Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderatorji: mat89, roky, komar)Napoved vremena - januar 2023
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Napoved vremena - januar 2023  (Prebrano 12054 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Prisoten Prisoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« dne: 31. December 2022, 10:45:24 »

Prostor, rezerviran za ALADIN. icon_wink
« Zadnje urejanje: 02. November 2023, 22:53:07 od komar » Prijavljen
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Prisoten Prisoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #1 dne: 20. Januar 2023, 21:41:00 »

Ensi GFS in EC nakazujejo poslabšanje čez 1 teden. Ohladitev, vsaj po trenutnih izgledih, ne bo dovolj močna za sneg po nižinah. Kaže pa, da bi se lahko spustila meja sneženja vsaj pod 1500m. Druga polovica januarja je potencialno še v igri. Več možnosti za kakšno resno zimsko epizodo pa polagam na februar po trenutnih izgledih. Konec januarja in začetek februarja je na kartah tudi zrisana možnost prihoda "Zveri z vzhoda".

EC že konstantno kaže prodor hladnega zraka iznad SZ po naslednjem vikendu. Kaže, da bo kar spremenljivo v nadaljevanju. Se znajo izmenjevat topla in hladna obdobja. Bi pa naj šlo za ohladitve z Atlantskim maritimnim zrakom. Kake blokade Atlantika in ohladitve s SV s kontinentalnim zrakom ni na vidiku. Upam, da se tako vsaj poklopi s kakšnim poslabšanjem, ki bi dalo kake  večje količine snega, četudi bi sledila odjuga.

Mislim, da tokrat ni bilo krivo globalno segrevanje. Posredno lahko rečemo, da tudi. Problem je bil v tem, da je bilo nasplošno sredozemlje in območje okrog Slovenije v nekoliko premalo hladni zračni masi. Situacija je bila specifična. Šlo je za odcepljeno višinsko jedro hladnega zraka, ki se ne ravna po običajnih vzorcih, kot je to Genovski ali Balkanski ciklon, kot mu pravimo. Njegova pot ni potekala po običajnih tirnicah prej omenjenih ciklonov. Ob njegovem plapolanju gor in dol po Jadranu, je vmes načrpal preveč toplega zraka, ki še vedno ni bil topel, a je ob prepihanosti, ki je bila posledica njegove pozicije in razlike v zračnem tlaku med njim in severno stranjo Alp, bil še vedno pretopel za normalno sneženje do nižin. Večinoma je bilo nekje -2°C do -3°C na 850hpa, kar je za pravo sneženje pod 600m neugodno. Že -4°C na isti višini bi pomenilo sneženje skoraj povsod po nižinah, -5°C pa povsod. Tokrat je snežilo nižje samo v krajih, ki s svojo pozicijo izkoriščajo nekakšen ZMS, bodisi zaradi zaprtosti doline, bodisi zaradi orografskega dviganja zaradi pregrade na svoji JZ strani. Lep primer je Novo mesto, ki ima zaradi svoje smeri doline in zaprtosti na pravi strani odlične pogoje za sneženje ob SV vetru. Zato tudi tam sneži na 200m, istočasno pa v naprimer Kamniku požene temperaturo v višave in posuši vse padavine.

Skratka bilo je nekaj smole. Štartali smo z jezerom hladnega zraka, ki pa ga je SV v nižjih plasteh spihal, istočasno pa JV v višinah malce preveč ogrel ozračje. Genovski ciklon pa lahko zadrži napade JZ vetra v Ljubljanski kotlini naprimer vse do 1000m, zato lahko sneži že ob naprimer -1°C na 850hpa. A spet le v krajih, ki so dobro zaščiteni z višjimi pregradami s svoje južne in JZ strani.

Kar se snegoljubcev tiče, bi bilo najbolje, da se Evropa in tudi sredozemlje lepo ohladi v štartu, tla pomrznejo, nastane Genovski ciklon in za njim čez par dni še Balkanski ciklon. Vsi veseli vsi srečni Wink


Napoved višine snega:

https://www.wetterzentrale.de/maps/ICOOPME00_180_25.png

https://www.wetterzentrale.de/maps/ICOOPME12_180_25.pngČe gledamo, da bomo imeli jezero HZ in se bo na 850hpa res ogrelo "le" do -2°C, bi pričakovali, da bo ob famoznem klinu medlo z lahkoto na tipičnih krajih, ki ostanejo neprepihani. A glej ga zlomka, v višinah tokrat ne bo južni ali JZ, ki ga, na primer, Ljubljanska kotlina v spodnjih plasteh zadrži. V višinah bo zapihal JV veter, nižje pa bo obračal v močan SV že v začetku poslabšanja. Le ta bo postopno spihal hladen zrak spodaj. Vsi vemo, da ob prepihanem stolpcu z -2°C na 850hpa ne more snežit po nižinah. Veter se bo popoldne umiril in s toplo fronto se bodo padavine okrepile. Ker bodo zaradi feniziranja SV vetra rosišča še vseeno nizka, lahko spet nekoliko zbije temperaturo na račun padavin. Vseeno bodo verjetno kraji s fenizacijo dobili po nižinah dež, saj ne pričakujem, da bo veter povsem popustil. Kraji, ki imajo na svojih JZ straneh pregrade pa bodo vztrajali še dolgo pri sneženju. Snežilo bo tam tudi že prej, saj se bodo padavine precej manj sušile ali pa se sploh ne bodo. Novo mesto, na primer, ima odprto dolino proti SV in zaprto proti JZ. Zato tam dostikrat ob situacijah s SV vetrom tako z lahkoto sneži tudi pod 200m, ko drugje še na 400m ne more. Več padavin pa bo v osnovi v južni in vzhodni polovici države. Zdaj pa poglejte na reliefno karto kje je vaš kraj in si izračunajte kako jo boste odnesli Smiley

Jaz zaenkrat ne vidim kakšnih gotovih padavinskih dogodkov pri nas. Strinjam se, da bo Sredozemlje še aktivno in bo tam še kak ciklon, ki pa predvidoma ne bo vplival bistveno na nas.

V petek se bo od severa-severozahoda mimo nas oziroma deloma čez nas spustila nova zaloga hladnejšega zraka in obstoječe višinsko jedro hladnega zraka v Sredozemlju ponovno nekoliko okrepila. Morda lahko od tega pričakujemo kakšno naletavanje snežink na skrajnem jugovzhodu. Naslednji nekoliko bolj konkreten prodor bo šel približno po podobni poti v začetku prihodnjega tedna. Kaže na možnost Genovskega ciklona, ki pa bo že v štartu kot kaže pod velikim pritiskom močnega AC nad skrajno zahodno Evropo in vzhodnim Atlantikom. Tako bo sekundarec kot kaže porinilo po apeninskem polotoku v smeri jv, tako da ne bo imel velikega vpliva na nas. Morda bi lahko bilo kje prehodno kaj malega padavin. Že v tem drugem prodoru bodo največ dobili na severni strani alp, kjer bo "nordstau lage". Lahko da se bo ta situacija ponovila še nekajkrat v nadaljevanju, če bo močan AC še vztrajal na prej omenjenem območju.

Kot opažam v zadnjem času nimamo preveč sreče s temi prodori od severa-severozahoda. Ali gredo mimo vzhodno od nas, ali pa jih potegne v Biskajski zaliv.


Citiraj
V začetku februarja bomo najverjetneje imeli sončno in kar toplo vreme s temperaturami čez dan blizu +10 °C.

Do nedelje še ne bo veliko sonca, kajti območje visokega zračnega tlaka nad Srednjo Evropo bo slabelo. V naslednjih dneh se nam bo približal sredozemski ciklon, ki bo vplival na vreme pri nas predvsem s povečano oblačnostjo in nekaj rahlih padavin zlasti v vzhodni polovici Slovenije.

V naslednjih dveh tednih bo največ snega zapadlo severno od Alp in nad Turčijo, Slovenija pa se bo znašla v padavinski luknji. "Severni fen bo vplival na vreme pri nas," pojasnjuje Gregor Skok. Po njegovem bo večina prodorov po vzhodni strani Alp. "Severno od Alp bodo pihali dokaj močni severozahodni vetrovi. Ko bodo na vrhu orografske pregrade se bodo spustili na zavetrno stran doline, torej na slovensko stran. Takrat veter postane fen, ko se spušča in postopno segreva, relativna vlažnost pa se močno zniža," je še pojasnil Kos. Fen lahko pričakujemo v torek 31.januarja, po prehodu oslabljene fronte. "Hitrost vetra je najmočnejša prav tam, kjer ni visokih vzpetin, v Prekmurju," je zapisal Skok.

Datum: 25. 01. 2023, priredba @komar
Vir: https://www.zurnal24.si/slovenija/srednjerocna-napoved-slovenija-se-o-znasca-v-padavinski-luknji-400457

« Zadnje urejanje: 27. Oktober 2023, 00:46:31 od komar » Prijavljen
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: