Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumZnanost in reportažeVremenski reporter (Moderatorji: paradolf, ŠTROMAR)Supercelični outbreak v severni Italiji 28-30.8.2020
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Supercelični outbreak v severni Italiji 28-30.8.2020  (Prebrano 1061 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
mat89
Uredništvo Biltena ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1989-07-22
Sporočila: 11008


Lokacija: Orešje pri Ptuju 233m Član Zevs društva

Email
« dne: 03. September 2020, 19:42:46 »

Vremenski modeli so že nekaj dni pred dogajanjem kazali brutalne pogoje za močne supercelične nevihte za pretekli vikend. Največ proženja so modeli nakazovali za Lombardijo in Benečijo. Energije je bilo med 2000-3000 cape j/kg, striga je bilo med 20-30 m/s,heličnosti pa tudi do 400. Temperature so se gibale med 27-30 °C,rosišča so bila malo nad 20 °C.
Glede da se je obetala 3 dnevna akcija in da je bil vikend pred nami,smo se odločili da gremo že v petek popoldan dol. Ob okrog 14 ure se v Mariboru dobim z Jernejem, z katerim greva do Celja,kjer se dobiva z Alešem.Ob 16 uri v Radomljah poberemo še Domna in skupaj krenemo proti Furlaniji.Po radarju ves čas opazujemo supercelično nevihto, ki se je okrog 13 ure razvila vzhodno od Milana. Nekako smo bili prepričani da bo celica šla v smeri Alp. Ko prispemo do Furlanije,opazimo da se zadeva pomika v smeri Padove. Hitro pritisnemo na plin(tudi 202km/h Grin police),da bi prišli pravi čas pred njo.Žal smo bili prepozni da bi celico prestregli pri Padovi. Zato gremo v smeri  Beneške lagune. Žal je celica začela slabet in je pred Benetkami skoraj čist usahnila.Vendar se spet malce okrepi nad Beneško laguno. Hitro najdemo lokacijo na obali v kraju  Cavallino.Vendar kaj več kot nekaj strel se ni ujelo.

Radar in naša lokacija

Pogled v smeri Benetk


Udari lepa pozitivka


Nevihta nad morjem hitro oslabi. Pokaže se luna,res škoda da ni uspelo vrečt še kake pozitivke na to lepo sceno.


Po pogledu na radar in modele v noč na soboto ni bilo pričakovat proženja nad ravnino. Nevihte so bile skoncetrirane na Alpe. Zato gremo ga malo beerchug Prespimo kar na plaži na ležalnikih,zjutraj pa namesto budilke, nas zbudijo traktorji, kateri rehlajo mivko na plaži. icon_haha
 
V soboto dopoldan se zapeljemo do Padove,kjer gremo na pico. Kasneje pa glede na radar se hitro odpeljemo proti Veroni. Tornadna supercelica je bila dokaj hitra in je imela smer direkt nad Verono.Hitro najdemo eno lokacijo za slikanje. Malo pred Verono ugotovimo da bo šla celica nekoliko JV. Časa za premik na boljšo lokacijo tako več ni bilo. Tako da žal nismo imeli najboljšega pogleda na strukture in sam tornado.
Radar in naša lokacija


Ko prispemo na lokacijo, se še malce vidi tornado. Je zelo oddaljen, a prvi tornado pa je le ujet.
Še posnetek tornada,ki je bil južneje od Verone v kraju Isole della Scala(Trevenzuola (VR). Vir: tornado in Italia

https://www.facebook.com/tornadoinitalia/videos/2228072870669508


Pogled na klasično supercelico z wall cloudom. Smo bili preveč severno za lepši pogled na samo celico.

Vidimo na FB da ta celica nosi točo v velikosti teniških žogic,na hitro se zapeljemo na bencinsko črpalko. Na srečo je bila čist zraven kjer smo slikali. Bil je močan naliv z nekaj kosu ledu in močnim nevihtnim pišem do okoli 90 km/h. Močnejša toča je bila nekoliko bolj proti JZ. Je pa močan veter snel kos pločevine z poškodovane strehe,katero je načelo neurje izpred 10 dni. Kljub temu da je priletelo na avto na srečo ni bilo poškodb.
Pogled na wall cloud direkt nad nami.


Celi premočeni se odpeljemo v smeri Vicence. Celica je ob vstopu na hribovit predel malo upočasnila. Tako da smo jo celo prehiteli. Žal ni bilo nobenega izvoza, da bi poslikali celico, ko je imela najlepše strukture. Zato naredim nekaj fotk kar med vožnjo.
Ko le najdemo izvoz in lokacijo celica več n itako fotogenična.
Odpeljemo se do Padove,misleč da ne bo več nič. Najdemo eno lokacijo kjer se malo ustalimo. Vidimo da na območju Vicence nastajajo nove supercelične nevihte. Odpeljemo se do kraja Castelfranco-Veneto vzhodno od Vicence. Kjer kljub težavnemu terenu,le najdemo eno kolikor toliko dobro lokacijo za slikanje.

Radar in naša lokacija


Celica nažalost hitro izgubi na svoji moči.

Zvečer še poskušamo ujet kako strelo na območju Pordenoneja,a je bila glavnina v hribovitem delu.
Odpeljemo se do kraja Eraclea vzhodo od Benetk. Počakamo supercelico,ki se nam je bližala z smeri Ferrare. Žal je do nas oslabela.Istočasno se je nad morjem začelo bliskat. Hitro se odpeljemo slabih 10 km/h južneje do obale, do kraja Eraclea Mare. Nad morjem je bil pravi spektakel. Bliskanje vsako sekundo,nad južnim robom linije so se rojevala nova nakovala. Svoj čar je dalo jasno nebo in luna,ki je obsijala pokrajino in nakovalo nevihte. Bliskanje je trajalo več kot 2 uri.
Animacija padavin in naša lokacijaPozitivka buttrock

Po več kot 2 uri fotografiranja,je bil čas za počitek.
V nedeljo dopoldan se odpeljemo proti Tržaškem zalivu, ustavimo se v kraju Sesljan,kjer počakamo nevihtno linijo,ki pa razen vetra in naliva ne ponudi nič posebnega.Kasneje poskušamo severno od Udin poslikat nevihto,ki pa ni mela struktur. Čez dan gremo do Prosseca, kjer počakamo še eno linijo, ki pa tudi ni ponudila nič posebnega,razen zlivanja. Odločimo se da je čas za odhod proti domu. V Kozini se ustavimo še na kebapu.Hkrati opazimo na radarju da je severno od Pazina nastala močna nevihta, ki je imela smer proti vzhodu. Žal je bila sama celica prehitra,da bi prišli pred njo,saj je potovala z hitrostjo okoli 90 km/h.

Še en video pestrega vikenda
https://www.youtube.com/watch?v=TryGz6Ot9Tw&feature=youtu.be
« Zadnje urejanje: 04. September 2020, 10:30:11 od mat89 » Prijavljen

Neurje
Snežni zmagovalec
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-04-20
Sporočila: 2338


Lokacija: Zgornji Brnik Cerklje pod Krvavcem ( na SV strani letalisca cca: 2,4 km stran )
Vreme -- Zgornji Brnik

pirc-baloh@volja.net
Email
« Odgovori #1 dne: 03. September 2020, 20:30:10 »

Top dnevi... bouncy  bouncy
Prijavljen

We can provide the weather but we cannot provide the mother nature

Zima: 2020

Skupaj snega: 28
Neurje123
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1254


Lokacija: Maribor-Studenci

Email
« Odgovori #2 dne: 03. September 2020, 20:42:18 »

 clap icon_wink
Prijavljen
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 7927


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina), Straß in Steiermark 254 m.n.v

« Odgovori #3 dne: 03. September 2020, 21:56:08 »

Vrhunsko spisan report. Preden dodam še svoj delež naj omenim, da je bil tale čejs za mene skoraj "ubijalski".

Da malo razložim. Ne samo, da sem valovil dan prej če bi sploh šel tako daleč na teren. Iz petka na noč na soboto sem delal še 13 ur skupaj nočni šiht, precej naporno. Tako se brez ene prespane ure odpravim "norec" v Italijo soboto zjutraj. Ne samo da bi se lahko zelo slabo končalo za mene, tja do Kopra se mi skozi spi in to tisto do konca, da niti kava ne pomaga. Malo po 13.00 uri prispem do Padove, kjer se dobimo z ekipo Matejem, Jernejem, Alešem, ter Domnom in pičimo za Verono. Sam gotovo ne bi šel tako daleč tja, sploh pa ob mojih razmerah in počutju. Z malo sreče nato poslikam še tri supercelice po tej pri Veroni, druga ekipa je šla proti Benetka, jaz pa sem ostal zadaj in malce počakal. Pri ta zadnji (peti), ki je tudi bila zelo fotogenična (te nisem ulovil), ter so jo na srečo ulovili matej, ter ekipa se mi je kar pričakovano nekaj zgodilo. Skoraj bi pri 130 km/h zletel na poti proti vzhodu iz ceste v ograjo (zmanjkali so centimetri), dejansko sploh nisem vedel kje vozim, zakaj se vozim, kot omenjeno ubijalsko. To pa dela 40 ur brez spanca, ne samo to zavil sem že v smeri proti Ferrari, ter se 30 km peljal proti jugu. Tako da sem bil izjemno vesel in olajšan, da sem sploh uspel priti do apartmaja pri Črnem Kalu 2 uri kasneje.

Kaj je nauk te resnične zgodbe, nobena nevihta, celica ni vredna tvojega življenja!! Če ne gre skozi pač ne gre skozi, to vsekakor ne bom ponovil, na teren takrat sploh ne bom šel.

Gremo rajše na čejs.

Veronska tornadna supercelica.
Malo pred Vicenzo ko sem supercelico uspel prehitet. Oziroma je bila na moji južni strani, še vedno lepotica.Ustavim se vzhodno od Vicenze, kjer zasledim drugo supercelico dneva, ki je prihajala preko hribov v smeri proti severovzhodu proti ravninskemu delu. Nosila je lep wall cloud z nizko bazo.
Radar.Slike.image processing services

Čez 10 minut se zadaj kaže že tretja supercelica dneva. Ta ni bila ob prihodu tako fotogenična, sem jo spustil naprej.Kot omenjeno za pravi lov še proti severu ni bilo koncentracije.

Premaknem se 10 km vzhodneje, ker pričakujem proženje naprej bolj proti SV. Nastane nova supercelica, sem še ravno dovolj blizu, da se vidijo striacije res močne supercelice.Spet je nosila wall cloud, barve pa resnično lepe s updraftom. Skozi vleče močan JV inflow v nevihto.

Potem se mi zgodi kot zgoraj omenjeno, kasneje hitro pičim proti apartmaju v Slovenijo, da bi se vsaj malo naspal. A ni miru, preko Jadranskega morja se začne obali bližat močna nevihta s kar nekaj strelami, ter izjemnimi bliski na 0,5 sekunde. Seveda po bitki je lahko bit general, če bi vedel, da bi glavne strele pokale le nad morjem bi se prestavil do Ankarana. A na srečo sem lahko iz okoliške Cerkve pri Črnem Kalu spremljal par m od apartmaja oddaljene strele. Vibe je bil res top.

Ujameta se dve lepi malo bližnji pozitivki, ena iz blue sky, bi rekli. Močan veter je motil slikanje. Je pa nastal lep shelf cloud.

Nato se končno naspim, prebudim se v deževno jutro in hitro ugotovim, da je nevihta že za mano. Na srečo ni nosila nobenih struktur. Delno naspan pičim za Udine v Italijo, kjer se bliža nevihtna linija. Žal je tukaj bilo nekoliko grenkega priokusa, kljub top pogojem nad ravnino, nevihta pobegne nad gorati svet in ni bilo možnosti za lov.

Okoli 13.00 ure ga mahnem za Slovenijo, ter Maribor. Ob 17.00 uri sem mogel bit na šihtu v centru mesta. Skozi celotno pot skoraj dežuje, tako ob preko 30 m/s jeta na 500hPa nisem na tisti dan pričakoval nobene močne nevihte na SV delu Slovenije. Sploh ker je bilo "predvidoma" premalo energije po modelih. A vreme gre svojo pot.

Prebijem se skozi vse plohe, ki jih je bilo ogromno, pri Celju je še samo 23 stopinj celzija. Nato pa močno presenečenje, vzhodno od Slovenske Bistrice je pretežno jasno in še termometer kaže blizu 30 stopinj ob zmernem južnem vetru, ki je dovajal energijo iz Jadranskega morja, oziroma Kvarnerja. Opazim kako je severno od Rijeke na Hrvaškem začela nastajati močna nevihta, ki je začela potovati proti severovzhodu. Samo čakal sem kaj se bo zgodilo, ko bo prišla v vroč sektor od Novega mesta naprej. Tako se "verjetno" HP supercelica precej okrepi v smeri proti Dolenjski, ter potem na Štajerskem. Ter se giblje z izjemno hitrostjo.

Radar postaja naravnost nor. Supercelica je resnično povzročila izjemno veliko škode. Odboji so bili med Dolenjsko in tja do Ormoža vsaj do 70 dBz-jev, ali celo preko. Nevihta je v Pomurju čisto oslabela, zaradi nekoliko slabših pogojev.Prispem do letališča Maribor okoli 15.00 ure. Zelo sem na knap s časom kot omenjeno. Zadeva obrača proti jugu, kar pomeni, da je edina dobra točka lahko na Dravskem polju čisto ob vznožju Haloz, ustavim se pri Lancovi vasi. Končno domači teritorij.  
buttrock

Pri prihodu te celice sem imel občutek, ker je bilo res presenečenje, da se mi je vreme hotelo oddolžiti za bust isti dan pri Udinah. Najmočnejša nevihta, oziroma edina letošnja fotogenična supercelica to nevihtno sezono za območje "Dravskega" polja je prišla ravno en dan pred summerkillom.

Wall cloud je vse bolj viden, spredaj pa izjemna zavesa.Tokrat štartam 5 minut prej, saj pada v jedru debela toča, če ne bi pobegnil proti severu bi me direktno zajela. Najbolj adrenalinski čejs v mojem življenju, pri Miklavžu se skrijem pod črpalko, kjer so le oranžni odboji. In tako hitro pičim proti Mariboru v službo. Za konec se mi pokvari še avto, a nič večjega. Toliko iz moje strani, malo sem dokumentiral še podrobneje kako sta se odvijala zadnja dva resna čejs dneva v tej nevihtni sezoni. Res top zaključek. Seveda bi lahko kaj počejsal boljše, a nikoli ni popolno (nekatere stvari za prihodnjo leto bo še treba popraviti). Važno da je strast prisotna in delamo tisto, kar nas veseli.  Smiley
« Zadnje urejanje: 10. September 2020, 11:36:46 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
Neurje123
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1254


Lokacija: Maribor-Studenci

Email
« Odgovori #4 dne: 04. September 2020, 06:11:23 »

 clap icon_wink
Prijavljen
Thor
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 1047


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« Odgovori #5 dne: 04. September 2020, 12:03:22 »

Lepo ujeto buttrock
Prijavljen

zevs.si
grajbos
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1045


Lokacija: Selnica ob Dravi

« Odgovori #6 dne: 04. September 2020, 12:47:49 »

...Hitro pritisnemo na plin(tudi 202km/h Grin police),da bi prišli pravi čas pred njo.
Zdaj pa samo upaj, da ne bo kake položnice... Italijani imajo kar visoke kazni.
Na odseku Palmanova - Padova je en kup stacionarnih radarjev, pa en kup sekcijskih (sistem Tutor). Sem veliko v Italiji, pa se na njihovih AC kar striktno držim omejitev (pa sem kljub vsemu enkrat prejel kazen za prekoračeno hitrost - skoraj 300 € zaradi slabih 20 km/h prekoračitve).

Skratka, rajši se zmenite pol ure prej in se držite omejitev. Bo precej ceneje...  icon_wink
Prijavljen
komar
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 395


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #7 dne: 04. September 2020, 15:30:14 »

A podatek, da pa tudi v Italiji lahko plačaš t. i. polovičko, drži?
Prijavljen

Popravilo vseh znamk mobilnih aparatov: https://m.facebook.com/Cegla-Servis-100182751898460/
mat89
Uredništvo Biltena ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1989-07-22
Sporočila: 11008


Lokacija: Orešje pri Ptuju 233m Član Zevs društva

Email
« Odgovori #8 dne: 04. September 2020, 19:03:55 »

@grajbos,vidli bomo kaj bo dobil prijatelj,ki je vozil. Mogoče pa nič,smo bil iletos že 3 dol pa nismo še nič dobil po pošti. Sicer ti glupi špagetarji imajo na avtocesti omejetive 80 km/h itd.
Prijavljen

grajbos
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1045


Lokacija: Selnica ob Dravi

« Odgovori #9 dne: 05. September 2020, 11:56:49 »

80 je tam, kjer je gradbišče oz. kjer še delajo 3 pasovnico. Drugje je 130.
@komar
Nimajo polovičke, je pa nekaj manj, če plačaš v roku (mislim da 5 dni).
Prijavljen
mat89
Uredništvo Biltena ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1989-07-22
Sporočila: 11008


Lokacija: Orešje pri Ptuju 233m Član Zevs društva

Email
« Odgovori #10 dne: 05. September 2020, 14:45:00 »

Do sedaj nismo nic placali. Ma dost bilo,ne bomo vec te teme smetili z temi omejitvami.
Prijavljen

kuncci
Altokumulus

Prisoten Prisoten

RD: 1975-07-11
Sporočila: 555


Lokacija: CELJE

« Odgovori #11 dne: 05. September 2020, 19:44:02 »

 buttrock buttrock buttrock
Prijavljen

VREMENSKO OBČUTLJIV
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: