Pestro nevihtno dogajanje nad Furlanijo (Italija) in severno Istro (19.6.2020)

(1/2) > >>

krispy123:
Kot obljubljeno bom naredil še reportažo iz čejsa po Italiji izpred 10 dni. Tisti dan sem imel namen iti na dopust nad Istro, oziroma dan kasneje. A sem šel dan prej, saj so modelski izračuni nakazovali nekaj možnosti za razvoj kakšnih fotogeničnih neviht nad območjem severne Italije z okolico. V višinah je prevladoval jugozahodni višinski tok, spodaj pa je spet pihal inflowa iz morja navzgor, kot ob mojem prejšnjem reportu. Energije je bilo preko 1000 J/kg, z nekaj heličnosti, pogoji so tako omogočali razvoj tudi kakšne supercelične nevihte. A na splošno je manjkalo nekaj malega več vetra zgoraj. Večinoma je šlo za proženje nevihtnih linij in kakšno supercelico na južnem robu na t.i dryline.

Bom pa kar začel, nekje okoli 12.00 ure prispem v Koper, tam sem bil zmenjen zaradi najema apartmaja. Občudujem prvo konvekcijo proti Italiji čez mejo.Pade odločitev, po rapidu je bila glavna cona dogajanja nekje med krajem Palmanova in Udine na delu Padske nižine. Ostanem pazljiv, tako izberem rajše Palmanovo in poiščem dobro točko z razgledom.

Radarska slika ob prvi akciji dneva.Na severozahodnem robu proti Alpam začne močno kipet, pred mano pa je prva nevihta, ki je bila v tistem trenutku še multicelica brez struktur.Sonce malo moti zadevo, saj je zelo svetlo. A v oddaljenosti kaj hitro zagledam na moje presenečenje zanimivo strukturo na spodnji strani celice. Malce podrobneje pogledam in kaj hitro je jasno pred mano je v oddaljenosti klasična supercelica. Vroč zrak pa še vedno vleče v neviht brez outflowa.

Zadeva ima smer bolj proti severovzhodu, kar pomeni da sem na dobri strani.
Supercelica začne od tega trenutka propadat, preko severnega roba zaradi bližine več posameznih jeder zapiha hladnejši outflow.Tako je čas za premik nekaj km južneje, od koder opazujem kako hoče zadeva iti v pravo nevihtno linijo s shelf cloudom. Hkrati uživam ob pristnem submediteranskem vzdušju Italije.  :icon_wink:Shelf začne razpadat.


Prvo celico spustim mimo, pomaknem se še južneje do Cervigano de Friuli v smeri Tržaškega zaliva.

Radarska slika te druge celice.

Na zahodnem robu opazujem eksplozivno konvekcijo in sem mnenja, da iz tega pa zna kaj bit.

Oblaki zakrijejo sonce počasi se začnejo kazati oddaljene striacije, a za zdaj še brez posebnosti. Bližje pa si ne upam, saj je vmes mesto in te italijanske ceste so naravnost grozne za čejs, vse vodijo not v mesto, zelo slabe povezave res.Opazujem radarsko sliko, ter se premaknem na boljšo točko. Zadaj se začne kazat nov shelf cloud.V naglici ni časa za timelapse ali je supercelica ali ni seveda ob rotaciji updrafta. Vsekakor pa soliden shelf cloud se mi bliža, po radarju se zadeva krepi. Na desni strani wall cloud? Težka.
Zadeva me začne skoraj prehajat. Ker se bojim toče grem v smeri proti Montfalcone, torej vzhodu. Poslikam še oddaljen shelf ob prehodu, ki se je pa na SV robu začel zabijati v hribe v smeri Nove Gorice. Severno od Gorice je ponudil tudi lep shelf, ki je bil tudi poslikan in objavljen.Po dolgi vožnji me začne utrujenost premamljat, rečem si tudi če pri Benetkah kaj poči, ne grem nazaj (kak pravi saying there will always be another storm). Tudi to se ravno zgodi. Zapeljem se počasi v smeri Slovenije, vmes poslikam še neizrazito multicelico ki mi slabi pred nosom.


Ustalim se pri Ankaranu z top razgledom proti odprtim morjem.
Supercelica prečka Benetke ter gre preko Jadranskega morja, morje je imelo že slabih 24 stopinj, ter se je lahko ohranjala energija ob tanki zaporni plasti.
In seveda je zadeva čez preživela.Zavedam se, da sem na napačni severovzhodni strani celice. Top strukture so bile bolj proti hrvaški strani, a nič hudega. Vseeno se začne kazat nek shelf v smeri Pirana.

Ujameta se 2 CG streli v morje, strele so moja šibka točka že od nekdaj. Začne me zalivat, ravno ob tem pa se začnejo kazati strukture tudi bližje in višje. A je vidljivost izjemno slaba.

Po tem pa je čas za umik nazaj v Koper in to je bilo to od tega čejsa. Vsekakor doživetje in spet najdeni čisto novi kraji, ceste in še marsikaj. Žal arhiv radarske slike ne dela, tako sem mogel uporabit arhiv iz kachelmanna.

Pa lp in do naslednjič.

 :icon_wink:

paradolf:
Spet priden  :clap:
Lepo si jih polovil. :icon_wink:

regulus:
Zelo lepo dokumentirano  :icon_wink:

Neurje123:
 :icon_wink:

Thor:
 :buttrock:

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran