Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeSplošnoSunki vetra
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Sunki vetra  (Prebrano 4918 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
st@jler
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 44


Lokacija: LJ

Email
« dne: 31. Januar 2008, 15:34:09 »

Zanima me, kakšna je točna definicija za 'sunek vetra'? Koliko časa mora veter pihati, s kakšno hitrostjo, ipd?? Nekaj sem našel definicijo:

Citiraj
Even though the weather report says the wind is blowing from the north at 7 mph, it's pretty unusual for the wind to actually blow at a steady speed. In fact, according to National Weather Service operating procedures, the reported speed is a two-minute average wind, which includes instantaneous winds that are both above and below the average. It's only when the peak wind is significantly above the weakest wind that "gusts" are reported.

Torej bi morali na strani, ki se naprimer osvežuje na 1 min za hitrost vetra podati povprečje večih meritev zadnjih 2 minut? Po zgornji definiciji je sunek večje odstopanje od minimalne meritve.
Definicije tudi pravijo, da naj bi bili sunki vetra tisti, ki trajajo od 1-4 sekunde.

----

Also, če želimo pravilno implementirat merjenje vetra in sunkov na vremenski postaji, je po mojem mnenju treba narediti takole:

- opravljamo meritev vetra vsako sekundo
- sproti popravljamo max in min vrednost
- na koncu izračunamo povprečje in če je razlika max-povprečje večja od razlike min-povprečje, potem je ta max vrednost sunek vetra

Hehe, malo sem zakompliciral  suspicious  icon_smile

Kakšno je vaše mnenje, bi zadeva tako delovala? icon_question

Prijavljen
markokorosec.net
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1078


Lokacija: Kras/Tornado Alley
*STORM CHASER*


WWW
« Odgovori #1 dne: 31. Januar 2008, 16:06:22 »

Aja, ma si iz FRI icon_mrgreen Jst ne vidim nobene komplikacije.

Sunek vetra (peak wind gust) je najvišja izmerjena vrednost hitrosti vetra v določenem intervalu.

To je čist klasična, enostavna razlaga. Res pa je, da predvsem v ZDA zadevo malce bolj zakomplicirajo in določajo, da mora npr. sunek vetra doseči neko določeno vrednost nad povprečjem, da lahko tisto hitrost štejejo pod sunek (to imaš ti v tistem angl. citatu navedeno). Meni je to mal nesmiselno, vzameš max vrednost v intervalu merjenja, to je to max sunek in konec. Max vrednost naj bi bil PEAK gust, torej špica... sunek pa težko traja par sekund.

Hitrost se pa deli na povprečno v določenem intervalu in na max hitrost v tem intervalu. Pri amaterskih postajah so posamezni intervali meritev od 2s do 14s ali celo več...in imaš tako v minuti pri nekaterih le 3-4 meritve, kar je precej neuporabno. Bolj pogoste meritve kot so, bolj natančno seveda določiš max sunek in seveda povprečje.

Nekateri (NOAA, JWC, itd.) imajo recimo povprečja 1min in 10min intervalov, ko objavljajo podatke vetra orkanov in tajfunov.

Torej jst ne bi ničesar kompliciral; postaje nam dajejo podatke po določenih intervalih za senzorje, shranjujejo se recimo na 1min ali 5min intervale. Izračuna se 5min povprečje v tem intervalu (povprečna hitrost vetra) in max vrednost intervala (max sunek vetra).
Prijavljen

st@jler
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 44


Lokacija: LJ

Email
« Odgovori #2 dne: 31. Januar 2008, 22:50:55 »

Jah, mal se je treba igrat  icon_biggrin
Sem odkril na strani od open2300 en memory map od postaje ws-2300 in se da svašta narest, pisat brisat, u name it!  drool
In seveda je blo treba probat. Sem naredil eno bash skriptico in ugotovil, da postaja osveži podatek tam nekje med 3-6 sekundami (sicer je bilo nekaj problemov z vetrom oz. pomanjkanjem le tega  icon_exclaim).
Očitno bo najbolje uporabit tak sistem, kot je nekdo omenil v eni temi, da se zniža alarm na max wind. Sicer pa, ker imam zdaj dostop memorya je najbolje, da preberem kar max_wind pa ga potem ob polni minuti izbrišem. Tako ali tako se maksimalni veter išče v bazi in ne bere iz postaje.

Poskusiti je še treba, kako ws2300 računa povprečje vetra za 1 minuto.

Je pa težko določiti kaj je sunek. Če je recimo povprečje 1.6 m/s, max izmerjeni pa 1.8 m/s to ni baš nek velik sunek  icon_question? Zato sem dal tisti komplirani primer z razlikami max-avg,...
Prijavljen
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: