v ZDA, Kanadi pa so dobivali izjemne polarne prodore daleč proti jugu. Torej če pride do nenadnega in dovolj intenzivnega segrevanja na zgornjih delih stratosfere, rabi ta "toplota" kar nekaj časa, da propagira v nižje stratosferske višine ter tudi v nadaljevanju v troposfero. Efekt je ponavadi viden komaj takrat, ko zadeva "pronica" v območje troposfere in kaj hitro se tole začne kasneje poznati na vremenskih kartah. V teh primerih so lahko izjemni zasuki pri modelih videni kar čez noč.

Primer zime 2012-13. V prvi polovici zime so prevladovali na stratosferskih višinah še zmerno-močni zonalni (zahodni vetrovi) na 10 hpa ploskvi. Zraven je bila prehodna izjema v začetku decembra, ki je nam takrat v Sloveniji dala nekaj zime takrat. A kasneje se je polarni vorteks nazaj okrepil, a istočasno je bilo opaziti precej wave1,2,3 konstantnega segrevanja tisti december, torej vršenja pritiska na polarni vorteks.

Obrat zonalnih vetrov iz zahodnih (zonalnih) je bil takrat viden v prvih dneh januarja, efekt pa je bil viden nekje okoli 15.1 s pričakovanimi posledicami. Od takrat dalje pa vse do konca zime so kasneje vztrajali relativno šibki zonalni vetrovi z prevladujočo severno cirkulacijo. Mraz je bil sicer redki pojav s prodori iznad SV-V strani, ampak vseeno je bila zima izjemno snežena.Zima 2005-2006. Večji del decembra so še vztrajali nadpovprečno ali povprečno močni zonalni vetrovi. Kasneje je sledil močan padec le-teh v zadnjih dneh decembra in sledila je izjemno dobra zima v januarju, februarju.Zima 2009-2010. Po relativnem padcu zonalnih vetrov (stratosfera) v prvi polovici decembra z efektom nekje v drugi dekadi decembra je sledil izjemno hiter porast le-teh in precej bolj trdovraten polarni vorteks. S centrom polarnega vorteksa nekje pri Grenlandiji, kot je običajna zadeva. Nekje v sredini januarja 2010 je sledil skorajšnji zonalni obrat na prevladujoče vzhodne, kot posledica SSW eventa in v nadaljevanju so podpovprečni zonalni vetrovi vztrajali vse do konca zime.Pa da pogledamo še trenutno stanje zonalnih vetrov. Ob ekvatorju po nekaterih plasteh že recimo prevladuje qbo (west), ampak še vedno pa prevladuje sploh po višjih delih stratosfere in troposfere qbo (east), torej vzhodni stratosferski tok in to vpliva na marsikaj, sploh ob šibkem el ninu eventu. Torej polarni vorteks je že večji del novembra pod napadi zmerne-močne aktivnosti iz wave 1 strani, ter rahle-zmerne iz wave 2 (Azorski AC) strani. Kar se bo poznalo pri padcu le-teh nekje do 20 m/s na 10 hpa ploskvi v začetku decembra.

Kasneje naj bi se zonalni vetrovi morda le prehodno ponovno okrepili nekje, ampak od tu dalje pa še je precej nejasnosti. Namreč nekateri CFS ensembli dajejo možnost za zonalni obrat (zahodnih) vetrov na tistem delu na hladnejše vzhodne. Morebiti, če bi se vsaj delček tega uresničil, bi se tole zgodilo res izjemno zgodaj v zimi (kasneje bi lahko morda imeli kaj možnosti v tem primeru za tudi hladnejšo drugo polovico decembra), seveda moramo upati na čimveč segrevanja tam zgoraj v prihodnjih tednih. Če to segrevanje ne bo tako intenzivno, ter ne bo potekalo na pravi strani, potem bo polarni vorteks manj ranljiv in tako v tem primeru znajo prevladovati še toplejše in milejše SZ-Z zračne mase iznad Atlantika.


Zavedam pa se, da se ti grafi, modeli spreminjajo na dnevni ravni, tako da je to le komentar na trenutne zagone.

lp
« Zadnje urejanje: 30. November 2018, 09:16:50 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
Thor
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 1218


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« Odgovori #740 dne: 22. September 2020, 15:58:15 »

Še nekoliko daleč, ampak obeti za zimo 2020/2021 se že pojavljajo.

Glede nato, da se polarni vrtinec počasi gradi, še ne pomeni ničesar. Trend, ki se trenutno kaže je v stilu precej blagega vremena v srednji Evropi do februarja, ter kasneje konec februarja razcep polarnega vrtinca, kateri bi lahko prinesel sneg.

Po ocenah Kaija Zorna bo vreme tukaj v srednji Evropi precej milo, vsaj do februarja. Torej ne more reči, ali bodo hladne zračne mase prihajale k nam s severa. Poleg tega bi moral biti hladni pol letos nad Sibirijo in ne nad Severnim tečajem ali Severno Ameriko, zato ni mogoče predvidevat, da bi bi nam prineslo hladno vreme. Zato vsaj po napovedi Kaija Zorna bi lahko šele februarja govorili o razcepu polarnega vrtinca in s tem pravega zimskega vremena.

https://www.youtube.com/watch?v=_ouzKIlnNgk&feature=emb_logo


Avtor: Kai Zorn
Povzetek,prevod: Thor
Prijavljen

zevs.si
komar
Moderator
Altostratus
*****
Prisoten Prisoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1187


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #741 dne: 09. Oktober 2020, 12:17:09 »

Ja močna la nina bo prinesla zgodovinsko zimo, oziroma zimo stoletja. Konec novembra ga bo vrglo in bo ga držalo do marca. Zima bo pokazala roge in zobe kot se spodobi, ko bomo najmanj pričakovali. Dejansko če gledam pogoje zmerna-močna la nina+ qbo west+ nizka sončna aktivnost so kot kombinacija zelo ugodni pogoji. Favorizirajo šibkejši polarni vorteks vsaj v teoriji in pogoste prodore iz severa v Sredozemlje. Madžari bi rekli, dinamikuš zadeva, podobna 2012-13, tako pa bo odvisno spet seveda od mnogo sreče pri vdori dolin. Znaki so solidni. Kot vidimo je letos vse obrnejo, pa naj še bo zima. Čas je da dobimo decembra -20C, da vse zmrzne kot se spodobi.

Se že dogaja - ponavlja se zgodba iz prejšnjih let: po prodorih hladnega zraka v sredini jeseni, nato sledi krepitev globokih in obsežnih ciklonov nad Atlantikom, pri nas pa se menjavajo šibka JZ situacija in afriški anticiklon. In tega nikakor ni konec, dokler se enkrat po novem letu situacija začne počasi spreminjati.
Saj ob rekordnem segrevanju Arktike kaj drugega niti ni možno, navkljub vsem La Ninam, QBO westom in minimalni sončevi aktivnosti.
Najhladnejše vreme do Božiča smo že imeli in Vogel je največ snega do Božiča tudi že videl  icon_mad
« Zadnje urejanje: 09. April 2022, 11:43:20 od komar » Prijavljen

Cegla servis nudi popravila vseh znamk mobitelov, tablic in računalnikov: 031 224 747
komar
Moderator
Altostratus
*****
Prisoten Prisoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1187


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #742 dne: 20. December 2020, 10:35:50 »

… kar se nakazuje s trendom in proti novem letu ter sploh v začetku januarja ima največji potencial za pravo zimo po februarju 2018. Zonalni vetrovi bodo strmoglavili od vrha stratosfere do troposfere. Za podrobnosti bomo mogli se počakat in lege dolin itd, modeli se pošteno skačejo, kar je za pričakovat bilo saj imajo poštene probleme z videnjem realne slike zaradi stratosferskega segrevanja zgoraj.

monday food specials wilmington nc

Brutal.  buttrock

Zonalc bo strmoglavil po delu stratosfere, GFS ima že zonalni obrat po stratosferi na 10hPa ali t.i tehnični ssw v začetku januarja. EC je tudi že blizu. Polarni vortex se zna razbit do mere, da se bo zelo težko okrepil nazaj. Vse diši po pestrem januarju, februarju, torej drugi polovici zime.Uf here we go again...vortex, split, huda zima, odjuga, nč... pa sej enkrat bo že ratalo, da bo prav ane:)
Pavliha tudi zadane vsake toliko let Wink

Accuweather je izdal napoved za zimo.
Dve slikanici:


Napovedujejo nadpovrečno količino padavin okoli Alp in povprečne temperature.

Nekaj vremenskih pregovorov za 1. november. Letos se nam po dolgem času obeta deževno na ta dan. Upajmo, da se uresničijo drool

- če na mrtvih dan dežuje, se huda zima pričakuje,
- ako na mrtvih dan deži, vreme po snegu diši,
- pozimi hudi zameti, če so deževni vsi sveti.

Trenutno stanje vortexa je zelo slabo iz realnega vidika. Na 10hpa je dokaj močan, SSW eventa ni na vidiku več. A brez skrbi bo prišel tam v sredini februarja ali malo kasneje ob razpadu vortexa in potem z efektom povedanih mesecih s pozebo in snegom.

Kakor kaže po teh scenarijih je glavnina zime za nami, zna se zgodit da bo december najbolj zimski mesec to zimo. Razne ozke neprevetrene doline Koroške in Gorenjske so pa lahko zelo zadovoljne za zdaj, sneg je zdržal praktično od konca novembra in ga še drži. Ostali predeli pa solidno/ali pa trenutno že malo podpovprečno. V večini december ni bil slab, a važno kar je zdaj.

Citiraj
...A izračuni, do katerih imamo dostop, nakazujejo, da bosta oba preostala poletna meseca, julij in avgust, tudi nadpovprečno vroča...

Avtor: Brane Gregorčič, ARSO
Vir: https://www.rtvslo.si/okolje/vreme/napovedanih-celo-37-stopinj-gregorcic-letosnje-poletje-bo-med-najbolj-vrocimi/632364

No ravno poplav pa ne rabimo sedaj.
Čeprav se bo to po mojem zgodilo jeseni.
Novembra zimski prebliski nato suha in topla zima.
Poletje pa spet sušno in vroče...  icon_arrow
« Zadnje urejanje: 09. September 2022, 09:30:18 od komar » Prijavljen

Cegla servis nudi popravila vseh znamk mobitelov, tablic in računalnikov: 031 224 747
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Prisoten Prisoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8539


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)

« Odgovori #743 dne: 14. November 2022, 15:42:37 »

Malo kratke analize letošnjih pogojev za zimo.

Kompozit vseh "eastern" based La nina zim. (500hPa) seveda.

December.Januar.Februar.Nekako po predvidevanjih nas čaka začetek zime v šibki La nini. Od januarja 2023 pa naj bi La nina postopno oslabela in bi prešli  s tranzicijo v ENSO neutral z anomalijami -0,5C na 0,5C na predelu Tihega oceana.
Pogoji bodo vsaj v teoriji identični zimi 2012-13, sploh v drugem delu. Torej QBO (west) ob "srednje" visoki sončni aktivnosti (solarnem fluxu), ter ENSO neutral. Solarni maksimum je za pričakovati okoli leta 2025. Ampak eno so pogoji in drugo realnost, gre za špekulacije. Nekako govori v prid dinamični zimi s pogostim menjavanjem zračnih mas. Največ možnosti za dobiti kaj snega in mraza je na podlagi teh pogojev tako po mojem mnenju v drugi polovici zimske sezone.  Namreč Quasi-biennial Oscillation index ob zahodni fazi (QBO west) in srednji visoki solarni aktivnosti si hodita z roko ob roki in tako se pošteno povečujejo možnosti za SSW event. Ampak seveda je tole le špekulacija, glede na pogoje, ki smo jih omenili na podlagi preteklih zim. Potem tukaj seveda še ne smemo pozabiti na velik faktor globalnega segrevanja itd...

Solarni flux.Predikcija (ENSO) za tekom zime in v pomlad 2023.QBO indeks po letih.Še pogled na nekaj drugega. Slika prikazuje anomalije temperatur morja/oceanov. Za Evropo je seveda najbolj pomembna cona nad Atlantskim oceanom. In za zdaj imamo nadpovprečne anomalije na tem predelu. Torej dokaj topel ocean, kar v teoriji povečuje možnosti za kakšen obsežnejši anticiklon v smeri Grenlandije. Spet hladnejši ocean od povprečja pa povečuje verjetnost globokih ciklonov in močnejših stalnih (zonalnih) zahodnih vetrov nad Atlantikom in okolico. Druga cona velike pomembnost je seveda bila že omenjena okoli Tihega oceana (ENSO). Tretja sicer najmanj pa okoli Beringovega morja. Tale zadnja bolj vpliva nad ZDA in Kanado z lego polarne fronte in gibanje raznih anticiklonov in ciklonov. A vse skupaj s temi dejavniki je pri vremenu povezano.Ob morebitni spremembi, ali če se bo kaj zanimivega zgodilo v prihodnjih tednih se še kaj oglasim. Smiley
« Zadnje urejanje: 14. Januar 2023, 03:01:53 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
komar
Moderator
Altostratus
*****
Prisoten Prisoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1187


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #744 dne: 08. December 2022, 10:55:07 »Koliko se je ozračje segrelo, se gleda bolj na letni ravni, kot pa v posameznih tednih. Na letni ravni so efekti globalnega segrevanja seveda vidni, a manj izraziti, kot na tedenski ali mesečni.
Najbolj se segrevata zima in poletje, medtem, ko se pomlad v zadnjih letih celo ohlaja, a to je zaradi razpadlega polarnega vrtinca in številnih hladnih prodorov, ki temu sledijo.
Večji problem so ti zaklenjeni vremenski vzorci, ki se ponavljajo že iz leta v leto in so verjetno ravno posledica globalnega segrevanja in (pre)toplih oceanov.

Če pogledamo zadnjih 7. zim so vzorci precej podobni:
- zimski pričetek decembra tudi z občasnim sneženjem do nižin,
- odjuga za božično-novoletne praznike (to je velja sicer že več kot 10 let), izjema le december 2016,
- pogost azorski anticiklon, ki vztraja tudi po več kot mesec, po nižinah tako ob tej situaciji dobimo zimo le ob trdovratni inverziji,
- izjemno topel februar (od zadnjih 7. februarjev le leta 2018 ni bil ekstremno topel),
- hladni prodori globoko v pomlad, številne pozebe, sneženje marca in aprila... (v zadnjih štirih pomladih kar 7 mesecev pod dolgoletnim povprečjem 1981-2010, v istem obdobju pozimi in poleti niti en takšen mesec).
« Zadnje urejanje: 27. December 2022, 16:36:19 od komar » Prijavljen

Cegla servis nudi popravila vseh znamk mobitelov, tablic in računalnikov: 031 224 747
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Prisoten Prisoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8539


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)

« Odgovori #745 dne: 22. December 2022, 13:53:14 »

Do najmanj 5.1.2023, če ne 10.1 lahko pozabimo na kakšno resno zimo. Dejansko še kakšen prehodni vdor če bo, bo verjetno kar vzhodneje in mil. Morda se tole zavleče še tedne dlje. Dokler ne bo druge dinamike zgoraj z dovolj segrevanja stratosfere iz vseh strani wave 1,2,3  bo lahko tale zima podobna drugemu delu 21-22. Ali skratka nič dobrega ne obeta polarni vortex v takšni moči, kot jo ima sedaj. Torej klasično, spet zna sprostit proti koncu drugega dela ogromno nabrane mrzlote ob postopnem razpadu vortexa v smeri pomladi. Zdaj neke vzorce vidimo že precej prej zgoraj in dejansko na podlagi tega je še samo vprašanje ali bo vortex razpadel konec januarja, februarja, kar je še ugodno za nas za zimo, saj še sonce ni tako močno, tako da še lahko nabiramo dni s snežno odejo. Ali pa ob koncu februarja in tekom marca, kar pomeni skratka pokvarjeno pomlad in začetek nevihtne sezone z nizkimi mejami sneženja še globoko v april. Tako kažejo trenutne analize.


« Zadnje urejanje: 24. December 2022, 02:07:13 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
kvak
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 212

Lokacija: Jesenice

« Odgovori #746 dne: 02. Januar 2023, 15:39:45 »

Kako kaze za januar? Ali je tudi že izgubljen?
Prijavljen
komar
Moderator
Altostratus
*****
Prisoten Prisoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1187


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #747 dne: 02. Januar 2023, 19:57:25 »

Meteorolog Blaž Šter ne verjame, da bomo presegli januarski rekord, ko so 29. januarja 2002 v Slovenskih Konjicah izmerili 21,4 stopinje Celzija. Tako toplo letos (o. p. januarja) ne bo, je še povedal. Torej januar še ni izgubljen. Wink Spremljam tudi napovedi temperatur vzhodno od nas (Moskva, Perm, Kijev...), ki so ponavadi kar dober pokazatelj tega, kaj nas čaka - z zamikom seveda.

Po mojem mnenju se stvari odvijajo v to smer, da kakšne prave zime ni za pričakovati tako v januarju in tudi februarju. Obstoja seveda lahko kak kratkotrajen preblisk zime, ne pa kaj dolgotrajnega.
« Zadnje urejanje: 09. Januar 2023, 19:09:46 od komar » Prijavljen

Cegla servis nudi popravila vseh znamk mobitelov, tablic in računalnikov: 031 224 747
Strani: 1 ... 48 49 [50]
Natisni
Pojdi na: