Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderatorji: mat89, roky, komar)Napoved vremena - december 2022
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Napoved vremena - december 2022  (Prebrano 10417 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« dne: 29. November 2022, 10:52:22 »

Iz modela ALADIN narišem temperaturo, padavine ter veter in zračni tlak. Podatki so osveženi (če so na meteo.si na voljo) ob 5:30 (00Z), 11:30 (06Z), 17:30 (12Z) in 23:30 (18Z).

Padavine:Vir: ARSO
« Zadnje urejanje: 31. Oktober 2023, 13:27:23 od komar » Prijavljen
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #1 dne: 11. December 2022, 09:59:27 »

Danes pričakujem ponekod v južni, osrednji in zahodni Sloveniji nad 500m še novih 5 do 10cm, ponekod morda celo več snega, sploh na Notranjskem. Že sedaj od zahoda prihajajo padavine. Glavnina pa naj bi bila popoldan in zvečer. Z dotokom še nekoliko hladnejšega zraka pa se bo proti večeru ničta izoterma spustila do tal. Tudi po nižinah lahko tako pričakujemo vsaj nekaj centimetrov snega.

« Zadnje urejanje: 21. December 2022, 21:33:03 od komar » Prijavljen
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #2 dne: 14. December 2022, 08:49:44 »

Če se fokusiram še na petek in soboto. Aladin že seže do noči na soboto in lepo nakaže ohladitev ob koncu termina. Okrog polnoči na severu Slovenije že sneg do nižin in potem postopno tudi proti jugu. V srednjih plasteh se bo celo bolj ohlajalo kot v zgornjih. Se zna zgoditi, da bo temperatura v vmesnih plasteh že v negativi, ko bo na 850hpa še v pozitivi. Logično seveda glede na vetrovni profil. Zgoraj JZ, spodaj SV. Za nižine je bolj pomembno tisto pod 600m ponovno. Kajti, ko bo enkrat v višinah šlo pod 0°C, bo glede na presek hitro obrnilo v sneg do 500m, nižje je vedno uganka ob takem scenariju koliko in kaj. Zaenkrat kaže, da bo šlo do nižin in tudi, da bo ničta izoterma blizu nižinam, vprašanje je samo še koliko bo padavin po ohladitvi. Naj bi se razpotegnile še do sobotnega dopoldneva vsaj, a verjetno ne bodo prav močne. Glede na količine, ki jih kažejo nizkoresolucijski modeli in temperaturo tal, ter napoved višine ničte izoterme, pričakujem po nižinah vglavnem med 5 in 10cm snega. Do dogodka pa je še skoraj 3 dni... spremljamo dalje.

V primerjavi z prejšnjim Aladinom zadnji kaže precej manj padavin v noči na petek in v petek zjutraj in dopoldne. Če bi se šlo za sneg, bi tule že završalo. Ko gre za dež, se tega sploh ne opazi. Za drugi del poslabšanja pa je Aladin nekako v skladu kot so kazali nizko resolucijski modeli.
Kot je že Blaž pred mano omenil, je precejšnja razlika med napovedjo prognostikov in časovnim vertikalnim presekom. Slednji kaže pri tleh tanko negativno plast ob prihodu padavin marsikje, a osebno menim da nekih hudih težav ne bo. Osebno pričakujem le nekaj prehodne poledice po neposutih cestah in površinah kot so pločniki recimo. Bo pa odvisno od tega, koliko se bo uspelo ohladiti jutri do večera oziroma ali bo uspelo ostati pod lediščem že čez dan. Tla so kar lepo ohlajena trenutno po notranjosti in tudi blagi plus pri tleh bi lahko kljub temu pomenil poledico.

Po časovnem preseku "najbolje" za poledico kaže ravno v Lj. kotlini, kjer do prihoda padavin pri tleh ostanejo negativne temperature. No bomo videli kako bo s tem tekom današnjega dneva. Po mojem mnenju se bo težko izšlo za sneženje v predelih na SZ, a tam lahko z lahkoto presenetijo obe variante. Odločale bodo desetinke.

Novi Aladin bi rekel da je za osrednjo Slovenijo še malenkost boljši kot predhodnji. Sicer pa največ padavin daje za Notranjsko in osrednjo Slovenijo. Malo manj za Gorenjsko, Štajersko in Dolenjsko, a še vseeno več kot 10 mm v snegu. Najmanj bi dobili na severovzhodu, kar je ob takem tipu scenarija tudi nekako normalno. Glede na presek me malo čudi napoved Arsa, da se bo meja sneženja ponekod spustila do nižin. So tako previdni ali pa vidijo nekaj kar jaz ne. Kolikor jaz vidim, bi morala meja sneženja it do nižin brez problema. Na severovzhodu okoli 1-2 urej zjutraj, drugod okoli 2-3 ure.
Okrog polnoči, naj bi dež začel prehajati v sneg v severni Sloveniji in nato postopno do jutra vse do juga Slovenije. Padavine se bodo zavlekle še v dopoldne in do popoldneva postopno povsod ponehale. Na SV bo padavin v snegu najmanj. Na skrajnem SV ne pričakujem snežne odeje, drugod na SV večinoma le centimeter ali dva. Drugod po nižinah naj bi padlo večinoma 3 do 5cm. Krajevno pa lahko tudi blizu 10cm. Temperature pri tleh bodo v blagi pozitivi, zato pričakujem, da bo 10mm padavin dalo 5cm snega ali malo več. Nad 500m, kjer naj bi bile temperature kasneje že v negativi pa zato lahko pade več kot 10cm snega.

« Zadnje urejanje: 02. Januar 2023, 11:27:11 od komar » Prijavljen
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: