Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderatorji: mat89, roky, komar)Napoved vremena - avgust 2023
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Napoved vremena - avgust 2023  (Prebrano 7633 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« dne: 01. Avgust 2023, 17:58:49 »

Spodnje slike so osvežene (če so na meteo.si na voljo) ob 5:30 (00Z), 11:30 (06Z), 17:30 (12Z) in 23:30 (18Z). Povezava: http://tolmin.zevs.si/aladin.html

Vir: ARSOPrispevek premaknjen v temo Napoved vremena - september 2023 (http://forum.zevs.si/index.php?topic=7554.0).
« Zadnje urejanje: 30. November 2023, 10:34:52 od komar » Prijavljen
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #1 dne: 03. Avgust 2023, 12:59:30 »

Danes proti večeru se bo pričelo dolgotrajno in intenzivno poslabšanje, ki pa bo tokrat postreglo predvsem z močnimi nalivi, vmes bo tudi kaj zagrmelo. Glede na količino padavin, ki jo prikazujejo trenutni izračuni modelov (ti so že kar konstatni nekaj časa) in ob upoštevanju predhodne namočenosti tal, zna biti tole še huje, kot je bilo v mesecu maju. Marsikje bi lahko padlo 100-150mm, morda kje celo 200mm.

V mesecu maju je bil prizadet predvsem severovzhod Slovenije, tokrat je pričakovati težave še drugje, še najmanj morda ponekod na zahodu.

Zaenkrat modeli nakazujejo velike količine padavin za območje od Snežnika do Maribora, ter za JV SLO. Tam bodo verjetno hude težave z vodo.
Sicer tudi za Gorenjsko kaže okoli 100mm do nedelje zjutraj, pa vendar tam take količine niso nič posebnega.


Tudi aladinove količine so kar resne. Predvsem po maksimalnem scenariju bi dobili po 100mm na dan do nedelje: https://www.facebook.com/ArsoVreme/posts/pfbid02dBELRT9pCvXwV9oYfEVDXJyM33WN6MLtNBNG9wJ7z6uJNSmbdsBTNrNebmgfTqTxl
Zagotovo pa je treba modele jemati z rezervo, ker bo vse odvisno od tega, kje se bodo postavili nevihtni pasovi. 20km zunaj njih bo lahko večinoma suho, pod njimi pa poplave. Glede na temperaturo morja (27°C) in kako močna je fronta bi jaz raje napovedal več padavin kot manj...


Citiraj
V četrtek 3.8. se bo višinska dolina s hladnim atlantskim zrakom iznad zahodne Evrope pomaknila proti jugu nad zahodno Sredozemlje, v petek pa bo zajela tudi severno in osrednje Sredozemlje. Ob tem bo nad severnim Sredozemljem nastalo tudi plitvo ciklonsko območje, vremenska fronta pa se bo nad Slovenijo zadrževala od noči na petek pa vse do sobote dopoldne – torej skoraj 36 ur.

Takšna vremenska situacija je ponavadi bolj značilna za jesensko oz. zimsko obdobje, ko temperatura Sredozemskega morja ni več tako visoka, kot je zdaj v avgustu.

Že danes se bo nad Slovenijo krepil jugozahodni veter. Proti večeru bodo na zahodu Slovenije že nastajale predfrontalne nevihte, sprva bo zaradi pregretosti možno tudi kakšno krajevno neurje. Padavine z nevihtami bodo v noči na petek zajele večji del Slovenije, krajevno izdatne občasne padavine pa se bodo nadaljevale še ves petek in prvo polovico sobote. Pri tem se bo težišče padavin iznad zahodne in osrednje Slovenije počasi pomikalo nad vzhodne kraje.

Za razliko od številnih letošnjih neurij, ki so bila sicer intenzivna, a kratkotrajna, bo torej ta vremenska situacija zaradi dolgotrajnosti nalivov povzročila drugačne skrbi. Ocenjujemo, da bo v večjem delu Slovenije v manj kot 36 urah padlo večinoma med 50 in 100 l dežja na kv. meter, krajevno pa tudi okoli 150 ali celo več. Ker se bodo nalivi lahko obnavljali nad istimi območji, bo to pomenilo hiter porast najprej hudourniških, nato pa tudi drugih vodotokov po vsej državi. Povečala se bo tudi nevarnost zemeljskih plazov na plazovitih območjih.

Dež bo s pomikom ciklona proti vzhodu predvidoma prehodno ponehal v soboto popoldne, a že v nedeljo čez dan lahko od zahoda znova pričakujemo prehod vremenske fronte s plohami in nevihtami. Ta prehod bo razmeroma hiter, količina padavin pa ustrezno manjša.

Postopno stabilizacijo vremena pričakujemo v dneh po ponedeljku 7.8.

Vir: ARSO
« Zadnje urejanje: 05. Avgust 2023, 14:23:04 od komar » Prijavljen
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #2 dne: 24. Avgust 2023, 11:32:01 »

Vremenska napoved, izdana dne: Četrtek, 24.8.2023 ob 18 h

NAPOVED ZA SLOVENIJO:

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Kot kaže, bo večino dneva bolj kot ne suho razen prehodno kakšne plohe ali nevihte. Ob morju bo pihal jugo. Vročina bo popustila. Padavine se bodo popoldne začele krepiti na severozahodu in zvečer in v noči na torek se bodo širile nad ostalo Slovenijo. Vmes bodo nevihte, kakšna je lahko tudi močnejša.

V torek bodo občasne padavine, deloma nevihte. Dnevne temperature bodo predvidoma pod 25 stopinj C.

V sredo in četrtek bo občasno še deževalo. Dnevne temperature bodo predvidoma še pod 25 stopinj C.

V petek bo oblačnosti sicer manj, a sredi dneva in popoldne ni izključena še kakšna ploha. Malo topleje bo.

V soboto bo oblačnosti spet malo več, pa tudi suho še ne bo povsem. Še malo bolj toplo bo.

Vir: ARSO, priredba @komar
« Zadnje urejanje: 01. September 2023, 13:18:48 od komar » Prijavljen
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #3 dne: 26. Avgust 2023, 15:00:43 »

V ponedeljek, 28.8., bo nad severnim Sredozemljem nastalo ciklonsko območje, prek Slovenije se bo pomikala dokaj izrazita hladna fronta.

Padavine, večinoma plohe in nevihte, bodo že zjutraj in dopoldne zajele zahodne kraje, čez dan pa bodo prešle celotno ozemlje Slovenije. Ob tem bodo možna krajevna neurja z močnimi sunki vetra, udari strel, nalivi in ponekod tudi točo.

Glavnina padavin bo padla v razmeroma kratkem času (nekaj urah) ob krajevnih nalivih. V več delih države bo verjetno hitro naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje padavinske in zaledne vode.

Zaradi spremenjenih odtočnih razmer po zadnjih poplavah, na odsekih kjer so struge hudournikov in rek spremenjene in mestih kjer so še prisotni nanosi materiala in plazine, bo padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno. Takšen spremenjen odtok se lahko zgodi predvsem ob kratkotrajnih močnejših nalivih. Trenutno so najbolj ranljiva območja Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline, pojav pa je možen tudi v drugih porečjih, ki so bila prizadeta ob zadnjih poplavah. Previdnost je potrebna tudi pri načrtovanju in izvajanju sanacijskih del v in ob strugah vodotokov.Vir: ARSO Facebook  
« Zadnje urejanje: 28. Avgust 2023, 09:55:46 od komar » Prijavljen
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #4 dne: 27. Avgust 2023, 22:29:14 »

Tudi današnji izračuni meteoroloških modelov potrjujejo pričakovan buren razvoj vremena v ponedeljek 28.8. Že v noči na ponedeljek bo nad severnim Sredozemljem nastalo izrazito ciklonsko območje. Njegov vpliv na vreme v Sloveniji se bo na zahodu začel že zgodaj dopoldne, drugod pa bo največji sredi dneva in popoldne.

Pričakovana količina padavin do torka zjutraj bo predvidoma največja v zahodni in osrednji Sloveniji. Na vzhodu bodo zaradi večje pregretosti ozračja verjetna neurja s točo in močnim vetrom.

Pri izračunu količine padavin se ne poslužujemo le enega modelskega zagona, ampak izračun z modelom ALADIN ponovimo 16-krat, vsakokrat ob nekoliko spremenjenih začetnih in robnih pogojih. Take izračune imenujemo ansambelske, ponudijo pa nam poleg ocene same količine tudi oceno možnega odstopanja od povprečnega izračuna in sicer tako navzgor, kot tudi navzdol.

Ponedeljkove padavine bodo na posamezni lokaciji predvidoma trajale bistveno manj kot 24 ur (lahko celo manj kot 12), a zaradi primerjave podajamo izračunano skupno količino padavin po treh scenarijih – minimalnem, srednjem in maksimalnem. Iz prikazov je razvidna velika negotovost pri izračunu, ki je posledica nepredvidljive moči posameznih konvektivnih procesov. Razpon možne količine padavin tako sega po minimalnem scenariju le od 0 do 30 mm, po srednjem od 10 do 80 mm in po maksimalnem kar od 25 do 150 mm.

Podoben izračun smo objavili že pred zadnjim poplavnim dogodkom (3.8.) in izkazalo se je, da je bila takrat izmerjena količina padavin še najbliže maksimalnemu scenariju. Seveda pa iz tega še ne moremo sklepati, da bo tudi tokrat tako.

Vir: ARSO Facebook
« Zadnje urejanje: 28. Avgust 2023, 09:50:10 od komar » Prijavljen
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #5 dne: 28. Avgust 2023, 18:43:13 »

Vremenska napoved, izdana dne: Ponedeljek, 28.8.2023 ob 18h

NAPOVED ZA SLOVENIJO:

Zvečer in v prvem delu noči bodo nevihte dosegle tudi vzhodno Slovenijo. Možna bodo krajevna neurja. V drugem delu noči bodo padavine prehodno oslabele. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18 °C.

V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bo še deževalo, vmes bodo tudi nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 24 °C.

V sredo bo oblačno z občasnim dežjem in še nekoliko hladneje. V južni Sloveniji bodo možne posamezne nevihte. Pihal bo veter severnih smeri, na Primorskem šibka burja.

V četrtek čez dan se bo delno zjasnilo.

V petek bo pretežno jasno z jutranjo in dopoldansko meglo po nižinah.

Od sobote do srede bo prevladovalo suho vreme, le od ponedeljka naprej bo ob popoldnevih možna kakšna kratkotrajna krajevna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 25 °C.

NAPOVED ZA SOSEDNJE POKRAJINE:

Ponoči se bodo padavine z nevihtami razširile tudi nad kraje vzhodno od nas.

V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bo deževalo, vmes bodo tudi nevihte.

ARSO Vremensko opozorilo, izdano dne: Ponedeljek, 28.8.2023 ob 18h

Zvečer in v prvem delu noči bodo ob nevihtah še krajevna neurja, ponekod tudi dolgotrajni nalivi. Deževno vreme s krajevnimi nevihtami bo tudi v torek.

Vir: ARSO, priredba: @komar

ZEVS napoved:

V torek bo prevladovalo spremenljivo vreme z občasnimi padavinami, vmes bo še lahko kakšna nevihta. Še nekoliko hladneje bo.

V sredo bo še naprej spremenljivo vreme s pogostimi padavinami.

Napovedal @matic19, v nedeljo, 27. 08. 2023, ob 10:44 uri, priredba @komar

ZEVS opozorilo (@komar), izdano dne: Ponedeljek, 28.8.2023 ob 18h

Predvsem na vzhodu obstaja velika verjetnost novih krajevnih neurij z močnimi sunki vetra, debelo točo, močnimi nalivi in udari strel.

ZEVS opozorilo (@matic19), izdano dne: Ponedeljek, 28.8.2023 ob 18h

Ob prehodu hladne fronte v ponedeljek bodo možna tudi neurja z močnim vetrom in lokalno tudi točo, ki bo bolj verjetna na zahodu in ob morju. Glavno nevarnost pa bodo predstavljali močni nalivi.
« Zadnje urejanje: 29. Avgust 2023, 10:12:33 od komar » Prijavljen
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 9135


Lokacija: Ruše 308 m.n.v (Dravska dolina)
Kristijan1964@gmail.com
« Odgovori #6 dne: 28. Avgust 2023, 23:59:37 »

Že današnji dan je prinesel ob močnem višinskem jugu ter izjemnih obnavljanjem močnih padavin, deloma neviht kar nekaj nevšečnosti na predelu Slovenije. Najbolj na območju Primorske. A dogajanja še ni konec.

Pravkar pa se analizira tudi za del S-SV Slovenije kaj riše za jutri z vetrovnimi pogoji in drugimi dejavniki. V teh zadnjih urah je topel/vlažni južni veter obrnil v višinski jugovzhodnik, kar pomeni drugačno razporeditev padavin. Istočasno se bo sekundarni ciklon nad Genovo premaknil v smeri severnega Jadrana. Nekoliko hladnejši SV-V veter pride preko Dunajskih vrat in se spusti preko Prekmurja ob hladni fronti postopoma v smeri proti zahodu v spodnjih plasteh. Zgoraj pa še bo prevladoval kot omenjeno JV ki bo dovajal vlago ter še nekaj nestabilnosti ob še 500-700 J/kg energijskega potencialna proti severu. Združitev teh dveh vetrov (SV spodaj in JV zgoraj) lahko prinese lokalno zelo izrazite nalive tudi zraven z nevihtami sploh v conah kjer bo zrak pri tleh stekal (konvergenca) in se dvigoval. Torej lahko se marsikje združita dva faktorja pri padavinah, konvektivne in orografske padavine istočasno. Največji risk je jutri le po trenutni analizi modelskih izračunov od Pohorja preko Kozjaka in Slovenskih Goric ter Haloz ob meji z Hrvaško. Deloma tudi na predelu JV Avstrije ob tistih hribčki severno od naše meje. Zadeva je v tem tile predeli so najbolj izpostavljeni temu konvergenčnemu SV-V vetru, tako je lahko prisotna največja nestabilnost pri tleh. Riziko je tudi drugod v smeri Koroške, Savinjske in Posavja v primeru če se vse prestavi nekoliko zahodneje. Potencialno vidim marsikje kjer bo tista glavnina padavin, da bi lahko padlo tudi več kot 50-70 mm ali celo preko 100 mm v zelo kratkem času. Seveda ni nujno, da se bo uresničil najslabši scenarij, lahko se situacija nekoliko omili. Ampak tole pišem le v tistem primeru, če bo prevladal spet nekoliko bolj ekstremen scenarij. V  tistem primeru so možna tudi večja razlivanja lokalnih vodotokov, spet kakšnih obsežnih plazov. A počakajmo.

Vetrovni presek za Mursko Soboto.

« Zadnje urejanje: 29. Avgust 2023, 21:02:29 od krispy123 » Prijavljen

Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: