Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumZnanost in reportažeVremenski reporter (Moderatorji: paradolf, ŠTROMAR)Razvoj močnih neviht v Prekmurju in Avstriji (29.6.2020)
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Razvoj močnih neviht v Prekmurju in Avstriji (29.6.2020)  (Prebrano 1434 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8110


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina), Straß in Steiermark 254 m.n.v

« dne: 30. Junij 2020, 09:45:24 »

Ker je ravno še nekaj časa, bom pripravil en kratek report včerajšnjega dne. Če kdo želi lahko objavi fotografije iz lova na nevihte iz tega dneva, da bo vse na svojem mestu.

Pogoji so bili vetrovni zelo dobri na ta dan, heličnosti je bilo precej, oslabljena fronta se je hitro premikala preko severne strani Alp. Večina dejavnikov je bilo izpolnjenih, le v spodnjih plasteh je bila problem napačna smer vetra. Spodaj ob dna nižin, ter tja do 2000 m.n.v je hitro zapihal močan severnik, ki je hitro spodrezal večino struktur, sploh potem v nadaljevanju od Podravju dalje navzdol. Namreč višinski jugozahodnik, ter severnik spodaj sta vedno recept za kaj takega. No seveda so bile tudi izjeme, ravno še pred prihodom fronte (severnika), oziroma padavinske (nevihtne) linije je uspelo nastati nekaj fotogeničnih celic na južnem robu celic. Sploh med Grazom, ter tja do Lendave in tja SV proti Madžarski.

Zadeva že na začetku vidim po radarju da prehiteva, vseeno ga mahnem v smeri proti Grazu. Kjer malo pred 12.00 uro zagledam monster vijola flek. Zaustavim se severno od Lipnice (Leibnitz), kjer na hitro preučim, da sem zelo pozen in, da bi verjetno padel v debelo točo pri Gleisdorfu (kar do 6 cm debela z ogromno škode), če bi hotel zadevo prehitet.
Izjemen radar.

Top nakovalo vzhodno od Graza.

gif upload

Pade težka odločitev, odločim se spustiti tisto močno celico mimo in se odpravim nazaj proti Sloveniji, kjer pričakujem kar nekaj proženja južno od tistega. Hitro pičim proti Pomurju.
Ustavim se pri Gančanih, kjer imam nekaj maneverskega prostora za premik proti Lendavi, ter madžarski meji.

Potencialna avstrijska supercelica se počasi spušča navzdol proti jugu, a ravno pred Goričkim oslabi.V oči mi pade razvoj konvekcije v smeri proti madžarski meji, pri Lendavi se dela nova nevihta.Ostanem na primarni lokaciji. Vidljivost je sprva zelo slaba ob zelo visokih rosiščih, ter vlagi. Zadeva se mi malo približa, pokaže se nekaj oddaljenih striacij. Nek pogled lahko rečem da sem imel na že razpadajočo supercelico, ki se je dotaknila Goričkega.Tista nevihta potuje dalje proti Madžarskem, kjer še nekoliko bolj oslabi. A na njenem južnem robu severozahodno od Murske Sobote začne nastajati ob proženju popolnoma nova zadeva. Pogledam na hitro vetrovne pogoje še nekaj km južneje, torej ali ima še sploh kaj potenciala.

Radar ob novem proženju.

Pri Murski Soboti že nabija severni veter, ARSO postaja Lendava in Jeruzalem pa še kažeta na nekaj inflowa, v tem primeru jugovzhodnika.Nevihta začne kazati strukture, shelf cloud. Vse skupaj se začne krepit ravno proti moji smeri. Spet pozabim narediti klasično timelapse nevihte. A po kratkem posvetu je tule šlo za supercelico. Tudi brez timelapse je bila na oči vidna rotacija.

Kar kul zadeva si rečem.Na JZ robu strukture izginjajo, na SZ pa se še pokaže nekaj solidnega.Situacija na tem delu je zaključena, premaknem se proti Lendavi, ter Madžarski meji. Kjer poslikam preostanek shelf clouda, a minutno je bilo slabše s strukturami ob tem vetru.

Grem čez mejo na Madžarsko, saj začne pri Varaždinu potovat proti vzhodu močna nevihta.Precej močan severnik pri kraju Letenye, pravi mini vihar. Je bilo prav adrenalinsko.

https://www.youtube.com/watch?v=0_ZyXsN5oFU

Zadeva začne hitro slabet, pri Čakovcu padem v izjemen naliv, ter močan veter.Grem nazaj proti Sloveniji, saj je vse v zavesi in se tako lov zaključi.
« Zadnje urejanje: 02. Julij 2020, 22:50:15 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
regulus
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 250


Lokacija: Kamnik

« Odgovori #1 dne: 30. Junij 2020, 10:17:27 »

Super  clap
Prijavljen
Neurje123
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1456


Lokacija: Maribor-Studenci

Email
« Odgovori #2 dne: 30. Junij 2020, 11:45:17 »

 icon_wink
Prijavljen
kripelj
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1995-03-02
Sporočila: 2435


Lokacija: maribor, center, 274m nm

« Odgovori #3 dne: 30. Junij 2020, 14:16:43 »

Lepo počejsano kar je bilo na voljo  icon_wink

Midva z Matejem sva imela včeraj enega tistih lovov, ko sploh ne potegneš fotoaparata iz torbe. Za graško celico sem se prepozno vrnil iz Lj, nato jo je pred prihodom v Slovenijo začelo spredaj zalivat in sva se odločila, da počavava v Podravju, če bi slučajno uspelo sprožiti kaj bolj izoliranega pred linijo. Na koncu se ni izšlo, na hitro naju je prešla gust fronta sistema, brez kakega fotogeničnega šelfa in seveda game over.  Smiley
Prijavljen
paradolf
Moderator
Cumulonimbus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 10411


Lokacija: Podgorje-Kamnik 387m.n.m. Ob gozdu 20m nad ravnino
robi.dolnicar@avtera.si
Email
« Odgovori #4 dne: 30. Junij 2020, 19:48:20 »

Tule bo še mojih 5 centov za ta dan.

Situacijo je opisal že kolega. Sam sem se glede na modele odločil da poizkušam ujeti kakšno predfrontalno nevihto v okolici Gradca. Kasneje se je izkazalo da sem doma preveč mečkal, čeprav sem imel časa na pretek. Ker sem po modelih videl da naj bi sprožilo malenkost severno od Feldbacha (Vrbno), sem se odločil da ne grem po AC do Gradca, ampak da spoznam meni še neznan teren pri Vrbnu. Čez mejo grem pri Gornji Radgoni in nato v smeri Vrbna. Ko sem čez mejo se pojavijo prve razelektritve celice vzhodno od Gradca. Že sem malo slabe volje, ker nisem šel prej od doma, da bi celico ujel od začetka. Da sem prišel do Vrbna sem moral še v ene griče s par serpentinami in vlačilcem pred sabo. Malo spet bentim ha ha. Medtem se severno od mene nebo že temni od oblakov. In ko sem v Vrbnu ne grem na pravo cesto. Ko se peljem proti severu sem na levi strani doline in pogled na celico zakriva  majhna vzpetina. Malo pred Gleisdorfom se malo odpre in najdem lokalno cesto ki vodi na drugo stran doline. Tam naredim prvi postanek.

Pred mano se pokaže že dokaj razvita supercelična nevihta. Wall je še nekoliko neorganiziran.
Ko sem mi dokaj hitro približuje, pridobiva na organizaciji. V hrbet mi po široki dolini navzgor piha soliden inflow v smeri celice.

Pogledam na lightning mapse in vidim noro število razelektritev v celici. Jaz pa tik pred njo in slišim komaj kaj grmenja direkt nad mojo glavo v nakovalu. Pa še to komaj slišno. Res zanimivo. Bliska sploh nisem videl nobenega.


Tukaj mislim da je bila celica na višku moči. Lepo organiziran wall cloud, zadaj pa impresivna točonosna zavesa, ki je klestila po Gleisdorfu. Če dobro pogledate, lahko nad daljnovodom vidite enega od dveh protitočnih letal, ki sta krožila tik pred celico.


Zdaj ali sta bila pozna ali pa obramba pred točo ne deluje. Tule je video kako je toča klestila po Gleisdorfu. Vsekakor celica ki si zasluži lvl 2 kolikor je za ta del Evrope izdal opozorilo Estofex.
https://www.wetter.at/wetter/oesterreich-wetter/unwetter-video-zeigt-hagel-wahnsinn-in-der-steiermark/435714176

Zadnja fotka predenj sem se odpeljal naprej. V planu je bilo celico ne spustiti bližje od treh kilometrov. No, tule je šlo malo pod to mejo.  icon_mrgreen


K sreči je cesta proti jugu lepa in se da hitro peljati. Ni semaforjev ali česa podobnega kar bi oviralo premikanje. Tako sem po nekaj kilometrih dobil dovolj prednosti , za mini postanek za nekaj fotografij. Zadaj še vedno impresivna točonosna zavesa.Odpeljem naprej in se odločim glede na smer celice, da jo spremljam proti Madžarski po tej cesti, ki je kar idealna. Vidim pa da ima po Vrbnem pred Madžarsko nek ovinek proti severu. Tako vem, da moram imeti nekaj "fore", da bom imel še dovolj prostora, da mi ne preseka pot. A potem stvari ne grejo več po planu. Pri Vrbnem trenutek nepazljivosti ko ravno osvežujem radar in že falim odcep za Madžarsko. Po 500 metrih najdem možnost za obrat nazaj in potem skoraj zopet falim izvoz, saj je izgledal kot bi se zapeljal v Hoferja.  icon_rolleyes
Ni panike si mislim, se še dovolj spredaj. A glej ga zlomka. Po 500 metrih naletim na zastoj. Delo na cesti in semafor z izmeničnom enosmernim prometom. Kolona vozil je dolga vsaj 200 metrov. Razmišljam da bi kar obrnil in odpisal lov naprej, ter se odpeljal proti Gornji Radgoni. Na koncu ostanem v koloni. "Švicam" ko gledam celico kako se mi bliža. Zavesa je blizu še okoli kilometra in kakšna kaplja že prileti na avto. Pridem šele na tretjo zeleno luč in končno si malo oddahnem. Seveda pa sedaj odpade Madžarska, saj vem da mi tisti ovinek proti severu ne bo znesel.
Opazim tudi da celica pričenja slabeti in izgublja strukturo. Pred njo pa se začenjajo nova proženja. Vse skupaj pa je že v konkretnem severnem vetru. Zdaj nisem bil povsem prepričan ali je to outflow ali že prizemna fronta. Verjetno kombinacija obojega.
Naredim kratek postanek za par fotk. Tam so tudi trije Avstrijski čejserji. Eden govori Slovensko. Izmenjava par besed in grem naprej.
Celica izgublaj strukturo. Vidi se vpliv severovzhodnika v spodnjih plasteh.


Malo naprej obrnem proti Murski Soboti čez manjši mejni prehod pri Setini. Spredaj se prožijo plohe in enkrat peljem v norem a kratkem nalivu. Hitro sem čez mejo. Nad mano pa začenja nastajati nova celica. To bo verjetno ta , ki jo je fotografiral tudi @krispy. Dobim me nekaj debelih kapelj, nato pa sem že pred njo.
Severnik neusmiljeno žge, da dviga prah po polju. Tole pa spominja na elevated nevihte pred leti ko smo lovili prav tako po Prekmurju. Speglana baza u nulo  smash


Nato grem naprej do Vučje vasi in se odločim da probam proti Madžarski. Celico ki sem prej fotografiral imam na levi strani in baza je tik pod mano ko se peljem mimo. Dežna zavesa pa 200 metrov stran. Ravno še uidem. Nato vem da moram kupiti še vinjeto za Madžarsko če bi hotel nadaljevati naprej. Ustavim pri Lendavi in še natočim gorivo, a v tistem sprevidim da vse skupaj nima nobenega smisla. Strukture ni več nobene prave. Vse je spihano, razcefrano in spodrezano. Drugje so bele dežne zavese. Brez veze. Opustim lov in obnem nazaj.

Mimo Dravskega polja vidim celo eno CG-strelo v zavesi in si mislim, da kaj takega pa še ne. Kljub sparini dopoldan sem uspel videti celo en samcat blisk ob toliko celicah. Ja res neverjetno. icon_rolleyes

Pri Šentjakobu naredim še kratek postanek, ko vidim rdeče odboje na radarju in impresivni rob plohe z dežno zaveso. Nebo ostaja tiho, torej ploha.


Če potegnem črto pod ta dan, ga bom ocenil kar kot uspešnega. Nekaj je bilo tudi sreče, ampak na vsake toliko jo človek tudi potrebuje.

@krispy ti si tisto pri MS ujel iz boljšega kota kot jaz. Čestitke za ulov. Letos si zelo aktiven  clap

Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8110


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina), Straß in Steiermark 254 m.n.v

« Odgovori #5 dne: 30. Junij 2020, 20:40:41 »

Vrhunsko poslikana supercelica z wall cloudom Paradolf. Zakon, da je tako vse na enem mestu zabeleženo. Zelo dobro da si šel po stari cesti na JV robu in ne po avtocesti za Graz, top odločitev. In trud je bil poplačan.
Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
mat89
Uredništvo Biltena ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1989-07-22
Sporočila: 11157


Lokacija: Orešje pri Ptuju 233m Član Zevs društva

Email
« Odgovori #6 dne: 30. Junij 2020, 20:58:48 »

Obema čestitke za uspešen lov  buttrock
Prijavljen

medovreme
Administrator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1979-04-12
Sporočila: 2699


Lokacija: Kamnik - Duplica

« Odgovori #7 dne: 30. Junij 2020, 22:55:32 »

Prva liga obema!

lp, Marko
Prijavljen

Kaj je na obzorju?
regulus
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 250


Lokacija: Kamnik

« Odgovori #8 dne: 01. Julij 2020, 09:08:01 »

paradolf  praise
Prijavljen
Thor
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 1111


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« Odgovori #9 dne: 01. Julij 2020, 11:10:21 »

 icon_wink buttrock
Prijavljen

zevs.si
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: