Lov na supercelične nevihte po Italiji (Emilija-Romanja,Furlanija, 3.8-4.8.2020)

(1/2) > >>

krispy123:
Torej na ta dan smo se s kolegi čejseri odpravili v severno Italijo. Dopoldan okoli 10.00 ure sem pobral Jerneja (Kripelj), ter Mateja (Mat89) z avtom pri Mariboru, po poti se dobimo še z Robijem (Paradolf) in pičimo počasi proti meji. Situacija je imela izjemen potencial za tisti dan, tudi kakšen tornado je bil možen glede na izjemen veter po višini z povijanjem, precej striga, heličnosti, ter energije preko 2000 J/Kg.

Edino kaj smo bili spektični je kam bi šli. Modeli so bili precej negotovo, eni so risali glavnino nad Istro, eni spet da bo oslabela zadeva čez morje. Skoraj vsi pa so risali neko akcijo južno od Padove, ter v smeri proti Jadranskemu morju proti Ravenni, ter južneje. Pri Nanosu pade odločitev, pičimo te na all or nothing v Italijo v pokrajino Emilija-Romagna. Prvič pa grem tako daleč na lov.

Okoli 15.20 ure prispemo v Ferraro in se usmerimo proti vzhodu. Po radarju je le par 10 km proti zahodni strani supercelica, ki je imela preko Modene smer direktno proti nam.

Radar ob celotni akciji.Hook echo.Pridemo na dobro lokacijo z razgledom, ravno pred nami je nastal obsežen "cluster", ki je zalival vse oddaljene strukture. Vidjivost je bila pri 26 stopinjah čisto nična.

Vsi nekoliko zaskrbljeni pojemo malico in si v sebi mislimo, tole pa bo res popolni bust, če ne bo v prihodnji uri kaj večjega.Hitro se premaknemo od prvotne lokacije v smeri morja ene 10 km vzhodneje, kjer je bilo še nekoliko bolj svetlo z boljšo vidljivostjo. Pred nami se začne razvijati in krepiti klasična supercelična nevihta z wall cloudom.  Veselje se hitro povrne.

Čejseri v elementu globoko v osrčju Italije.  :buttrock:Približuje se nam RFD na robu supercelice, gremo dalje naprej v smeri kraja Comacchio.

Pred nami še lep mezociklon.Par minut kasneje nas začne znova zalivat, zadeva postopno oslabi in ima smer proti severovzhodu.Nekaj 10 km pred morjem se spet zadeva lepša, hitro gremo iz hitre ceste, ter gremo po stari cesti za kraj Lagosanto. Celice se spet lepo krepi in dobiva nazaj supercelične poteze.


Dela se vse lepši shelf spodaj, mezociklon pa noro rotira. Dovod inflowa je izjemen, tole sem mogoče le enkrat do zdaj videl, vleklo je veter v samo celico do ene 30 km/h. Se je videlo, da so bili pogoji izjemni spodaj.

Takrat še nismo vedeli, ampak dejansko je bila tole tornadna supercelica, saj je vrgla iz sebe znotraj zavese, kjer je bil zelo slabi razgled le 15 km stran od nas proti severozahodu tornado, ki je prepotoval 4 km! Škoda, da ni bila vidljivost boljša, zaporna plast je bila preveč tanka na tisti dan, tako je prehitro pognala konvekcijo iz vseh strani v zrak.

Posnetek tornada, poslikali italijani. Po tem je izgleda bil nekajsekundni "touchdown"

https://www.youtube.com/watch?v=6XBy_KqnQo4

Vse celice z močnim jetom šibajo v smeri Istre, kjer drugi čejserji dokumentirajo izjemen prehod nevihte z orkanskim vetrom, lepim shelf cloudom. A bolj impresivna je bila sama moč tiste nevihte. Res izjemno s kakšno silo je po posnetkih prišla zadeva nad tisti del.

Mi vemo, da smo končali z čejsom na tistem predelu Italije, po stari cesti gremo v smeri Benekt. Po dobrih 2 urah vožnje navzgor končno pridemo na avtocesto. Sprva se ustavimo še malo naprej ob omenjenih Benekt, kjer so modeli risali še nekaj nočnega proženja s kakšno strelo ob novi konvekciji. Južni veter je začel spet pihati in je dovajal vlago, energijo iznad morja nad celino.

Pade odločitev, gremo do Sistiane kjer več ur čakamo na kakšen razvoj konvekcije na Jadranskim morjem. Vsi skupaj še komaj gledamo po dolgi vožnji.
Končno dočakamo zadevo, preko jugozahodne strani se nam bliža močna nevihta, ki se pred nami krepi. Žal da zelo malo CG strel sprva, ravno ko nas začne zalivat pa ponudi enih par.

Radar.

Pred nami je še druga supercelična nevihta "dneva" s lepimi strukturami na južni,jugovzhodni strani, mezociklon je bil spet lepo viden. Filing pa je bil resnično top ob morju, cilj vsega tega čejsa je dejansko druženje in, da se uživa.Želimo še več hočemo it do Trsta, poslikamo še shelf cloud, a ni nobene strele več. Zadeva oslabi in čas je, da gremo domov. Domov pridemo okoli 6.00 ure. Nekaj ur prespim in potem še isti dan, grem na čejs do Pomurja, kjer pa ne ujamem nič pametnega, same speglane strukture ob SV-S vetru spodaj.Hvala Mat89, Kripelj, Paradolf za dobro družbo še enkrat, gotovo enkrat letos še ponovimo. Če bo le čas. Ob koncu čejsa lahko rečem, da smo imeli solidno uspešen čejs, čeprav je bil vsaj za mene najtežji lov na nevihte letos, sploh zaradi izjemno hitrih celic, ter slabe vidljivosti.

mat89:
Bistvo je že Kristijan povedal. Bom dodal še nekaj svojih fotografij.
klasična supercelica z wall cloudom
Klasična supercelica je kasneje prerasla v HP supercelico. Pogled z kraja Via Lugio, vzhodno od Ferrare,na tornadno supercelico.
Kasneje se ustavimo na območju Sesljana in poskušamo z slikanjem strel. Bili sta tudi dve supercelični nevihti. Žal naša ni dala posebnih strel.Je pa zato južna zmetala lepe.
Žal ni ispela vrečt bližje kakšne pozitivke.Ob delno jasnem nebu in luni je pogled na oddaljeno nevihto bil res lep, le bližnje strele so manjkale.

Pogled z Trsta na bližajočo se supercelično nevihto z shelf cloudom

regulus:
Bravo fantje  :praise:

Neurje123:
Top. :icon_wink:

Thor:
 :buttrock:

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran