Čedalje bolj se mi zdi, da bo po tem namočenem vikendu ki je pred nami, začelo vse poganjat in brstet. Zima pa nas bo postavila pred dejstvo, da še zna mahati z repom, proti koncu meseca februarja ali v začetku marca. Namreč utopija je misliti, da se bo toplo vreme nadaljevalo v nedogled. Saj ni težava če se ogreje za 3 dni, težava je, da je toplih obdobij bistveno več kot hladnih. Vegetacija pa bo odreagirala, takoj ko se dan še malo podaljša. Se spomnim zelenega začetka aprila, je bil pa tudi 1. maj že neolistan in je vegetacija zamujala. Če smo včasih lahko od domače pridelave sadja pripravili marsikatero dobroto, se to čedalje bolj zdi nemogoče. V 10 letih sem slive obral le 1 leto. Jabolka 2x, breske pa 1x. Žalostno.
Narava naredi po svoje, upam na preobrat in vsaj še kakšno hladno epizodo z mrazom in snegom, pa če prav marca. Tudi marec je zimski mesec, april pa kakor kdaj.
Je pa sonce že dovolj visoko da se v kakšnem zavetrju priležejo kratki rokavi.
Pri nas sem že obrezal vse sadno drevje...lahko rečem, da bo katastrofa. Jablanam se letos kar mudi..nekatera že kar konkretno brstijo. Toča avgusta 2023 je močno poškodovala veje vseh sadnih dreves, letos bo očitno veliko energije potrebno vložiti za kurativo in preventivo, če ne, bodo bolezni naredile svoje. Če bomo letos kaj pridelali bom vesel, računam pa na 0 izplen. Škoda je namreč zelo velika, poleg tega pa še to pomladansko vreme, ki se kar ne neha.