Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeSplošnoel nino
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: el nino  (Prebrano 7041 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
Neurje
Snežni zmagovalec
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-04-20
Sporočila: 2409


Lokacija: Zgornji Brnik Cerklje pod Krvavcem ( na SV strani letalisca cca: 2,4 km stran )
Vreme -- Zgornji Brnik

pirc-baloh@volja.net
Email
« dne: 20. December 2007, 14:01:09 »

dora tale ane icon_wink icon_winkNeverjetno ali resnično? Zebe nas v najtoplejšem desetletju doslej. Vse več je naravnih nesreč, kriv pa je človek.
 


 
 

Ameriški drozg na zamrznjeni trti ob jezeru Nikaragva 25. januarja 2007. Drozgi so ptice selivke, ki pozimi praviloma odletijo na jug in se na sever ne vrnejo do aprila. Verjetno se ptice zaradi globalnega segrevanja, ki je prineslo neobičajno toplo zimo, niso selile. (Foto: Reuters) Ameriška Nacionalna uprava za oceane in ozračje (NOAA) je ugotovila, da so bile visoke temperature v največji meri posledica človeškega dejavnika, to je izpustov toplogrednih plinov, ki segrevajo ozračje.
Desetletje 1998–2007 je bilo najtoplejše, odkar imamo meritve temperature na zemeljskem površju, je ugotovila Svetovna meteorološka organizacija. Po prvih ocenah povprečna svetovna temperatura zemeljskega površja v letu 2007 za 0,41 stopinje Celzija presega dolgoletno povprečje, ki je 14 stopinj Celzija. Od začetka 20. stoletja se je povprečna temperatura sveta dvignila za 0,74 stopinje Celzija, vendar dvig ni bil enakomeren. Linearni trend ogrevanja je v zadnjih 50 letih skoraj dvakrat tako velik kot v zadnjih sto letih, kar kaže na to, da se ogrevanje pospešuje.
Če upoštevamo vsako poloblo posebej, je zelo verjetno, da je leto 2007 na severni polobli drugo najtoplejše doslej - 0,63 stopinje Celzija nad povprečjem 1961–1990, ki je 14,6 stopinje Celzija. Temperatura južne poloble je deveta najvišja doslej, povprečje 1961–1990, ki je 13,4 stopinje Celzija, bo preseženo za 0,2 stopinje Celzija.
V letu 2007 so zabeležili rekordno majhen obseg arktičnega morskega ledu, ozonska luknja pa je bila po rekordno veliki v letu 2006 spet manjša. Razvil se je tudi El Nino, vremenski pojav segrevanja osrednjega in vzhodnega Tihega oceana, ki vpliva na vreme od zahodne obale Južne Amerike do vzhodne Afrike in ima lahko globalni vpliv na podnebje. Veliko krajev so prizadele uničujoče poplave, suše in neurja. Simulacije so pokazale, da je v največji meri kriv človek.

Tudi dvig morske gladine se nadaljuje. Satelitske meritve kažejo, da se v zadnjem desetletju morska gladina v povprečju dviga kar za tri milimetre na leto. Za primerjavo - leta 2007 je bila za 20 centimetrov višja kot leta 1870.
Vse več naravnih nesreč
 
Večerni oblaki napovedujejo nevihto. V predmestju Sydneyja 17. novembra 2003. Avstralijo so v tem letu pestile suše, ki so bile najhujše v stoletju. Strokovnjaki so opozarjali, da gre za vpliv El Nina. (Foto: Reuters) Na ministrskem zasedanju pogodbenic okvirne konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah (UNFCCC) na Baliju so 15. decembra soglasno sprejeli časovni načrt dvoletnih pogajanj, ki naj bi do leta 2009 vodila do novega sporazuma na svetovni ravni glede ukrepov za zmanjševanje učinka podnebnih sprememb. V skladu s časovnim načrtom naj bi nato novi sporazum stopil v veljavo po koncu leta 2012, ko se bo končalo prvo obdobje obveznosti Kjotskega protokola. Evropska unija je konferenco pohvalila, ZDA pa so bile kritične.
''Še nikoli ni človeštvo tako kot v sodobnem svetu razpolagalo s sredstvi in možnostmi, da se prilagaja celo najbolj surovim podnebnim razmeram, a kljub temu škoda, ki jo utrpimo zaradi ekstremnih vremenskih in podnebnih razmer, iz leta v leto vrtoglavo narašča. Le kaj je vzrok? Prevelika objestnost in malomaren odnos do naravnih dobrin, kot je naše okolje, lažni občutek premoči nad naravo, ki sta nam ga ponudili sodobna tehnologija in hiter razvoj znanosti v zadnjih desetletjih? Poleg naravnih procesov tudi ljudje pomembno prispevamo k spremembam podnebja,'' so zapisali na spletni strani Agencije za okolje.
Opozarjajo, da nam je prav moderna tehnologija omogočila, da smo v zrak začeli spuščati vse večje količine plinov, ki v naravi skrbijo za toplotno ravnovesje ozračja. ''Plini tople grede nam omogočajo razmeroma lagodno življenje na zemeljski površini, a človek je v zadnjih desetletjih predvsem z uporabo fosilnih goriv pomembno zvišal njihovo koncentracijo. Dodal je tudi nekatere spojine, ki jih v naravi ni, imajo pa dolgo življenjsko dobo in ogrožajo zaščitni ozonski plašč zemlje, ki nas varuje pred škodljivim delom ultravijoličnega sončnega sevanja. Pojav poznamo pod imenom ozonska luknja,'' pojasnjujejo. Po večletnih opozorilih znanstvenikov so se politiki in javnost nenadoma začeli zavedati, da se nam razsipno trošenje energije in onesnaževanje okolja lahko maščujeta, navajajo.
Kakšno vreme nas čaka?
 
Pogled na goro Chacaltaya v bolivijskih Andih, ki je visoka skoraj 5.400 metrov, 12. julija 2003. Strokovnjaki so takrat opozarjali, da bo ledena kapa, ki letno privabi na tisoče turistov, izginila v roku petih let. Zaradi globalnega segrevanja in pojava El Nino. Kljub najtoplejšemu desetletju pa nas zebe, vendar, kot kaže, mraz ne bo več dolgo pritiskal. Pretežno jasno bo v petek in soboto, po nekaterih nižinah bo zjutraj in dopoldne, ponekod pa tudi večji del dneva, megla ali nizka oblačnost. V nedeljo bo delno oblačno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Še bo mrzlo, vendar nad naše kraje počasi doteka suh in toplejši zrak


vir 24 ur
Prijavljen

We can provide the weather but we cannot provide the mother nature.

Padavine 2021; 647 mm
Cumulonimbus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1990-01-06
Sporočila: 2314


Lokacija: kamnik/žale

Email
« Odgovori #1 dne: 20. December 2007, 16:55:46 »

zanimivo tole, sem gledal en film včeraj (žal se en spomnim naslova) ko nek gospod skozi film predava ljudem o podnebnih spremembah in je bilo prav zanimivo videti vse tiste grafe o koncentraciji CO2 v zraku ter temperaturi... uglavnem ko se spomnem kako je naslov filma, vam priporočam da ga vsekakor pogledate, vem pa da je dobil nobelovo nagrado za... nevem kaj icon_wink ( aja pa ni to film dan pojutrišnjem da boste vedeli)lp
Prijavljen

Član ZEVS Smiley
gregaM
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 86


Lokacija: občina Loška dolina, Podcerkev

« Odgovori #2 dne: 20. December 2007, 17:35:55 »

Ta človeko katerem govoriš je navadna malha in političar, ki ga ne smeš jemat zares.

Globalno segrevanje ni več uradna znanost, ampak kvaziznanost in religioznost. Dokler ne bodo podali še nevtralnih mnenj o GWju in pojasnili nasprotujoče podatke bo GW zelo vprašljiva zadeva.

Najbolj žalostno je pa, da če se izkaže, da je GW trend napačen bodo zmagale religiozne skupine(cerkev, fanatiki ipd) in bodo hkrati s tem znanost "očrnili".

Prijavljen
Cumulonimbus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1990-01-06
Sporočila: 2314


Lokacija: kamnik/žale

Email
« Odgovori #3 dne: 20. December 2007, 17:59:17 »

morda ne govoriva v istem človeku, kajti človek je svoje besede lepo ponazoril z grafi ki jih tak al tak lahko najdeš na netu, tak da mislim da ni govoril nekaj v tri krasne icon_wink tudi lepo je je navedel posledice ki bodo s tem ko se bo led stopil nastale, zaradi preveč sladke vode bo prenehal delovati zalivki tok in lahko se severna poluta vrne nazaj v ledeno dobo kot 10.000 let nazaj... mislim da je po zadnji ledeni dobi na območju kjer so sedaj velika jezera v ameriki in kanadi v času ledene dobe bilo veliko obsežnih ledenikov, ki so se po ledeni dobi stopili in nastalo je ogromno jezero sladke vode... del te vode se je nato pomešal z morsko in  zaradi tega je nastal zalivski tok... nekaj takega... vse kar sem napisal je vzeto iz filma ki sem ga gledal včeraj zdej al je to mimo al ne nevem bom pa našel film obljubim da si ga poste lahko potegnili z interneta in ga v miru pogledali in ga preučili icon_winklp
Prijavljen

Član ZEVS Smiley
jest24
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1983-02-15
Sporočila: 385

Lokacija: Trebnje

« Odgovori #4 dne: 20. December 2007, 18:50:56 »

tudi lepo je je navedel posledice ki bodo s tem ko se bo led stopil nastale, zaradi preveč sladke vode bo prenehal delovati zalivki tok in lahko se severna poluta vrne nazaj v ledeno dobo kot 10.000 let nazaj
Torej že naklada... Od zadnje ledene dobe je bilo arktično morje minimalo 2x že brez ledu. Pa se zalivski tok ni ustavil. Prav tako je bilo več kot 1000let topleje, kot je sedaj, pa se tok ni prekinil.

To kar govoriš o talitvi ledenikov v severni Ameriki, si pa narobe razumel. Takratni preboj sladke vode v morje NI ustvaril zalivskega toka. Nasprotno! Na za nekaj let ga je konkretno oslabil.

Pa še o originalni novici... Znova primerjajo današnje stanje s stanjem po letu 1960. Le zakaj? Ker je bil to najhladnejši del prejšnjega stoletja... Bedniki! Z leti okoli 1930 si pa ne upajo primerjeti icon_haha Je bilo takrat preveč toplo in jim to hodi v zelje icon_wink
Prijavljen
Cumulonimbus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1990-01-06
Sporočila: 2314


Lokacija: kamnik/žale

Email
« Odgovori #5 dne: 20. December 2007, 20:18:21 »

Citiraj
To kar govoriš o talitvi ledenikov v severni Ameriki, si pa narobe razumel. Takratni preboj sladke vode v morje NI ustvaril zalivskega toka. Nasprotno! Na za nekaj let ga je konkretno oslabil.


v filmu je tako prikazano in nič nisem narobe razumel, morda tisti narobe razumejo... in rekel sem da mora biti delež morske ter delež sladke vode ravno pravšnji za delovanje zalivskega toka, če je ta delež manjši ali celo večji zalivski tok preneha delovati ali oslabi, drugače ne icon_arrow upam da čimprej dobim naslov filma da vidite icon_wink


lp
Prijavljen

Član ZEVS Smiley
alan
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-11-02
Sporočila: 705


Lokacija: Komenda

Email
« Odgovori #6 dne: 21. December 2007, 13:04:44 »

Tud če maš prov Cumulonimbus, tega mi ne bomo dočakal.
Prijavljen
alan
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-11-02
Sporočila: 705


Lokacija: Komenda

Email
« Odgovori #7 dne: 22. December 2007, 01:54:39 »

Do kdaJ bo pa trajov ta El nino ?
A mogoče kdo ve za kakšno stran, če so znanstveniki kej že napisal kakšno bo leto 2008? Najhladnejše al najtoplejše icon_haha
Prijavljen
alan
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-11-02
Sporočila: 705


Lokacija: Komenda

Email
« Odgovori #8 dne: 04. April 2008, 08:11:57 »

Predstavniki Svetovne meteorološke organizacije pri ZN-ju zaradi La Nine napovedujejo padec povprečnih temperatur v letu 2008.

Učinek La Nine bo opazen tudi poleti, kar pomeni, da bodo temperature nižje, kot so bile leta 2007. Ker se temperature od leta 1998, ko je bil svet pod vplivom El Nina, sploh ne dvigujejo več, to povzroča dvom o teoriji o podnebnih spremembah.

Topli El Nino, hladna La Nina
La Nina in El Nino sta dva močna toka v Tihem oceanu, ki imata vpliv na dogajanje po vsem svetu. Ko se pojavi El Nino, to pomeni otoplitev planeta, ko je "glavna" La Nina, pa ohlajanje. Letos je Tihi ocean v prijemu izredno močne La Nine, ki je prispevala tudi k hudim poplavam v Avstraliji in izredno nizkim temperaturam in snežnim metežem v nekaterih delih Kitajske.

Bodo temperature še rasle?
Manjšina strokovnjakov se zato sprašuje, ali je globalno segrevanje ozračja že doseglo višek, saj se je Zemlja bolje odzvala na toplogredne pline, kot je bilo pričakovati. Večina pa jih še vedno vztraja, da vse kaže na postopno segrevanje ozračja.

"Ne smemo preučevati le enega leta, temveč dogajanje v daljšem časovnem obdobju. To kaže, da se povprečna temperatura na svetu dviguje, La Nina pomeni le začasno odstopanje od tega trenda. Vedno so bila in vedno bodo toplejša in hladnejša leta, a za skupno gledanje na podnebne spremembe je pomembno le, da kazalci kažejo na dviganje temperatur," je prepričan generalni sekretar Svetovne meteorološke organizacije Michel Jarraud.

Po nekaterih predvidevanjih naj bi se v manj kot v petih letih spet pojavil El Nino in prinesel nove visoke temperaturne rekorde.

vir: http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=12&c_id=169502
Prijavljen
gregaM
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 86


Lokacija: občina Loška dolina, Podcerkev

« Odgovori #9 dne: 05. April 2008, 10:55:00 »

Mene me zanima, kako bi lahko la nina in el nino imela učinek na globalno klimo, če pa sta prisotna na tihem oceanu. Razen če potem velja dejstvo, da je tihi ocean povezan z vsemi oceani. Pravzaprav so vsi oceani povezani in potem imata oba pojava učinek na globalno klimo.
Prijavljen
TgT
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1983-06-04
Sporočila: 1601


Lokacija: Dobrava, Slov.Konjice 342m.n.v.
LFC :)


WWW
« Odgovori #10 dne: 05. April 2008, 13:52:36 »

Zameša se zračna masa, ki ima potem vpliv po celi zemlji...
Prijavljen

jaka
Član VD ZEVS
Altostratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1986-09-18
Sporočila: 1610

Lokacija: Zadrečka dolina (Zg. Savinjska dolina), 370 m.n.v.
jaka_sporin@hotmail.com
WWW Email
« Odgovori #11 dne: 05. April 2008, 14:47:53 »

tu so napisali tut par bedarij...el nino in la nina nista tokova temveč gre za pojav! več o tem pa je že eden napisal v komentajih pod člankom...
Prijavljen

uti
Član VD ZEVS
Cirokumulus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1991-09-22
Sporočila: 394

Lokacija: Žiri - Jezera (491m)

WWW
« Odgovori #12 dne: 07. April 2008, 12:48:47 »

Kot vemo El nino pomeni toplejši srednji in vzhodni Pacifik. Pojavi se približno vsakih štiri do sedem let in je ponavadi označen za krivega vseh slabih vremenskih vzorcev po celem svetu.  S koncem El nina se naj bi vreme v najbolj ogroženih predelih ustalilo. Obstaja pa velika možnost da se pojavi nasprotni pojav El ninu, tako imenovana La Nina.

V obdobju La nine so temperature Pacifika spustijo pod normalne vrednosti. Posledice tega pa so nenormalni monsuni na Indijski podcelini, poplave v južni Aziji,  deževno vreme v vzohdi Avstraliji in povečano aktivnost Atlantskih tropskih ciklonov (oraknov).

Razlika v temperaturah Pacifika ob obeh pojavihEna taka laična hitra razlaga...
Prijavljen

Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: