Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

ZEVS ForumZnanost in reportažeVremenski reporter (Moderatorji: paradolf, ŠTROMAR)Močno sneženje na območju Dravske doline (23.1.2023)
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Močno sneženje na območju Dravske doline (23.1.2023)  (Prebrano 836 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8608

« dne: 23. Januar 2023, 23:40:45 »

Da bo ostalo vse v spominu prilagam nekaj fotografij današnjega zelo pestrega dogajanja s sneženjem po spodnji Dravski dolini. Ker je zdaj sneženje večinoma ponehalo bom le priložil nekaj fotografij in malo razložim situacijo.

Danes je res odločala vsaka desetinka stopinje. Nastale so izjemne razlike na kratkih razdaljah v snežni odeji. Ali je kraj v mestu ali na vasi ob gozdu, vse vpliva na dinamiko sneženja. Bližina hribčkov na SV-S-SZ strani ob podobnem vetru od koder je stekal hladen zrak je mnogokrat ključ. Tokrat se je ta efekt dogajal iznad Kozjaka navzdol. Neverjetno res, šel sem tudi opravit nekaj meritev snežne odeje po okolici. Največ sem izmeril okoli 21.00 ure na severnem robu Bistrice ob Dravi na mojem okoliškem domačem travniku kjer vedno merim sneg. Maksimalna višina snežne odeja je bila visoka kar 33-34 cm, nato sem šel še v Ruše in tam ga je bilo 3 km jugozahodneje malenkost manj torej zelo dobrih 29 cm. Kasneje še v Limbuš 3 km vzhodno od mene kjer ga je le še 15cm, točno pri Laznici kot da odrežeš. Pod Pohorjem direktno snežni stadion pa je le 2 cm snega na južnem delu Maribora. Na vsega 10 km se tole zgodi ob identični nadmorski višini. Neverjetno tokrat smo dobili absolutni jackpot. Bistrica je tule zadnje čase snežna kraljica Dravske doline, več dobi kot moja prvotna lokacija ob mejnih situacijah. Jaz sem brez besed, ker sem vedno mislil da je kontra. Zima nam je tako pričarala neverjetno stvar, sploh pa po izjemno toplem začetku januarju. Nisem si predstavljal, da bo nam uspelo dobiti niti 10 cm snežne odeje, kaj šele dobrih 30 cm. Prvič po marcu 2018 po 5 letih smo presegli to magično cifro. Torej kar toliko let sem mogel čakati na takšno sneženja. Izjemen dan.
icon_wink  praise

Lahko pa povem, da je sneg izjemno težak, povzroča ogromno škode po gozdu in tudi elektrike občasno zmanjka. Skupno nosi v sebi preko 100 mm vode. V ponedeljek je padlo dobrih 20 cm novega snega.

upload pics for free

Še nekaj dnevnih.

Kot dodatno gradivo za zanimivost prilagam še ročno opravljene meritve višine snežne odeje v okolici okoli 21.00 ure (23.1.2023).

« Zadnje urejanje: 10. Marec 2023, 10:41:50 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
paradolf
Moderator
Cumulonimbus
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 10972

robi.dolnicar@avtera.si
Email
« Odgovori #1 dne: 24. Januar 2023, 07:54:57 »

Dobro ste kasirali  icon_wink
Kako pa je potem naprej po dolini naprej proti Zg. Boču?
Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
Odsoten Odsoten

« Odgovori #2 dne: 24. Januar 2023, 11:20:15 »

Dobro ste kasirali  icon_wink
Kako pa je potem naprej po dolini naprej proti Zg. Boču?

Okoli 25-30 cm najbolj verjetno. Na tistem delu je že prisotno delno sušenje ob SV toku zaradi skoraj 900 m visokega Kozjaka na njegovi SV strani. Je pa si dobro ugotovil tam še bolj ozka kotanja (med Falo, zgornjim Bočem in tja do Kozjega vrha), posledično je bila še malenkost nižja temperatura in izrazit ZMS efekt, istočasno pa par mm manj padavin kot pri nas.
« Zadnje urejanje: 24. Januar 2023, 14:19:39 od krispy123 » Prijavljen

krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
Odsoten Odsoten

« Odgovori #3 dne: 25. Januar 2023, 17:36:37 »

Prilagam še nekaj fotografij nastale škode v zadnjih dnevih. Ogromno je bilo snegoloma po dolini, podrtih dreves, okvar električne energije. Dober dan nazaj smo bili skoraj celo noč brez elektrike. Pri Selnici ob Dravi je podrlo tudi električni drog. Res ekstremen dogodek v okolici.

Vir: PGD Ruše in Bistrica ob Dravi.
« Zadnje urejanje: 25. Januar 2023, 17:38:38 od krispy123 » Prijavljen

Neurje123
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 2145

Email
« Odgovori #4 dne: 25. Januar 2023, 23:03:20 »

Super dokumentirano.  icon_wink

Prijavljen