Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumAstronomija-Seizmologija-GeologijaPotresiZnanilci potresa
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Znanilci potresa  (Prebrano 5130 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
Thor
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 1218


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« dne: 17. Februar 2021, 20:56:35 »

Predpotresne luči. Geomagnetna povezava s potresi?Obstaja vrsto študij na to temo. Dodajam eno zanimivo študijo od g.Friedemann Freund-a in njegovih sodelavcev.

 Ko je leta 2017 v Mehiko prizadel potres z močjo 8,1 stopnje, so se na družbenih omrežjih pojavile srhljive slike zelenih in modrih luči na nebu. Tako imenovane potresne luči v Mehiki so bile še en skrivnosten primer pojava, ki že stoletja bega strokovnjake. Freund in sodelavci so preučevali 65 poročil o takšnih lučeh, ki so segale že od leta 1600, in leta 2014 objavili svoje ugotovitve v Seismological Research Letters.
Freund in sodelavci so pri analizi 65 potresnih svetlobnih incidentov za vzorce v študiji leta 2014 teoretizirali, da luči povzročajo električni naboji, aktivirani v določenih vrstah kamnin med potresno aktivnostjo, "kot da bi v zemeljski skorji vklopili baterijo."
Kamnine bazalt in nekatere podobne imajo na primer majhne napake v svojih kristalih, ki bi lahko sproščale električne naboje v zrak. Znanstveniki so ocenili, da razmere, ki so primerne za luči, obstajajo v manj kot 0,5 odstotka potresov po vsem svetu, kar bi pojasnilo, zakaj so bili razmeroma redki. Opazili so tudi, da se potresne luči pogosteje pojavljajo pred ali med potresi, ne toliko pozneje.
https://www.youtube.com/watch?v=WiZOvM6NuKM


Veš o raziskavah Freund-a in sodelavcev...
https://www.nationalgeographic.com/environment/article/earthquake-lights


Še ena druga študija:
Očividci so že velikokrat poročali, da se živali pred potresom vedejo nenavadno. ... Podatki o gibanju kažejo, da so bile živali v urah pred potresi nenavadno nemirne. Bolj kot so bile živali bližje žarišču bližajočega se potresa, prej so se začele obnašati nenavadno.
Podobno kot pred cunamiji.

Lp!


Prijavljen

zevs.si
mojo jojo
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 88

Lokacija: LJ

« Odgovori #1 dne: 17. Februar 2021, 21:40:47 »


 Ko je leta 2017 v Mehiko prizadel potres z močjo 8,1 stopnje, so se na družbenih omrežjih pojavile srhljive slike zelenih in modrih luči na nebu. Tako


Res škoda, da niso slik objavil pred potresom  icon_kava
Prijavljen
Thor
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 1218


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« Odgovori #2 dne: 17. Februar 2021, 23:18:49 »

So se pa te na spodnji sliki pojavile pred potresom, 300km od epicentra... Verjetno jih niso objavili, oziroma še ni bilo jasno mogoče takrat, da bi lahko bila takšna povezava s potresi.
« Zadnje urejanje: 18. Februar 2021, 00:16:48 od Thor » Prijavljen

zevs.si
komar
Altostratus

Prisoten Prisoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1272


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #3 dne: 18. Februar 2021, 16:29:05 »

Res škoda, da niso slik objavil pred potresom  icon_kava
Še sreča, da lahko računamo vsaj nate, da jih boš objavil, takoj ko jih slikaš... Cheesy
Prijavljen

Cegla servis nudi popravila vseh znamk mobitelov, tablic in računalnikov: 031 224 747
Thor
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 1218


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« Odgovori #4 dne: 18. Februar 2021, 18:35:21 »

 Drugače pa je ta fenomen vsaj "delno" lahko viden skozi vso leto v živo na Norveškem. Zakaj delno? V bistvu se lahko te luči tam vidijo skozi vso leto in po principu gre za zelo podobno reakcijo v katerih se te luči tvorijo. Nekateri že verjetno poznate ta podoben fenomen kateri se tam pojavlja že vrsto let pod imenom Hessdalen lights.

Obrazložitev tega pojava na Norveškem oziroma ena teza obrazložitve nastanka luči:
Ena izmed možnih razlag pojava pripisuje nepopolno razumljenemu izgorevanju, ki vključuje vodik, kisik in natrij, ki se v Hessdalenu pojavi zaradi velikih tamkajšnjih nanosov skandija. Ena nedavnih hipotez kaže na to, da luči tvori grozd makroskopskih kristalov v plazmi, ki nastane pri ionizaciji zraka in prahu z delci alfa med razpadanjem radona v prašni atmosferi. Številne fizikalne lastnosti, vključno z nihanjem, geometrijsko strukturo in svetlobnim spektrom, opažene v lučeh Hessdalen, je mogoče razložiti z modelom prašne plazme. Pri razpadu radona nastajajo delci alfa (odgovorni zaradi emisij helija v spektru HL) in radioaktivni elementi, kot je polonij. Leta 2004 je bilo zazanati pojav, ko je bila zaznana višja stopnja radioaktivnosti na kamninah v bližini območja, kjer je bila poročana velika svetlobna krogla. Računalniške simulacije kažejo, da se prah, potopljen v ionizirani plin, lahko organizira v dvojne vijačnice, kot so nekateri pojavi Hessdalenovih luči; v tej strukturi lahko nastanejo tudi prašne plazme. Bilo je že tudi nekaj opažanj, ki so bila pozitivno opredeljena kot napačna zaznavanja astronomskih teles, letal, avtomobilskih žarometov in fatamorganov.

Malo zgodovine...
Hessdalenske luči so neznanega izvora. Pojavljajo se tako podnevi kot ponoči in zdi se, da plavajo po dolini in nad njo. Običajno so svetlo bele, rumene ali rdeče in se lahko pojavijo nad in pod obzorjem. Trajanje pojava je lahko nekaj sekund do več kot eno uro. Včasih se luči premikajo z izjemno hitrostjo; včasih se zdi, da se počasi zibajo naprej in nazaj. Ob drugih priložnostih lebdijo v zraku. Nenavadne luči v regiji poročajo vsaj od tridesetih let 20. stoletja. Še posebej visoka aktivnost se je zgodila med decembrom 1981 in sredino 1984, v katerem so luči opazovali 15–20-krat na teden in privabili številne turiste, ki so čez noč prispeli na ogled. Od leta 2010 se je število opazovanj zmanjšalo, letno so opazili le 10 do 20 opazovanj.

Avtomatska postaja iz te doline, s kar nekaj podatki, slikami, raznega gradiva...
Project Hessdalen - Automatic Measurement Station (AMS)
http://www.hessdalen.org/station/second.shtml

Prijavljen

zevs.si
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: