Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumTehnikaMerilniki in instrumentiToA senzor za razelektritve
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: ToA senzor za razelektritve  (Prebrano 11918 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
Tminc
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 388


Lokacija: Tolmin

WWW
« dne: 23. Junij 2021, 08:39:08 »

Dobil sem senzor in procesno enoto za razelektritve za mrežo microsferics.com. Po začetnih težavah (niso mi še poslali mrežnih nastavitev) sem zvečer enoto spravil v komunikacijo s serverjem.
Trenutno bo senzor instaliran v Tolminu (vsaj v naslednjem mesecu), da vidim, kako zanesljivo deluje. Mikrolokacija antene ne bo idealna, ker nimam postavljene infrastrukture, ma za začetek bi moralo biti v redu.

Sistem je sestavljen iz ToA senzorja, ki lahko zaznava razelektritve tisoč in več kilometrov stran, načeloma je neobčutljiv na teren (to bomo šele videli!). Senzor je s procesno enoto povezan z običajnim antenskim (50 Ohm ali 75 Ohm) kablom. Za pravilno delovanje je nujna tudi GPS antena in seveda internetna povezava (kabel). Napajanje je 5V/500 mA.

Pripenjam nekaj slik paketa, ko bo postavljeno zunaj pa javim, kako deluje.
Prijavljen
paradolf
Član VD ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 10734


Lokacija: Podgorje-Kamnik 387m.n.m. Ob gozdu 20m nad ravnino
robi.dolnicar@avtera.si
Email
« Odgovori #1 dne: 25. Junij 2021, 09:09:32 »

 clap
Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
Tminc
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 388


Lokacija: Tolmin

WWW
« Odgovori #2 dne: 13. Julij 2021, 07:43:31 »

Po začetnih težavah s komunikacijo s strežnikom (na microsferics strani) je senzor v zadnjih 2 tednih deloval zgolj poskusno. Nameščen je bil pod streho na dvorišču. Primerjalno z bližnjima dvema (Genova, Bolzano) se ni ravno izkazal.
Včeraj sem preklopil v nižjo občutljivost ter potegnil 10 m kabla malo višje na prosto. Zaznavanje razelektritev se je močno izbojšalo. Pripenjam slučajen posnetek zaslona, ko je zaznal razelektritev na Poljskem.
Ta teden bom imel vse skupaj montirano doma, nato bom prestavil v Solkan na streho firme.

Mislim, da bodo sistem v kratkem (1 mesec) ponudili širši publiki in ga bo moč naročiti na spletu.
Prijavljen
Mendos
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 35« Odgovori #3 dne: 01. September 2021, 19:48:02 »

A ta mreža senzorjev za razelektritve je na nivoju blitzortung mreže ali so detektorji bolj natančni (kot npr. SCALAR)?
Prijavljen
Tminc
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 388


Lokacija: Tolmin

WWW
« Odgovori #4 dne: 01. September 2021, 22:00:56 »

Mreža je bistveno manjša od blitzortunga, ker so končno verzijo sistema šele zdaj dokončali. Niti še ni na voljo v njihovi trgovini, se mi zdi. Zato je težko primerjati natančnost. V osrednji Evropi še kar dobro sledi, po obronkih pa slabše; sploh naši kraji so slepi. Če/ko bo število detektorjev večje, bo pokritost boljša.

Detektor je narejen za srednji in dolgi doseg, za bližnje nevihte pa ne. Takrat pride do močne obremenitve in ogromnega števila zaznanih dogodkov, zato server te detektorje začasno ignorira. Kot primer naj navedem moj drugi long range detektor (Boltek), ki je v eni izmed letošnjih neviht dosegel maksimalno 828 razelektritev v minuti.
Če je razelektritev blizu, je tudi čas (TOA) precej kratek in posledično napaka občutna.
Prijavljen
Mendos
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 35« Odgovori #5 dne: 03. September 2021, 20:09:17 »

Hvala za vse informacije! icon_smile Tudi sam razmišljam o nakupu enega od detektorjev, ki bi dobro pokrival vsaj območje Slovenije in bližnjo okolico. Najbolj mi sicer "diši" kar vključitev v Blitzortung mrežo. Kakšne pa so izkušnje z Boltek detektorjem? Kako natančno takšni detektorji sploh ocenijo lokacijo npr. udara CG strele. Gre tu za nekaj 100 m, nekaj km ...?
Prijavljen
Tminc
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 388


Lokacija: Tolmin

WWW
« Odgovori #6 dne: 03. September 2021, 21:26:51 »

To je sicer moje mnenje, ki ni nujno najbolj "pravilno". Tako microsfericsov kot blitzortungov detektor moraš vključit v njihovo omrežje. Kako izgleda lokalni klient na blitzortungu (če je sploh), ne vem. Na microsfericsu ga še ni, naj pa bi ga razvili. Kar se tiče microsfericsovega - je zelo občutljiv in ob bližnjih nevihtah zaznava na stotine razelektritev na minuto. Ko preseže določen prag (500/min), ga server za nekaj minut ignorira. Informacija o času prihoda (time of arrival) je takrat brezpredmetna. Ideja je, da takrat poprimejo drugi oddaljeni detektorji.

Boltek je odličen. Natančnost lahko varira par deset pa tudi sto kilometrov. Sploh ko gre za oddaljene razelektritve ali prve razelektritve v prihajajoči nevihti. Kasneje se ustali in bolje zaznava lokacijo. Je pa treba vzeti v zakup mojo mikrolokacijo, ki je vse prej kot dobra. Če si ti bolj na odprtem, bi gotovo delal še bolje.

Imam pa tudi čisto lokalne detektorje AS3935, ki pa samo štejejo in ne zmorejo označiti lokacije. Delujejo pa v radiju par deset km.

Priporočil bi ti nakup Boltek detektorja. Če nimaš sile, spremljaj ebay ali kakšen tuji vremenski forum, kjer se občasno pojavi kakšen tak sistem. Jaz sem mojega dobil iz Avstralije za občutno nižjo ceno. Po plačilu poštnine, carine in nakupu softvera, sem prišel do skupno cca 500 eur. Nov je okrog 900 eur + poštnina, carina in softver. Na grobo bi prišlo 1500 eur.
Prijavljen
Tminc
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 388


Lokacija: Tolmin

WWW
« Odgovori #7 dne: 10. September 2021, 15:32:59 »

Primerjava od danes zjutraj; skala je približno enaka na vseh.
Prijavljen
Mendos
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 35« Odgovori #8 dne: 12. September 2021, 16:50:55 »

No ja, meni se sicer lokacijska natančnost "par deset pa tudi sto kilometrov" ne zdi ravno dobra, sploh ne za kake resnejše analize gostote udarov strel, števila nevihtnih dni itd. Sem bil sprva prepričan, da je Blitzortungov sistem precej nenatančen v primerjavi s SCALAR/EUCLID profesionalno mrežo, ampak zdaj ugotavljam, da je v resnici dosti boljši od ostalih detektorjev v nižjem cenovnem rangu. Seveda k temu verjetno bistveno prispeva veliko število detektorjev v njihovi mreži. Zasledil sem tudi informacijo, da Blitzortung v svojo mrežo sploh ne vključuje več zainteresiranih posameznikov, ki živijo na območjih z zadostno pokritostjo (npr. EU), ampak zgolj še tiste iz manj pokritih predelov sveta.

Glede Boltek detektorja mi nekaj še ni povsem jasno. Če gre za TOA (Time Of Arrival) metodo zaznavanja razelektritev, naj bi bili za opredelitev lokacije udara strele postavljeni vsaj trije detektorji na različnih lokacijah. Kakšen je potem sploh smisel enega takšnega detektorja, saj z njim ne moremo natančno ocenit lokacije udarov strel. Tale karta je verjetno od Boltek detektorja: http://www.vremetolmin.si/nexstorm.jpg? Kolikor spremljam zadnje dneve in primerjam z Blitzortungom in EUCLID-om, se mi zdi zaznavanje strel precej nenatančno (podobno pokaže tudi tvoja primerjava zgoraj). Lokacije strel so precej razpršene in nikoli ni kakšne zgostitve strel na dejanskih območjih neviht, predvsem pa je zaznanih razelektritev bistveno manj. Poleg tega so dostikrat lokacije strel izrisane tam, kjer neviht sploh ni. Zdaj ne vem, ali je to posledica neoptimalne mikrolokacije, kot si omenil, ali tega, da z enim detektorjem po časovni metodi sploh ne moremo natančno določit lokacije in bi potrebovali mrežo z vsaj tremi detektorji. Podobno je na karti Microsfericsa (https://microsferics.com/), kjer je zaznanih strel bistveno manj, lokacije pa zelo razpršene brez zgostitve na dejanskih območjih nevihte.

Na spletu sem našel en dokument, iz katerega je moč razbrati, da se v Microsfericsovo mrežo lahko vključijo Boltek detektorji (https://astrogenic.com/pub/microsferics_info_bg.pdf), ampak iz tvojega zapisa (oz. te celotne teme) sem pa razumel drugače, da ima Microsferics svoje detektorje, oz. da za njihovo mrežo ne uporabljaš Bolteka. Kako je glede tega?

« Zadnje urejanje: 12. September 2021, 16:54:52 od Mendos » Prijavljen
Tminc
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 388


Lokacija: Tolmin

WWW
« Odgovori #9 dne: 12. September 2021, 22:33:30 »

Boltek je "standalone" detektor, ki se ga da sčasoma nekako umeriti, da prikazuje nevihto približno tam, kjer dejansko je. Antena ima zmožnost določanja oddaljenosti in smeri. Nazivno območje detekcij je do 300 milj/500 km (LD-250) ter nekaj dlje z dražjim modelom LD-350, ki lahko določa tudi tip razelektritve. V praksi zaznava razelektritve tudi dlje, sploh ponoči, ko je ozračje manj obremenjeno z motnjami. V teh dneh ni bližnjih neviht, zato tudi ni nekih visokih številk detekcij. Ko so nevihte bližje (dejansko v radiju do 300 km), se detekcija močno popravi, prav tako pa tudi zgostitve na dejanskem območju nevihte. Tu se pokaže omejitev moje lokacije, ki je precej zaprta in so določene smeri precej omejene.

Pri razvoju Microsfericsove mreže so najprej uporabljali Boltekovo anteno in njihovo procesno enoto (verzije V1 do V3). Mislim da od V4 naprej je bila že narejena njihova antena, ki je drugačna od Boltekove. Z verzijo V5 (končna, to kar imam jaz), pa je procesna enota samostojna, ki se jo priklopi direktno v splet, na GPS in detektor. Sistem kot tak je neuporaben samostojno. Nujno mora biti priklopljen v omrežje z ostalimi detektorji. Lokacijo strel izračunajo, ko najmanj 4 taki detektorji zaznajo isto razelektritev. Sicer pa tipično zazna par deset tisoč razelektritev dnevno.

Vse, kar si napisal, drži. Blitzortung načeloma ima še čakalno vrsto, vendar je njihova mreža že (pre)polna. Microsferics pa je glede na število in geografsko razporejenost detektorjev, še kar dober. So pa določene regije popolnoma gluhe. Najbolje so pokrita območja južne Francije, Beneluksa, Anglije. Ostalo pa bolj švoh.

Meni je v redu sodelovat pri takem projektu in pripomoči k pokritosti. Sistem je bolj inovativen od blitzortunga in mogoče bo kdaj res še bolj zaživel.

Kar se analiz tiče, ne morem komentirat tvojih zahtev oz. želja. Meni kar zadošča to, kar dobim od malih poceni detektorjev (Franklin) ter Bolteka. V priponki je prikazano število razelektritev v mesecih julij in avgust ter približno število bližnjih, srednje oddaljenih ter oddaljenih. Jasno je, kdaj so bile nevihte pri nas ali zelo bližnji okolici. Spodnji graf bi sicer lahko potrdil še z lokalnima detektorjema (trenutno nimam še skripte spisane).
Prijavljen
Tminc
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 388


Lokacija: Tolmin

WWW
« Odgovori #10 dne: 23. Marec 2022, 22:14:16 »

Majhen update: od petka naprej bo moč naročiti TOA sistem od Microsferics. Na zalogi bo neka manjša količina. Upam na še kakšno evropsko lokacijo, da se učinkovitost mreže izboljša. Še link, če koga zanima: https://shop.astrogenic.com/
Jaz imam tole zdaj instalirano pri meni doma že 9 mesecev, sem zaprl v kovinsko omarico in napeljal mrežni kabel za internet. Po začetnih težavah (večina problemov je bila verjetno z napajalnikom) je sistem stabilen. Preklopil sem v nižjo občutljivost, ker sicer zaznava precej motenj iz okolice (verjetno kakšne peči, kaloriferji, itd.). Kljub temu se območje zaznavanja ni zožalo. V bistvu deluje bolje za daljne razelektritve kot bližnje.
Prijavljen
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: