Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumTehnikaVremenske postajeVremenska postaja - postavi in pozabi
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Vremenska postaja - postavi in pozabi  (Prebrano 6023 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
gore
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1970-12-24
Sporočila: 202

Lokacija: Laniše (med Kamnikom in Krvavcem), 405 metrov na morjem

WWW
« dne: 22. Junij 2022, 06:28:58 »

Forumaši pozdravljeni.
Iščem predloge za postavitev vremenske postaje. Želja je, da je zadeva čim bolj zanesljiva in povezana v svet. Vizualni videz spletne strani ni tako pomemben. Pomembno pa je, da je zanesljivo, ima možnost čim bolj preprostega reseta, če bi bil potreben ...
Razmišljal sem v smeri, da bi vzeli kakšno Davisko (katero?) z možnostjo pošiljanja podatkov na splet. Vsaj pred časom so imeli neko oblačno storitev. Uporablja to kdo? Kako deluje? Je možno omejiti dostop samo za posvečene uporabnike? Želel bi čim manj krame, ker je zadeva sicer fizično dostopna, je pa močno oddaljena od mene (dobrih 150 km). Zato res želim enostavno rešitev, ki se ob težavah vzpostavi, če nekdo naredi reset.
Želja je sicer, da se doda še spletna kamera.
Sam imam sicer tole vremensko postajo.
Tista enostavnejša Daviska, po zraku do Raspberry, tam se uporabi Weewx in potem pošlje podatke na spletni strežnik v podjetju. Ker je vmes kar nekaj korakov (brezžične povezave, routerji ...), je stvar relativno občutljiva na izpade. Ni hudič, da se kaj ne zgodi enemu členu v verigi.
Skratka - cena in vizualnost rešitve niti ni tako pomembna kot je zanesljivost in preprostost rešitve.
Vaši predlogi?
Prijavljen
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 617

Lokacija: Tolmin

WWW
« Odgovori #1 dne: 22. Junij 2022, 09:19:26 »

Živjo, kot vidim, že uporabljaš Vantage Vue. Če ti nabor parametrov s te postaje zadošča, kupi Vantage Vue skupaj z Weatherlink Live. Ta potrebuje wifi in podatke pretaka na Davisov oblak. Od tam jih lahko pobiraš z neke X lokacije poljubno. Minus je, da je interval shranjevanja bolj bogi (15 minut?). Dostop do podatkov pa je omejen na tebe (username), ker si moraš zgenerirat ključ. Nekaj podatkov (grafično) je na voljo tudi vsem, poglej na weatherlink map.
Jaz imam z Vantage Vue samo dobre izkušnje in je uporabljena tako, kot si želiš: postavi in pozabi. Baterijo menjam na ~3 leta.

Druga opcija bi morda bila postaja Froggit/Ecowitt. Imajo nabor različnih senzorjev (komplet ali ločenih), vzeti pa moraš wifi bridge (DP1500), ki podatke zbira in pošilja na Weather Underground in/ali v Ecowitt cloud. Tam so shranjeni vsako minuto in jih lahko z istim intervalom bereš. Jaz uporabljam samo anemometer in deluje OK. Bilo je nekaj obdobij, ko je branje iz oblaka štekalo kakšno uro. Ker podatke berem zgolj iz oblaka, mi za tisti čas pač manjkajo.
Cenovno je ta varianta bistveno cenejša kot Davis. Ne vem pa, kakšni bodo senzorji čez 5 let. Podatki iz oblaka do dostopni z uporabniškim imenom, če pa jih pošiljaš v WU, so tam javno dostopni.
Prijavljen
gore
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1970-12-24
Sporočila: 202

Lokacija: Laniše (med Kamnikom in Krvavcem), 405 metrov na morjem

WWW
« Odgovori #2 dne: 22. Junij 2022, 09:34:24 »

Hvala. Vantage Vue imam doma. Zadovoljen, praktično nimam pripomb. Dobil to, kar je bilo oglaševano.
Verjetno tudi večja Daviska cenovno ne bo problem pri investitorju. Pravzaprav me res zanima tisti WeatherLink. To moram pogledati.
Idealno bi bilo, če bi to res takoj šlo v oblak in bilo dostopno za ogled, samo vprašanje pa je, če imajo Wifi na tisti lokaciji, kjer bi bila postaja. Oziroma - tisti WeatherLink je lahko oddaljen od vremenske postaje?
15 minut je verjetno skrajno še sprejemljivo za investitorja, saj so postopki močno odvisni od vremena - bom preveril.
Gledam ta WeatherLink Map - ne najdem kakšne postaje, ki bi imela javne podatke. Je kakšna? Da vidim, kako to izgleda?
Prijavljen
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 617

Lokacija: Tolmin

WWW
« Odgovori #3 dne: 22. Junij 2022, 11:19:18 »

Na Weatherlink so očitno javne le trenutne temperature. V tvojih/investitorjevih zahtevah ni jasno, ali želijo podatke pregledovati "doma" (povezava v internet na postaji je nujna) ali pa kar neposredno na lokaciji (povezava ni nujna). Če bi pripravljal jaz, bi postavil Vantage Vue z weatherlink live (+ mogoče USB logger), dal vmes še raspberry pi zero in 4g->wifi modem. Vse skupaj pa na nek normalen UPS. Za 4g->wifi modem sem pred letom plačal 45 EUR, 100 GB/mesec pa pride mislim da okrog 10 EUR. Verjetno je ponudb veliko, vse so med 5-10 EUR mesečno. Podatke bi pošiljal na Weatherlink, na WU ter lokalno hranil v raspberry (weewx). V primeru izpada interneta se bi podatki hranili v USB loggerju in nato jih preneseš v weewx. Na raspberry pi pa si urediš remote dostop.


Prijavljen
gore
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1970-12-24
Sporočila: 202

Lokacija: Laniše (med Kamnikom in Krvavcem), 405 metrov na morjem

WWW
« Odgovori #4 dne: 23. Junij 2022, 04:02:16 »

Doslej sem imel zgolj kratek pogovor in razumel sem jih, da bi neka skupina ljudi potrebovala dostop do podatkov - preko spleta seveda. Zato bi rad videl, kako v praksi izgleda WeatherLink, ki mi je kot ideja najbolj všeč. Res bi rad čim bolj poenostavil, ker vem, da sicer vsak člen v verigi zahteva svoje vzdrževanje. Vidim doma, saj ni hudič, da se nekje nekaj ne zgodi (izpad povezave, crkne kartica na Raspberry, kakšen hrošč na sistemu ...).
Idealno bi torej bilo samo vremenska postaja in WeatherLink. Seveda ob predpostavki, da imajo dostop do spleta, da so podatki dovolj pregledni in vidni za vse, ki imajo neko geslo za dostop. 
Prijavljen
Ciril
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1975-07-28
Sporočila: 661

Lokacija: Cven, 175 m n.m.

Email
« Odgovori #5 dne: 23. Junij 2022, 07:44:42 »

Weather link lahko tudi pošilja podatke na WU, WeatherCloud, CWOP, lahko pa tudi dovoliš dostop do podatkov določenim osebam, mislim pa, da sta ti možnosti plačljivi.

LP Ciril
Prijavljen

gore
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1970-12-24
Sporočila: 202

Lokacija: Laniše (med Kamnikom in Krvavcem), 405 metrov na morjem

WWW
« Odgovori #6 dne: 23. Junij 2022, 08:29:27 »

Ciril - je tale tvoj primer v podpisu kaj prilagodljiv?
Ker možno je, da jim je kaj takšnega že zadosti. Torej osnovni in ažurni podatki. In če ti to lahko pokažeš, je to pač vidno vsem s povezavo.
Prijavljen
tomazsta
Član VD ZEVS
Altostratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1960-12-29
Sporočila: 1425


Lokacija: Rakitna 827m nv 5 km-> Krim; 19 km JZ-> Ljubljana

WWW
« Odgovori #7 dne: 24. Junij 2022, 15:04:21 »

V https://www.weatherlink.com/ se moraš najprej registrirati in lahko potem izbiraš kar med več postajami v Sloveniji, ki so javno objavljene.
Med drugim tudi mojo VP Rakitna,ki je javno dostopna. Postaja dela brez problemov. Zatakne se samo včasih zaradi izpada interneta. Takrat je pač potrebno resetirati konzolo.
Podatke lahko tudi spremljaš preko mobitela z njihovim WetherLink programom za android ali iOS.
Prijavljen

VP Rakitna, 827m: Davis Vantage Pro2 plus

http://rakitna.zevs.si
gore
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1970-12-24
Sporočila: 202

Lokacija: Laniše (med Kamnikom in Krvavcem), 405 metrov na morjem

WWW
« Odgovori #8 dne: 24. Junij 2022, 16:34:58 »

Hvala. Sem si vmes malo pogledal in mislim, da bo kar zanimiva rešitev. Če bi imeli tako rešeno že pred leti, bi verjetno tudi sam uporabljal njihovo rešitev.
Mogoče še pride na vrsto.
Prijavljen
jaka87
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 34


Email
« Odgovori #9 dne: 05. Februar 2023, 17:48:24 »

Zdravo.

Nekaj let nazaj sem sam iskal podobno zadevo, predvsem za območja kjer ni elektrike in interneta. Ker na trgu ni bilo kaj prida pametne izbire smo se odločili za lasten razvoj. O tem sem pred časom tudi pisal tukaj v eni temi na forumu. Nam je bila prioriteta predvsem veter, smo pa sčasoma dodali še nekaj senzorjev (temperatura zraka in vode, tlak, možen pa tudi dež) ter predvsem da postaja deluje samostojno brez raznih vmesnikov itd. ter da direktno preko sim kartice pošilja podatke na moj server, ter da se na da na daljavo spreminjat intervale pošiljanja itd. Je pa tako da mehanski deli sčasoma odpovejo (ležaje v anemometru menjamo vsakih nekaj let), tako da smo pred slabimi 2 leti postopoma prešaltali na UZ anemometer, ki se glede tega bolje odnese, porabi pa malo več elektrike...

Je pa tako, da po mojih izkušnjah ni nobena taka stvar zares "set and forget" ampak je treba recimo enkrat na leto pogledat če je vse ok spucat sončno celico, včasih tudi kak senzor crkne in je treba zamenjat... so pa skoraj vse naše postaje nekje 200km stran, zato je bil že v začetku dizajn tak da je komponent čim manj (manj možnosti za okvaro), ter da v primeru težav lahko pošljemo kogarkoli na lokacijo in lahko debugamo po telefonu (katera lučka sveti, reset postaje...)

Sicer postaje delam predvsem za srfače in masovno tega ne bi prodajal, sem in tja pa mogoče lahko tudi kakšno naredimo za koga na forumu, če je interes.
Več info na https://windgust.eu
Prijavljen
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: