Spektakularna supercelica v Benečiji (Italija), 11.7.2020

(1/2) > >>

krispy123:
Prejšnja sobota je minila v precej pestrem dogajanju v naši bližnji in daljni okolici. Pogoji so bili zelo ugodni, sploh v severni Italiji za nastanek superceličnih neviht ob jugozahodnih višinskih vetrovih. Nad Slovenijo so bili pogoji slabši, saj je bil pričakovan že zelo hitro prizemni severnik do severovzhodni veter, ki redno spodreže vse strukture. In zadeva je seveda takoj outflow dominantna brez dovoda toplih vetrov v samo nevihto, ki jo drži pri moči. Načeloma sem po pregledu teh vetrovih pogojev imel namen iti v severno Italijo, saj so tisti kraji zaščiteni pred tem hladnim vetrom proti severni in SV strani z Alpami, ter deloma Dinarsko pregrado.

Malo pred 10.00 uro štartam za Novo Gorico. Okoli 13.00 ure prispem do Portogruara kjer spremljam razvoj konvekcije proti severozahodu, še v bližini Alp. Malce podcenim, da so preko Furlanije že pred tem šle razne plohe, ki so močno zmanjšale potencial za močne nevihte na tistem predelu. Nauk za naslednjič. Spremljam radar, ki kaže vijole odboje po našem radarju na južni strani celice, a moti me že "predhoden" prihod kot omenjeno hladnega severnika, ki je prišel prej od pričakovanja. Tako so kljub kar visokim odbojem vse strukture v elevated stilu.
Radarska slika.

Ustalim se pri kraju Azzano Decino, kjer se mi približuje nevihta. V oddaljenosti so pokale kar pogosto strele.Zadaj se hoče nekaj pokazati, nek neizrazit shelf.

Prestavim se vzhodneje do Latisane. Sprva sumim, da je znala na južnem robu nastat nekakšna kratkotrajna LP supercelica, a kasneje sum po pregledu timelapsa hitro zavržem.

Zadeva se hitro podira.
Tako sprejmem vse skupaj v tem stilu, da tole je danes en veliki bust na območju Furlanije. Hkrati ob istem času je rapid še risal precej proženja dalje v smeri Sistiane proti večeru, tako tudi nekateri ostali modeli. A rapid je risal skozi ves čas nič energije in je bilo treba skompenizat, kaj je lahko realno in kaj ne. Res težavna situacija, tako negotovih modelov že dolgo nisem videl.

Sem na vezi z Paradolfom, on in Matic19 sta bila isto na terenu, takrat še pri Benetkah. Preko lightingmaps spremljamo res izrazito nevihto, ki je nastala nekje pri Milanu, ter se je premikala proti vzhodu v smeri Verone, ter Padove. Na tistem območju na liniji med Verono in tja do Ravenne ob Jadranskem morju po diagonali je bilo še okoli 1000-2000 J/kg energije, največ seveda bolj v bližini morja.  Tukaj vseeno nastane veliki spektizem iz moje strani, ali bo zadeva razpadla proti vzhodu po tako dolgi poti? Krajev tam pa niti približno ne poznam proti tisti smeri, sem prvo leto nekoliko resneje tako daleč v Italiji na terenu, tja do Benetk poznam ceste, dalje pa ne.

Tako že skoraj zavijem nazaj za Trst. A nekako si rečem, bom se te zapeljal do Padove v pokrajino Benečijo in če bo bust, bo pač bust. Sem pa že zelo pozen, tako da ne morem iti več direktno do Verone, ampak se usmerim potem južneje. Več kot pol ure se lovim po cestah okoli samega mesta Padova, rečem si tole bo katastrofa. Po radarju gre zadeva nekaj km južneje od mesta. Tukaj se morem zahvaliti obema Paradolfu, Matic19, ki sta mi pokazala top lokacijo, vzhodno od kraja Montselice. Ob vsej tej paniki se ne najdemo, tako na hitro najdem eno spodobno mesto za slikanje in s pogledom proti zahodu in poskusim počakati zadevo.

In na lokacijo prispem ravno ob pravem času, ko se že začenja videti supercelica izza griči.
Po pogledu radarja, se je zadeva še ravno pred nami okrepila in pridobila na strukturah. Kasneje pa ravno ko nas je prešla je nekoliko oslabela, vpliv terena verjetno in slabših pogojev v smeri proti Benetkami s severnikom.

Italijanski radar.Slike.Monster HP supercelica z zelenimi odtenki se vse bolj bliža. Občutek je neverjeten in nepozaben. V naglici sem tako navdušen nad nevihto, da skoraj pozabim slikat.V nevihto še piha zmeren inflow iz Jadranskega morja, je šlo za jugovzhodnik. Od tukaj dalje je bila supercelica v svoji najlepši podobi, kakšne striacije in barve, o ti stari.  :buttrock:

Panorama celotnega sistema.Zadeva je počasi slabela in me je začela prehajati.


Imel sem namen iti dalje v smeri Ferrare proti jugu, da bi ulovil celotno zadevo, več neviht se je skupaj hotelo združiti v nevihtno linijo s top shelfom. A me pogled na radar prepriča drugače, do dol še je skoraj 1 ura in z to hitrostjo celic in močnih vetrom na 500 hPa ni šans, da bi jo ulovil v smeri Ravenne po hitri cesti. Namreč skoraj istočasno so te nevihte prišle iznad zahoda. A nič hudega, dan je bil absolutno uspešen. Vsekakor moja najlepša ujeta supercelica v tem letu.

No da nadaljujem, skrijem sem pod bližnjo črpalko, malo me skrbi toča. Tam me zajame na srečo pod streho izjemen naliv in veter, pravi nevihtni piš. Adrenalinsko.

https://www.youtube.com/watch?v=jNzP-tkgsmA

Kasneje grem nazaj za Slovenijo, kjer uspem skoraj fronto še prehiteti, a ne ponudi pri Sistiani ene strukture več, pač klasika od efekta burje.
Prespim na bone pri Črnem Kalu, kjer se zbudim v idilično jutro z razgledom in kasneje štartam za dom.Pa lp in do naslednjič.  :)

Thor:
Prava mrcina. Lepe fotogenične strukture in super fotke :buttrock:

mat89:
Lepa :buttrock:

Neurje123:
Top.  :icon_wink:

paradolf:
Lep report Kristijan :icon_wink: Ob branju se prav čuti tvoje navdušenje ob ulovljeni zelo lepi supercelici.  :icon_mrgreen:
Dejansko je bil ta dan severovzhodno od Benetk, dan za pozabo. Ni uspelo naredit nič omembe vrednega, tako da je bila odločitev iti še malo naprej res na mestu. Tako ali tako glede na letošnjo sezono je treba izkoristiti vsako ponujeno možnost, pa čeprav je malo dlje. K sreči je gorivo poceni kot že dolgo ne  :icon_mrgreen:
Naj pri celici omenim leteče stole, ki so zadeli avto pred nama, ko sva bežala čez eno vas  :icon_exclaim:

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran