Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumZnanost in reportažeVremenski reporter (Moderatorji: paradolf, ŠTROMAR)Supercelični teden na Madžarskem, Avstriji in SV Sloveniji (24.5-27.5.2022)
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Supercelični teden na Madžarskem, Avstriji in SV Sloveniji (24.5-27.5.2022)  (Prebrano 2380 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Prisoten Prisoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 9077


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)
Kristijan1964@gmail.com
« dne: 29. Maj 2022, 00:22:48 »

Pozdravljeni, tokrat bom pripravil eno daljšo reportažo izjemno pestrega nevihtnega dogajanja ta teden. Neverjeten teden, poln supercelic, a žal tudi z izjemno veliko škode, ki so jo močne nevihte povzročile v naši širši okolici. Bom šel kar bo dnevih.


Supercelični outbreak na severozahodnem delu Madžarske in pokrajine Burgenland v vzhodni Avstriji (24.5.2022).


Na ta torkov dan so se pričakovale na zgoraj omenjenem delu krajevne nevihte, lokalno tudi močne. Po modelskih izračunih je bilo za pričakovat tudi precej dobre pogoje za nastanek superceličnih neviht ob splošnem višinskem jugozahodnem toku, v nižjih plasteh ozračja pa je pihal zelo ugoden vzhodnik-jugovzhodnik, kot klasični "veering) iznad Panonske kotline. Vrednosti heličnosti so bile nad 200 m2 s-2  ob 1000-1200 J/kg energijskega potencialna in top strigu. Je pa proti osrčju Panonske kotline (proti vzhodu) bila prisotna debela zaporna plast (negativne CIN vrednosti). Zato je bil "risk" za tisti dan največji ravno na robu med Alpskim svetom v Avstriji in gričevnatim, oziroma ob začetku ravnine v okolici mesta kot je Szombathely.

Okoli 15.00 ure štartam za Avstrijo, ter kasneje še direktno na Madžarsko proti vzhodu, kjer je teren zelo dober. V okolici omenjenega mesta Szombathely (Sombotel) se dobima z Jernejem, ki me s svojim velikim znanjem o nevihtah vedno impresionira. V nadaljevanju se nama še pridružita Matej in Gregor in tako vse skupaj lovimo skupaj.
 icon_wink

Radarska animacija ob tej prvi celici.Nekaj po 18.00 uri začenjajo prve nevihte v Avstriji dobivat zanimive barve, ter poteze. A je vse skupaj še zelo oddaljeno.

Premaknemo se zahodneje, kjer je v fazi razvoja prva supercelica dneva.In to kakšna, prava HP-beast z več-plastnimi striacijami se nam vse bolj približuje. Kakšne barve.  

Ena najlepših celic kaj sem jih ujel v zadnjih letih. Updraft je neverjetno rotiral.Supercelica izgublja na fotogeničnosti, mi smo na njenem JV robu.Timelapse celotnega prehoda.

https://www.youtube.com/watch?v=JwbvWv5eMSo

Panorama.Celotno zadevo tako spustimo mimo, saj je zaslediti novo močno nevihto proti Avstriji čez mejo. Ta ima pa pot nekoliko bolj proti jugu, od koder črpa vso energijo, toploto. V smeri Slovenije je bilo namreč še čisto jasno z veliko sonca.

Zadaj že vidne nove striacije s shelf potezami.Radarska slika.Ustavimo se pri kraju Nagykölked. Na pohodu je nova HP supercelica s fantastičnimi striacijami. In ravno še prava svetloba za slikanje struktur.

Timelapse druge.

https://www.youtube.com/watch?v=3pe9bA78ENE

Pogled nam pade na tretjo celico, ki je jugozahodno od nas. Nismo verjeli očem, izgleda nas čaka še ena.Radar.10 km južneje pri kraju Körmend imamo top razgled na novo supercelico. Malo manj fotogenična, ampak še vedno z top strukturami. Kar hitro se je stemnilo ob prihodu vsega. Je pa bolj ali ne utripalo zgolj v oblakih.


Timelapse.

https://www.youtube.com/watch?v=ucyZ-7LcNUc

Vse skupaj spustimo čez nas in tako zaključimo tale nepozabni dan. Saj je se je že dan kasneje nakazovala konkretna akcija.Nevihtno dogajanje na območju severovzhodne Slovenije in Madžarske (Prekmurje, Velika Kaniža). (25.5.2022).Tudi ta dan je obetal precej nevihtnega dogajanja, ESTOFEX je izdal LVL2 za celotno vzhodno polovico Slovenije, Madžarske, SZ-S Hrvaške, JV Avstrije. Pogoji so bili podobni prejšnjemu dnevu, le nekoliko več energijskega potenciala je bilo, tudi do 1500 J/kg, vrednosti heličnosti kar visoke ob precej striga. Edini faktor, ki je bil sumljiv, je tale prizemna fronta, ki se je spuščala preko Alp proti jugu. Modelski izračuni so nakazovali severovzhodnik pri tleh, ki je marsikje na "severnih" celicah spodrezal strukture. Ja pa bil ta dan zelo utežen za lov, zaradi številnih celih in prav nisi mogel vedet na katero bi se obrnil, oziroma lovil.  Smiley

Nad Gradcem, oziroma zahodno proti Alpam malo po opoldnevu sproži prvo nevihtno celico, ki potuje hitro proti vzhodu skozi pokrajino Štajersko, Burgenland, ter naprej proti Madžarsko. Tale celica meče debelo točo (do 6cm) in istočasno naredi ogromno škode po tistem predelu, podobno kot po našem Prekmurju in dalje na predelu Madžarske, Hrvaške.

Animacija radarske.Tako se odločimo da gremo pri Dolgi vasi čez mejo, da poskusimo prestrečt tole celico na Madžarskem.
Ustalimo se pri kraju Zalaegerszeg.Na JZ robu nosi ta nevihta wall cloud in jasno postane, da ima supercelične poteze.Skozi me je motil tale prizemni SV, ki je že začel pihati kot omenjeno. Tako postopno spodreže strukture, če bi pihal ob tem času še jugo, bi bile poteze supercelice precej lepše. Manjkalo je nekaj dejavnikov.

Istočasno, ko slikamo tole sproži močno nevihto zahodno od Murske Sobote, ki preraste v supercelično nevihto. Tako pade odločitev, proti jugozahodu nazaj ne smemo direktno it, ker bi bilo prepozni. Tako druge ni kot da gremo sprva direktno proti vzhodu in potem po regionalni cesti do Velike Kaniže. Po poti poteka izjemna borba s časom, velika bojazen je, da nas bo nabila do 6-8 cm debela toča, preden bomo mi prišli do Velike Kaniže in ji seveda pobegnili naprej po avtocesti v smeri Blatnega jezera.

Radarska slika pove vse, noro kakšne bombe so šle preko Pomurja naprej nad Madžarsko in Hrvaško.Malo pred celico pridemo v Veliko Kanižo, kjer dokumentiramo spet "HP" supercelico z noro zaveso že skoraj nad nami. Ob tem času nas je že preveč zalivalo iz vseh strani za kakšno boljšo sliko. Ampak za predstavo, da se vidi kakšen "hailmonster" je to bil.Danger close.Po poti ob bežanju stran od celice proti SV.V nadaljevanju se hitro prestavimo nazaj do kraja Becsehely pred slovensko mejo, saj nad Pomurjem sproži novo močno celico (lepo vidno na zgornji animaciji). Ta je bila sprva klasična supercelica, pri nas na Madžarskem pa je šla v fotogenično LP-jevko. SmileyNov lov na nevihte po SV Sloveniji (Pesniška dolina, Dravsko polje) ter JV Avstriji. (27.5.2022).Tudi ta petek so se po modelskih izračunih nakazovale krajevne nevihte. In to še v toplem sektorju pred prihodom izrazite hladne fronte, ki se je hitro premikala preko severne strani Alp navzdol proti jugu. Temperaturni gradient med severno in južno stranjo Alp je bil resnično izrazit na ta dan. Pogoji za nastanek močnih, tudi superceličnih neviht so bili pa kar precej slabši kot pa dneve pred tem. Po višini je prevladoval severozahodni tok ob do 1500 J/kg energije. Primanjkovalo je pa vetra pri tleh, plus tega je bila v prvem delu pozno popoldan še debela zaporna plast proti ravninskem svetu. Kar pomeni, da so bili pogoji za kakšne strukture boljši dejansko nad hribovitim svetom, kjer je obstajala možnost tudi kakšne rotacije ob morebiti izolirani celici v interakciji s terenom. Kar se je ob koncu dneva pokazalo za realnost, torej razpad nastalih "struktur, oziroma boljše organiziranosti" proti ravnini ob poti proti jugovzhodu.

Okoli 16.00 ure se odpravim tokrat sam v okolico kraja Obervogau na predelu Avstrijske Štajerske. Od koder imam dober pogled na konvekcijo, ki jo začne prožit nad Koralpami. Kakšno dobro čakam in kaj kmalu nastane v smeri proti severozahodu prva nevihta dneva.Kaj hitro se pokažejo prve striacije in kot kaže je šlo tukaj za klasično supercelico nad hribi, ki pa seveda ni bila še neke fotogenična. Potuje malo preveč v smeri proti jugu, torej proti Kozjaku. Tako je zelo težko prit bližje zraven.

Radarska slika prve celice/celic.Čar spremljanje celice je bilo v nečem drugem, torej od samega rojstva nad omenjenimi Koralpami, do nadaljevanja ko je nad Pohorjem šla v LP obliko in hitro oslabela.Soliden mezociklon.Premik nazaj proti Sloveniji, naredim še hiter postanek pri Pesnici. Mezociklon je tukaj že malo bližje. Na levi tudi cerkvica Svetega Urbana.

MB-Betnava.


Zadeva usahne pred Pohorjem in tako se postavim spet južneje pri Pragerskem, torej na drugi strani Pohorja.

Tista prva ugasne, na južnem robu sproži čez hrib novo celico, ki ima spet sumljive poteze.

V naglici zaradi večernega šihta se tako v nadaljevanju odpravim nazaj proti Mariboru. Pri Zrkovcih se tako še malo ustalim. Radar pa nakazuje popolnoma novo celico, ki je nastala spet nekje SZ od Leibnitza v JV Avstriji. Ta se hitro krepi in ima smer direktno proti Pesniški dolini, ter Dravskemu, Ptujskemu polju. Na širšem območju Pesniške doline, Slovenskih Goric je klestila toča do 3-4 cm debela. Ostali so gmotni kupi toče še kar nekaj časa.Ta celica kot se vidi po radarski sliki je bila še sprva izolirana. Preden se je združilo več različnih neviht skupaj ob terminu, ko je začela grabiti fronta od severa.Slika razelektritev ob potovanju zadeve proti jugovzhodu.Hočem it bližje, saj mi hribi ovirajo pogled. Tako se postavim do Pesnice severneje, kar se izkaže kot top poteza.

Lepo je že viden shelf.Nevihta se ob prihodu v boljše energijske pogoje ravno na naši meji močno okrepi. In tako se razvija v supercelično nevihto, tale večerna je bila pravo presenečenje. Res čudovite barve na domačem terenu.

Ob prihodu celice nekoliko bolj proti vzhodu so zaradi slabših pogojev strukture postopno razpadle.Na timelapsu je bilo lepo zaslediti rotacijo updrafta in to za kar nekaj časa.

https://www.youtube.com/watch?v=zey_Tcbva6c

Uspešen dan tako zaključim z nekaj strelami.

Upam, da vam bo všeč. icon_wink
« Zadnje urejanje: 06. Junij 2022, 19:22:07 od krispy123 » Prijavljen

lesce
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1978-07-01
Sporočila: 2795

Lokacija: Lesce

« Odgovori #1 dne: 29. Maj 2022, 05:43:44 »

 icon_wink
Prijavljen

Neurje123
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 2581


Lokacija: Maribor-Studenci

Email
« Odgovori #2 dne: 29. Maj 2022, 09:20:13 »

Top report, izjemen je bil ta teden ja.  icon_wink
Prijavljen
Thor
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 1225


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« Odgovori #3 dne: 29. Maj 2022, 19:50:24 »

 buttrock
Prijavljen

zevs.si
mat89
Cumulonimbus

Odsoten Odsoten

RD: 1989-07-22
Sporočila: 11767


Lokacija: Orešje pri Ptuju 233m Član Zevs društva

Email
« Odgovori #4 dne: 30. Maj 2022, 16:02:52 »

Odlično dokumentirano,ta teden je bil zelo pester beerchug
« Zadnje urejanje: 30. Maj 2022, 18:43:53 od mat89 » Prijavljen

paradolf
Moderator
Cumulonimbus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 11165


Lokacija: Podgorje-Kamnik 387m.n.m. Ob gozdu 20m nad ravnino
robi.dolnicar@avtera.si
Email
« Odgovori #5 dne: 30. Maj 2022, 18:36:38 »

Čestitke Štajerci! Lepo ste polovili po vsej vaši okolici  clap
Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Prisoten Prisoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 9077


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)
Kristijan1964@gmail.com
« Odgovori #6 dne: 30. Maj 2022, 20:56:23 »

Hvala vsem. Bomo videli kaj bo nadaljevanje prineslo.   Smiley
Prijavljen

Nanika1991
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 588


Lokacija: Ruše - 309 m.n.v.

« Odgovori #7 dne: 30. Maj 2022, 21:29:27 »

Izjemen report.  buttrock clap Hvala za tole, nor teden je bil.
Prijavljen
komar
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1873


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #8 dne: 02. Junij 2022, 10:05:53 »

Za piko na i pa je tu še povezava do ARSO-vega poročila o neurjih 25. maja 2022: https://meteo.arso.gov.si/uploads/probase/www/climate/text/sl/weather_events/neurja_25maj2022.pdf
Prijavljen

kuncci
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1975-07-11
Sporočila: 689


Lokacija: CELJE

« Odgovori #9 dne: 03. Junij 2022, 19:28:57 »

 praise praise praise
Prijavljen

VREMENSKO OBČUTLJIV
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: