Lov na močne nevihte po zgornji Avstriji (Oberösterreich), 28.7.2020

(1/2) > >>

krispy123:
Na ta dan so bile za Nemčijo, ter severno Avstrijo in tudi Češko napovedane zelo močne nevihte. Estofex je dal level 2 za tisti koridor. Pogoji so bili naravnost brutalni, rosišča okoli 20°C ob izjemnih 33-35°C. Energijskega potenciala je bilo na celotnem teritoriju na drugi strani Alp od Bavarske vse tja do Dunaja med 1700-2500 J/kg. Zgoraj je vztrajal močan jugozahodnik do zahodnik, tako se je vedelo da bodo celice potovale "neugodno" ekstremno hitro. Bilo je precej tudi heličnosti, zaporno plast se je pričakovalo, da bo ob vtoku vlažnega severozahodnika pri tleh preko Atlantika hitro prebilo. Zadeva je bila tudi v tem, zgoraj nekako zahodno od Salzburga je že vztajal ta severozahodnik (malo me je tam motil preveč poravnan veter), medtem ko je na liniji od kraja Passau, preko Linza do Dunaja še dominiral v spodnjih plasteh zmeren "jugovzhodnik", ki je bil ugoden za kakšno izolirano supercelico pred prihodom glavne fronte, ko se je nakazovalo več organiziranih linij v pasu od severne Strani alp vse do Dunaja navzgor.

Po pregledu modelov si rečem gremo te gor čez Alpe pogledat. Če bo bust bo pač bust, nič hudega. Malo sem preveč že na začetku slepo zaupal rapid modelu, zato sem naredil že na začetku skoraj usodno napako, ja tako je pri čejsu. Rapid, WRF model sta nakazovala že kar nekaj močnega proženja južno od Dunaja nad ravnico proti "Wiener Neustadt", tudi kakšno supercelico. Tako se pri Gradcu odločil da grem za Dunaj ne pa preko Alp, ter tunelov v bližino Linza. In to je pomenilo 200 km bolj dolgo pot.

Ustavim se pred Dunajom kjer malo pred 15.00 uro spremljam prvo konvekcijo nad vzhodnimi Alpami. Vidim da ni bilo še nič resnega na radarju.Nato pade hitra odločitev, tukaj ne bo nič pametnega. Me precej šokira kako daleč še je dejansko do Linza ali sploh v smeri Salzburga. Ja pač okoli Alp, bencin pa zastonj kuro.  
 ::)

Zelo pozno komaj ob 17.30 uri prispem do kraja Wels jugozahodno od Linza. Tam so modeli pričakovali, da se bo preko Nemčije pripeljala nevihtna linija, ki se bi krepila proti severovzhodu. Ravnica je pa kar ugodna, proti Salzburgu nisem silil, po pregledu terena dan prej sem ugotovil da je tam lov nemogoč med hribi. No da ne bom predolg.

Prispem na top lokacijo, prvotna je bila preveč blizu Alp, tako sem šel rajše bolj proti severozahodu nazaj. Gibljem se pri Eberstalzell.
Prva prava konvekcija proti jugu nad Alpami.Na moje presenečenje se okoli 50 km zahodno od mene začne "rojevati" supercelica dneva, seveda zraven tiste pri Brnu (Češka), ki je bila še bolj mogočna.

Radarska slika prikazuje edino izolirano celico daleč naokoli.  :buttrock:

Animacija radarja od časa začetka slikanja do konca.Nisem rabil dolgo čakati, ko se že vidijo prve strukture proti zahodu. Že tukaj vidna supercelica. Oblačnost prekrije sonce, kar je dober znak za solidno vidljivost. Še vleče V-JV v nevihto.Kakšna lepotica si rečem, spodaj precej lepo viden wall cloud. Vredno vsakega kilometra. Sprva sem mislil it še bližje proti jugozahodu preko avtoceste, a zaradi nepoznanega terena premik izpustim in ostanem na identični lokaciji, celica je izjemno hitra.V Sloveniji so takšne celice dokaj redke, sploh zadnji dve leti. Gre za klasično supercelico.

Nato pa izjemno hitro veter zamenja smer iz jugovzhodnika v hladnejši severozahodnik. Izgleda delni krivec so tisti clustri na severni strani te nevihte.
Mezociklon je še viden a strukture niso več tako lepe.A ni še konec zadaj se delno jasni, spet zapiha toplejši veter v nevihto.Mezociklon se spet lepša, čudovite barve in spodaj zavesa. Zadeva rahlo pridobi na moči.

Supercelico začne zalivat pred mano, zadeva se ekspresno bliža.

Timelapse supercelice.

https://www.youtube.com/watch?v=k7widYRT5Ao

V centru nosi točo do 5-6 cm debelo, kar še takrat ne vem. A je bilo jasno ob tej izjemni energiji. Hitro pičim nazaj na vzhod v smeri Linza, ter dalje. No na srečo uspem pobegniti centru, tako in tako pa vse skupaj čisto oslabi.

Od prej si zapomnim dobro lokacijo malo dvignjeno pri kraju Amstetten. Preko Alp se približuje čisto nova zadeva, obširna nevihtna linija. Le-ta je šla nekako preko južne strani Salzburga in ne preko Nemčije, ter ravnine tam ko je bilo sprva napovedano. To je drastično spremenilo zadevo.
Radarska slika.

Kot vidimo je glavnina šla južno od kraja Steyr, od koder dalje so pa same vsaj 1000 m visoke gore in nemogoč teren za lov.Zavesa se tukaj že vidi, a brez posebnosti proti zahodu. Nekaj oddaljenih CG strel.Kot vidimo po radarju se začenjata proti moji severni, ter severovzhodni strani delati popolnoma dve novi nevihti. Ti nosita impresivno zaveso, nekih struktur pa ne. Barve so ob sončnem zahodu resnično top.

Preko tiste glavne zadeve proti zahodu se pokaže za konec še nek oddaljen shelf cloud v zavesi.Tako je čas za odhod na domov, a sem že precej izmučen. Seveda grem proti domu preko Alp in po treh urah le prispem po polnoči v Maribor. Čez celotne Alpe zmerno-močno dežuje in spremljam lightshow kar iz avta, vidljivost je bila zelo slaba na poti. Tako komaj čakam da prispem čez tunele na suho. Ob koncu dneva sem bil zelo zadovoljen z ujetim, 900 km prevoženih, a vsekakor pridem do dejstva da gotovo ne grem več tako daleč proti tisti smeri. Na ta dan sem imel resnično kar nekaj sreče, morem priznat.

Letos bom še poskusil srečo kjer po naši "bližnji" okolici, ter tja maksimalno do Italije kjer je zelo ugoden teren, ter že kar poznani kraji. Hvala za ogled.

Thor:
Lepo ujeto :icon_wink:  Pohvalno, za toliko truda in kilometrov :praise:

mat89:
Uf top, res lepa supercelica. :beerchug:

Nanika1991:
Bravo!  :buttrock:

paradolf:
Čestitke Kristijan  :clap:

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran