Outbreak močnih neviht po jugovzhodni Avstriji, ter Sloveniji (1.7.2020)

(1/1)

krispy123:
Temo ustvarjam z namenom, da se doda slike iz dogajanja iz tega dneva. Na terenu nas je bilo tokrat ogromno.

Na ta dan so bila torej povsem možne močne nevihte, ki so jih modeli simulirali sploh na območju Graza ter naprej po liniji do Gorička. A je na zanimivost bila zaporna plast tanka in je uspelo prebiti in skreirati tudi zelo lepo supercelico na območju Celja.

Po 12.00 uri štartam za Gradec, grem do kraja Unterpremstätten na južnem robu mesta. Opazujem prva nakovala zahodno proti hribovitem svetu.Na teren prispeta na isto lokacijo tudi Paradolf, ter predsednik ZEVS foruma (Marko). Hvala za pivo. :icon_wink:Tako ostanemo skupaj ter podebatiramo in čakamo kar nekaj ur na potencialno akcijo.

Okoli 17.00 ure pa dočakamo razvoj prve močne nevihte nad hribi zahodno od Graza.Znižana baza nad hribi.

Za zdaj še piha inflow v nevihto, na desni strani celice je že lepa zavesa.Nakovalo gre vse višje, spodaj pa nastaja zanimiva zadeva.

Radar.Vse skupaj se postopno razvija v klasično supercelično nevihto.

Updraft začne rotirati, kar se lepo vidi na timelapsu. Spodaj pa nastaja wall cloud.

Timelapse.

https://www.youtube.com/watch?v=lKp8xYoq4MEPo tem terminu se začne supercelica zaradi preveč okoliških ploh v okolici na zahodnem robu te sesuvat. Proti Sloveniji isto proži prve močne nevihte, oblačna nakovala pa sežejo zelo daleč proti severu in jo postopno zadušijo. A kljub temu uživamo.Glede na proženje južneje se odločimo premaknit v smeri Feldbacha. A storimo napako, gremo v smeri proti Gornji Radgoni namesto, da bi šli proti vzhodu, kjer nastane nad našimi glavami skoraj čisto nova zadeva.A na napakah se učimo, zelo težko je bilo predvidet ta hiter nastanek nove nevihtne linije, ki je ponudila kot omenjeno lepe strukture in fotogeničen shelf nad Goričkem na južnem robu. Sploh pa vreme je šlo svojo pot, noben ni risal že tiste nevihte pri Celju.

Na srečo še pa ni bilo konec dneva, ustavimo se z ekipo nekje naprej od Radenc, kjer preučujemo kako dalje. Sprva smo mnenja glede na vijola flek, da gremo nazaj proti Mariboru. A jaz ostanem na identični lokaciji, ravno že ko smo zavijali nazaj na zahod, saj zagledam oddaljen shelf v smeri proti severozahodu.

Radar.
Odpeljem se malce severneje, kjer imam boljši razgled na vse skupaj. Pade že skoraj mrak, tako je slaba svetloba.Shelf razpade, pred tem nastaja ploha nad mojo glavo, zapiha močan outflow. In tako sem se bil prisiljen umakniti, strel nisem dobil.

Za konec prilagam še dve fotki fotogenične supeecelice pri Celju v smeri Posavskega hribovja. Poslikal Matic Cankar.

Veliko je pri čejsu tudi odvisno od sreče in seveda, da si na pravem mestu ob pravem času. Včasih se poklopi čisto vse, včasih pač ne. Zdaj najbolj važno je da uživamo v teh vremenskih pojavih. Lahko pa rečem, da sem na koncu dneva bil solidno zadovoljen z izplenom. Sedaj pa vsaj en teden premora, upajmo, da nam vsaj druga polovica julija ponudi kaj nevihtne akcije, se že veselim.

mat89:
 :buttrock:

regulus:
Odlično!  :icon_wink:

Thor:
 :icon_wink:

Neurje123:
 :icon_wink:

Navigacija

[0] Seznam sporočil