Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderatorji: mat89, roky, komar)Napoved vremena - januar 2024
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Napoved vremena - januar 2024  (Prebrano 15309 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« dne: 30. November 2023, 10:39:06 »

Prostor, rezerviran za ALADIN.
« Zadnje urejanje: 01. Marec 2024, 17:19:26 od komar » Prijavljen
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #1 dne: 15. Januar 2024, 13:12:13 »

Če podam še svoje mnenje... Zaenkrat še vedno kaže na hitro in izrazito ohladitev, kar je dobro. L(ow)R(esolution) modeli po mojem mnenju težko izračunajo pravo intenziteto padavin, saj nimajo vnesenih vseh parametrov, ki so potrebni za izračun konvekcije, ki pa je tokrat ne bo manjkalo. LR modeli so primerni, da se vidi timing prihoda ohladitve, za bolj natančne izračune pa bo potrebno počakat še kakšne 2 ali celo 3 dni, da bodo H(igh)R(esolution) modeli v svoji coni udobja. Tokrat so vsekakor marsikje možna tudi presenečenja. Ohladitev bo tudi dovolj intenzivna, da bi lahko ob pravi intenziteti porinilo ničto izotermo vse do tal. V takem primeru pa se centimetri hitro nabirajo. Najbolj znajo tokrat profitirat hriboviti predeli na zahodu in jugu Slovenije. In glede količine padavin in temperature. Če bi trenutno moral podati svojo napoved, bi rekel, da bo padlo po nižinah vzhodne Slovenije 0 do 10cm snega, najmanj na skrajnem SV, po nižinah zahodne, južne in osrednje Slovenije 5 do 15cm snega, višje pa tudi četrt metra ali celi kak cm več.

Nov dan, novi zagoni, možnost, da se situacija sfiži pa vse manjša. Modeli v povprečju še celo povečujejo padavine. Kmalu pa bodo prišli v časovni okvir še HR modeli. Situacija še naprej ostaja najbolj ugodna za zahod in jug države, ter posledično tudi osrednjo Slovenijo. Ohladitev bo hitra in predvsem, kar me najbolj veseli, dovolj intenzivna. Vrednosti na 850hpa bodo šle pod -5°C, hkrati pa padavine še ne bodo ponehale. Posledično bo lahko tudi povsem po nižinah precej bolj zimsko. Če prištejemo še konvekcijo, ki jo bodo HR modeli verjetno uvideli, je tole lahko jackpot. Skoraj vsa poslabšanja zadnja leta so v slogu ohladitve nekje do -4°C ali -5°C na 850 hpa. Za marsikateri kraj je to dovolj, da je tudi po nižinah izkupiček dober, za Ljubljansko kotlino pač ne. V teh primerih je ničta izoterma prilezla skoraj vedno le do 500m nekje. To pa pomeni, da je 20mm padavin v snegu dalo nad 500m 15cm+, po nižinah pa največ dobrih 5cm.

Kot pravim, trenutno dobro kaže, je pa do dogodka še 3 dni. Tako, da malo je še za počakat z podrobno analizo. Ko bodo zunaj še podrobni preseki pa lahko špekuliramo malo bolj.


Težko trenutno seveda še o količinah, a če modelski izračuni ostanejo takšni, bi znalo bit pestro. Ohladitev preko Dunajskih vrat bo ostra in hitra, lahko bi padal celo suh sneg, ker padejo rosišča hitro v negativo. Ohladi se na hitro do - 7°C na 850hPa ob dobri prevetrenosti SV vetra, govorim za Štajersko. Pri nas je ohladitev zagotovljena, sedaj so vprašanje še padavine. Upam, da fronta nekoliko stagnira in jo tile naši 1000-1500 m hribčki na JZ strani zaustavijo prehodno. In zdržijo še vsaj rahle-zmerne padavine dovolj dolgo. Nekako pričakujem za zdaj med 5-10 cm, tukaj vmes nekje. Pa oddaljenost še je kar velika nekje 60h+, tako da praktično je tukaj še veliko zank. In v teh terminih se je že marsikaj spremenilo, vprašanje v katero smer seveda. Držim pesti za vse, da dobimo vsaj nekaj idile.

Sam puščam še nekaj maneverskega prostora za premike. Kaj dosti pa jih verjetno ne bo več. modeli so neverjetno konstantni že skoraj 10 dni, zadnjih 5 pa sploh. Še najslabši za snegoljubce je zame Aladin trenutno. Po tistem, ko se dovolj ohladi, daje nekje 5 do 10mm, krajevno nekaj več, v snegu. Je pa jasno dvoje. Prvo, da bodo HR modeli v svoji coni udobja šele jutri. Drugo pa, kar se tiče Aladina... opažam skozi leta, da ni najbolj zanesljiv pri orografskih in konvektivnih padavinah. Krajevno zna tako pasti ponekod precej več, sploh v prvi uri po prehodu v sneg, tam kjer se timing z intenziteto padavin in dovolj intenzivno ohladitvijo poklopi.

Neka moja srednja varianta po pregledu jutranjih kart je, da bo na SV padlo 0 do 5cm, v preostalem delu Slovenije 5 do 10cm snega po skrajnih nižinah, nad 500m pa 15 do 20cm.


No poslabšanje je tik pred zdajci. Modeli so dokaj složni. Vseeno, če potegnem določeno povprečje med njimi... dejstvo je, da bodo na vzhodu rosišča hitro v negativi, ko preide v sneg, v osrednji, sploh v Ljubljanski kotlini pa se bo vseeno bolj matralo pri spustu rosišč. Prehod v sneg na SV in na SZ pričakujem nekje med 3h in 4h, nato pa postopno proti J in JZ. V osrednji Sloveniji nekje med 5h in 7h, kakor kje. Po 9h pa pričakujem povsod negativna rosišča do tal in bolj suh sneg. Na skrajnem SV bo padlo snega le za vzorec, na štajerskem med 5 in 10cm, proti Trojanam lokalno že 15cm, na JV prav tako med 10 in 15cm. V osrednji Sloveniji 10 do 20cm, morda v že znanih krajih s fenizacijo malenkost manj, na Notranjskem in Kočevskem, kjer je avtomatično tudi okrog 500m ali več, pa četrt metra.

To je moja groba ocena kar se višine snežne odeje tiče. Na začetku bo, sploh v Ljubljanski kotlini sneg južen, zato bo razmerje slabo. Vseeno pričakujem, da bo padlo nekje 15 do 25mm padavin v snegu v osrednji Sloveniji, lokalno tudi do 30mm ali celo več v hribovitih predelih na zahodu in jugu.

Se nam pa glede na izračune obeta pravi kaos zjutraj na cesti med 7h in 10h. Takrat zna sproducirati pravi metež v centralni Sloveniji. Ne bi se čudil, če pade 10 do 20mm padavin v snegu v manj kot 3h.


Dejstvo je, da je po snežni kumulativi lahko februar zelo zimski, največkrat bolj kot januar, temperaturno pa seveda ne. So pa izjeme. Februarja lahko 10 dni drži negativo, kljub sončnemu vremenu, če pride v višinah dovolj mrzel zrak nad nas. Spomnimo se konca februarja in začetka marca 2018. Temperature tudi čez dan marsikje niso dosegale -5°C po nižinah, kaj šele šle v pozitivo, da o rosiščih ne govorimo. Se mora pa poklopit precej več dejavnikov za to v februarju. Za zimske epizode z obilnim sneženjem po nekaj dni, pa ni potrebno veliko. Februarja so padavine lahko še bolj konvektivne in ohladitve podobno ekstremne, kot je bila ta v petek prejšnji teden. Počakajmo še malo in konec januarja se bo že malo videl trend za prvo dekado, potem pa dalje. Trenutno kaže na odjugo do konca meseca, potem pa povprečje ensov (temperature na 850hpa) GFS in EC začne padat dol.
« Zadnje urejanje: 01. Marec 2024, 17:20:01 od komar » Prijavljen
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 9135


Lokacija: Ruše 308 m.n.v (Dravska dolina)
Kristijan1964@gmail.com
« Odgovori #2 dne: 25. Januar 2024, 12:51:58 »

Januar bo na koncu nekoliko toplejši od dolgoletnega povprečja, to bo blizu sezonski napovedi evropskega in kanadskega modela, tako pozitivnega odklona kot je bil v decembru pa ne bo. To zimo je bilo največ odvisno od faz MJO in pričakujem, da tudi februarja ne bo nič drugače. MJO je prišel v fazo 6, to je faza pri kateri začne polarni vrtinec spet slabeti. Po zadnjih izračunih kaže celo na razcep polarnega vrtinca sredi februarja, sem kar malo skeptičen…Poglejte si močno segrevanje nad Kanado in polarni vrtinec usmerjen proti Evropi, podobno je bilo v mesecu decembru. Tudi temperaturne anomalije nad Kanado ob koncu januarja in začetku februarja bodo precej nad dolgoletnim povprečjem.
MJO bo šel v nedeljo v fazo 7, potem pa bomo videli kako naprej. Lahko se zgodi da se bo kar nekaj časa vrtel okoli te faze. V preteklosti ob El Ninu smo imeli kar nekaj takih dogodkov, natančneje sedem v februarjih 1978, 1987,1988,2005,2010,2015 in 2019. Februarja 2015 se je vrtel v fazah 6,7, 8 in v nulti fazi, kar je možno tudi letos. Videli smo mesec brez izrazite blokade nad Arktiko pa kljub temu je bilo kar zimsko. V Ljubljani smo imeli 18 dni s snežno odejo.
Do konca meseca bo torej večinoma suho in nadpovprečno toplo vreme tako v ZDA kot nad večjim delom Evrope. Negativne anomalije bodo na jugovzhodu Evrope. Vremenske fronte nas bodo ob severozahodnih vetrovih v višinah preskočile, glavnina padavin bo tako severno od Alp in nad vzhodno in jugovzhodno Evropo.
Že pri tisti karti, ki kaže vremensko dogajanje v stratosferi je videti, da bo polarni vrtinec usmerjen proti Evropi. V začetku oz. prvem tednu februarju bi lahko tudi pri nas postalo vreme bolj dinamično. Člani 6Z GFS so kar zanimivi, poglejmo si člana 9, ki je najbolj zimski za Slovenijo in daje šolski primer vdora po zahodni strani Alp in nastankom sekundarca na južni in obilno snežno pošiljko. UKMO do kamor seže ima drug scenarij, ob pritisku grebenov na severni pol se troposferski polarni vrtinec razdeli na 3 dele in vdore arktičnih dolin v zmerne geografske širine… Skratka zima se bo verjetno vrnila ob padcu indeksov AO in NAO pod nič, trenutno pa je predaleč za resno napoved.

2015.

NAO in AO indeksa.


Gregor Skok(ciklon.si)
Vir fotografije: weatherbell.com
« Zadnje urejanje: 16. Februar 2024, 13:48:39 od komar » Prijavljen

Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: